luxexpress, site logo

Võrratu Vilnius – kuidas nautida puhkust Leedu pealinnas

6 min

Suurepärane ja suursugune Vilnius võib uhkustada maailma ühe vanima terviklikult säilinud vanalinnaga, mis on loomulikult kantud ka UNESCO maailmapärandi nimistusse. See põnev linn on ainulaadne segu ajaloost, erinevatest arhitektuuristiilidest – barokist gooti stiilini – ja seda kõike ümbritsevast rohelusest.

Linna saabunud külalistel on peadpööritavalt palju võimalusi, et muuta puhkus unustamatuks. Jalutuskäigud kitsastel tänavatel, mis suubuvad avaratele väljakutele; kirikud ja muuseumid; hubased kohvikud ja moodsad restoranid; melu täis ööelu ja palju-palju muud – kõik, mida ühelt Euroopa pealinnalt oodata võib.

Lubage Lux Expressil tutvustada valikut parimast, mida Vilniusel pakkuda on. Just need on põhjused, miks peaksite planeerima reisi just sellesse võluvasse linna Tