Mida teha Pärnus?

Pärnu on üks lemmikumaid puhkusekohtasid paljudele eestlastele.

Pärnu on eelkõige tuntud oma suure ranna ja suvepealinna tiitlit poolest. Samas on ta ka populaarne puhkamiskoht suvevälisel ajal. Kui mõtled, et läheks nädalavahetusel Pärnusse, siis tihtipeale võid olla olukorra ees, kus nädalavahetuseks on suur osa majutuskohtadest broneeritud. 

Eesti mereäärne linn Pärnu on kohustuslik sihtkoht kõigile reisijatele. Linna ümbritsevad põlised rannad ja lopsakad metsad, samuti on külastajatele palju tegevusi ja vaatamisväärsusi. Pärnus leidub igaühele midagi, alates kaunist arhitektuurist kuni põneva kohaliku kultuurini!

Loodus on Pärnus alati lähedal, nagu igal pool mujalgi Eestis. Pärnut ümbritsevad rabad, sood ja metsamaa ning läheduses on arvukalt rahvusparke. See teeb sellest suurepärase asukoha rattasõiduks ja matkamiseks.

Üheks põhjuseks, miks Pärnu on nii populaarne, on kindlasti  Pärnu vaatamisväärsused ja Pärnu spaade laialdane valik, mille seast leiab meelepärase  igaüks. Valikus on erinevad ravispaad, luksuslikumad lõõgastusspaad ja ka Eesti üks suurimaid veeparke. Soeta Pärnu bussipiletid ning broneeri endale meeldiv puhkus nädalavahetuseks eemal tööst ja muredest.

Pärnul on rikas minevik. See oli 13. sajandil märkimisväärne hansa kaubanduslinn, kus oli suur Teutooni loss. Pärast seda, kui Pärnut rüüstasid ja vallutasid Balti piraadid, venelased, leedulased, poolakad ja rootslased, pole keskaegsest kaitsest veel kuigi palju alles. Iidne linn säilitas endiselt oma eheda veetluse. Linn on läbi sajandite olnud koduks paljudele inimestele; eestlastest sakslaste ja rootslasteni – ja isegi Vene vägedele II maailmasõja ajal. Linnas on palju tegevusi, mis meelitavad külastajaid – vaatame lähemalt!

Majutusvalikud

Tänu oma suvisele hooajale, kui piirkonda külastavad paljud turistid, on piirkonnas majutusvalik väga lai. See annab ka külalisele hea võimaluse vastavalt enda eelarvele leida Pärnusse sobiv majutus. Pärnu on linnana üpriski väikene ning enamus majutus on koondunud kesklinna ja rannarajooni. Ühest piirkonnast teise jõuab umbkaudu 15 minutiga. Pärnusse bussiga saabudes jõuate kohe kesklinna ning majutusasutused on ümberringi alustades hotellidest kuni mõnusate külaliskorteriteni. Hea viis omale sobivat tüüpi majutus leida on parnuhotellid.ee, kus leiab ülevaate erinevatest majutustüüpidest.

Pärnu rand

Ilmselgelt on selle linna peamine tõmbenumber rand ja rannas ajaveetmine on Pärnus kindlasti üks populaarsemaid tegevusi.

Pärnu rand on ligi kaks kilomeetrit pikk ja seal on uskumatult peene valge liiv. Vesi on üsna madal, mis tähendab et peate mitusada meetrit vees kõndima, enne kui täielikult vee alla jääte, kuid madalad veed muudavad selle lastele suurepäraseks mängu- ja sulistamiskohaks.

Rannas on igal aastal 1. juunist 31. augustini valves vetelpäästjad ning soovi korral on võimalik rentida ka lamamistoole.

Pärnu rand asub kesklinnast vaid umbes 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel, seega rand on alati läheduses, olenemata sellest, kus te selles linnas asute.

Pärnu muul

Pärnu muul on kindlasti üks tuntumaid vaatamisväärsusi selles linnas. See ehitati 1869 aastal, et laevad pääseksid sadamasse.

Muulil kõndides tasub olla ettevaatlik, kuna kivid võivad olla libedad.

Legendi kohaselt peavad armunud paarid koos kõndima muuli lõppu ning seal kinnitama oma armastust suudlusega, sest see toob neile igavese armastuse.

Pärnu rannapark

Peale ranna on Pärnu üks vaiksemaid külastuskohti kahtlemata kaunis mereäärne park, mida tuntakse Pärnu Rannapargina.

See ulatuslik haljasala asub vahetult enne randa ja see on ideaalne koht varju saamiseks, liivast eemaldumiseks ning lihtsalt lõõgastumiseks ja jalutamiseks.

Seal on palju muru, palju lehtrohelisi puid ja hulk pinke, kus saab istuda ja maailma möödumist vaadata. Pargis on ka mitmeid teid, nii et see on ideaalne koht väikeseks jalutuskäiguks, kui olete rannast veidi tüdinenud!

Lottemaa

Kaunis rannikumetsas asuvalt Lottemaalt leiate Leiutajateküla – maagilise koha, mis on tuntud Lotte filmidest, muusikalidest ja raamatutest. Seikluspark, kõrge vaatetorn, labürint ja mängumaja on paljude teiste põnevate avastamiskohtade hulgas. Päeva jooksul saab vaadata põnevaid lühinäidendeid, kohtuda Lotte, Bruno, Alberti ja teiste toredate Leiutajateküla elanikega. Kui ilm on soe, saab meres ujuda.

Lottemaalt leiab üle saja atraktsiooni, temaatilised majad, mõnusad söögikohad, kingipoed ja ranna. Kogu perel on Lottemaal palju näha, aga ka põnevaid tegevusi, mis hoiavad neid terve päeva hõivatud.

Baltimaade suurim teemapark Lottemaa asub kaunis metsas mere lähedal. Teemapark ei asu küll Pärnu linnas, kuid asub sellest vaid 6 kilomeetri kaugusel ja on kindlasti külastamist väärt! Lottemaa teemapark on avatud suvel.

Avastage jalgsi kesklinna

Rannast eemale rännates asub Pärnu kesklinn – kaunis jalakäijate tänavate kollektsioon, võluvad puitmajad ning rohkelt restorane, kohvikuid ja baare. Pärnu kesklinn on ideaalne avastamiseks ning siin on palju näha ja kogeda.

See on ka suurepärane koht suveniiride ostmiseks, kiireks joogiks või einestamiseks mõnes linna suurepärases restoranis.

See on Pärnu kõige elavam piirkond ja kuna see asub umbes 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel rannast, ei tohiks seda oma reisil kindlasti tähelepanuta jätta!

Rattaga Pärnus

Rattasõit on üks parimaid viise, et Pärnu väikelinna võlu nautida. Kuna Pärnus on üle 70 kilomeetri kergliiklusteid, on piirkonna üheks parimaks liiklusvahendiks jalgratas.Lux Expressiga saab oma kaherattalise sõbra tasuta kaasa võtta!

Pärnut rattaga avastades avaneb linnast täiesti teine pilt - võib juhtuda, et jõuad kohtadesse kuhu poleks niisama jalutades kunagi sattunud. Näiteks jõeäärne jaansoni rada annab kogu Pärnust hea ülevaate. Kindlasti tuleks läbi astuda ka mõningatest kohvikutest. Pärnut iseloomustab see, et seal on suur valik erinevad restorane ja armsaid kohvikuid. Supeluse tänaval asuv Supelsaksad on kindlasti linna üks populaarsemaid kohvikuid. Lisaks on südalinnas avatud mitmeid uusi kohti nagu Pastoraat, kus lisaks igapäevasele toidule saab ka head hommikusööki. Teise uue kohana võib esile tuua Gastronoomi restorani, mis samuti kiiresti leidnud tee nii Pärnu külastajate kui kohalikeni.

 

Rattaga Pärnus
Rattaga Pärnus
Pärnu vanalinn

Pärnu vägivaldsest minevikust pole linna vanalinnas midagi näha. Seegi maja on teadaolevalt vanim Pärnu linna ehitis. Ehitusaasta on sellel 1658, mil hoone püstitati Pühavaimu kiriku vana seegi alustaladele. See oli haigete ja vigaste varjupaik.

Ülejäänud vanalinn on nende uue ja vana ainulaadne suland. Mitte miski selles vanalinnas ei meenuta Tallinna, UNESCO nimekirja kantud keskaegset linna. Tänavad on täiesti oma näo ja iluga ja nendega tutvumine on üks toredamaid tegevusi Pärnus.

Punane Torn

Pärnus on Punane Torn vanuselt teine ehitis. See torn on keskaegse lossi ainus allesjäänud hoone. Tegemist on endise vanglaga, kus nüüd asub Pärnu Muuseum. Viimase saja aasta jooksul on hoone olmud kasutusel linnaarhiivi ja ka laohoonena.

Pärnu Muuseum

Kuigi kodulinna muuseumide külastamine pole tavaline, eelistavad siin isegi kohalikud aeg-ajalt aega veeta. Võib-olla on sellel midagi pistmist armsa kohviku ja pidevalt muutuvate eksponaatidega.

Värskelt renoveeritud ja taasavatud muuseum pakub teile parimat ülevaadet sellest armsast väikesest linnast ja selle ajaloost. Üle 83 000 eksponaadi ja 11 000 aastat ajalugu teeb sellest ühe linna parima muuseumi.

Tallinna värav

Tallinna värav on ainus säilinud sissepääsuvärav Pärnu vanalinna. Selle projekteeris Erik Dahlberg, kes projekteeris ka Narva bastionid. Tallinna värav valmis aastal 1669.

Katariina kirik

Katariina kirik oli kingitus Vene keisrinnalt. Nagu nimigi ütleb, andis Katariina Suur pärast 1764. aastal Pärnus käimist kiriku ehituskäsu.

Mitmed Baltikumi õigeusu kirikud said selle stiilist inspiratsiooni. Vene kogudus juhib seda kirikut siiani.

Traditsioonilised puidust majad

Üks parimaid kohti Eestis traditsiooniliste puitmajade vaatamiseks on Pärnu. Neid on palju ja enamik neist on kaunilt pastelsetes toonides. Ka nende majade uksi tasub tähele panna, sest paljudel neist on ilusad detailid.

Spaad

Pärnus ääristavad mereranda spaad ja tervisekompleksid. Pärnu oli juba Nõukogude Liidu ajal tuntud oma sanatooriumide poolest, mis tõid ligi 300 000 külastajat.

Sanatooriumid pakkusid nõukogude töötajatele hingetõmbe- ja taastumisaega ning vajadusel pakkusid ka ravi tervisemuredele. Eriti populaarsed tegevused olid tol ajal Pärnus mudavannid ja veeteraapiad.

Enamik sanatooriume kas sulges pärast Nõukogude Liidu lagunemist oma uksed või muutusid spaa- ja tervisekeskuseks.

Pärnu mudaravila, üks esimesi spaasid, mis avati 1838. aastal supelmajana, kujunes nõukogude ajal mudavannide sanatooriumiks ning on tänapäeval tuntud kui Hedon Spa & Hotel.

Pärnu MiniZoo

Vaatamata sellele, et nimi võib tekitada ettekujutust jänkudest ja muudest armsatest olenditest, on loomaaed hoopis koduks paljudele madudele, gekodele ja kahele Niiluse krokodillile. Enamikul lähedal asuvatest koolidest on siin vähemalt korra klassid käinud, kuna see on Pärnu ja Eesti üks omanäolisem asukoht.

Pärnu Uue Kunsti Muuseum

Piirkonna ainus kaasaegse kunsti muuseum sisaldab laias valikus kunstnike töid kogu maailmast. Mõnikord korraldatakse ka eriüritusi, kus saate isegi kunstnikega suhelda.

Alates 1992. aastast oli Uue Kunsti Muuseum tuntud kui Chaplini kunstikeskus. Charlie Chaplini nimi valiti peegeldamaks tegelase entusiasmi ja mitmekülgsust näitleja, lavastaja ja heliloojana. Igal suvel toimub näitus "Mees ja naine", mis muutub igal aastal ning on kindlasti külastamist väärt.

Supelsaksad kohvik

Supelsaksad kohviku teineteisest erinevad lambivarjud, laineline tapeet ja erksasinine sisustus sobivad vanasse nukumajja vägagi hästi.

See tuntud Pärnu restoran pakub erinevaid toite nagu veiseliha carpaccio musta küüslaugu aioli, marineeritud seente ja parmesaniga, kaheksajala, lõhe, krevettide ja päikesekuivatatud tomati salat või pardifilee ahjus röstitud köögiviljadega. Jätke kindlasti ruumi juustukoogi viilu või selle koha muinasjutulise Napoleoni koogi jaoks.

Maarja-Magdaleena Gild

Käsitööliste Maarja-Magdaleena Gild asutati 2007. aastal ja selles asuvad stuudiod võluvas puumajas Steineri aia kõrval. Liituge ühe iganädalase töötoaga, kus käsitöölised õpetavad selliseid tehnikaid nagu kudumine, keraamika, nukkude valmistamine ja maalimine, et õppida nende ärisaladusi. Kohapeal asuvas poes, kus riiulitel on kangad, keraamika, kaardid, majatarbed, mänguasjad, dekoratiivesemed, saab osta nende töid.

Pärnu rannapromenaad

Promenaad läheb mööda randa ning teeb ranna atraktiivseks isegi kehva ilmaga. Õhtuti on näha purskkaevude värvimänge. Läheduses asuvad mänguväljak, minigolf ja jäätisekohvikud. Lisaks on seal puhkepaigad, söögi-joogi võimalused ning õhtuti on kosta melu ja muusikat.

 

Pärnu vallikäär
Pärnu vallikäär
Pärnut külastades on hea teada:

Pärnus on Eestis täiesti omamoodi ühistransport. Nimelt saab kohaliku ühiskaardiga sõita nii maakonnas kui linnas ning kogu ühistransport maakonnapõhine. Kaardi saab osta Pärnu bussijaamast, kuid kehtivad teiste linnade ühiskaardid (raha peab peal olema).

Väljaspool suvehooaega teevad paljud Pärnu majutusasutused häid sooduskampaaniaid. 

Pärnus on taksotransport ohutu ning libataksodega probleeme ei ole.

Häid ideid tegevuste kohta leiab visitparnu.com kodulehelt.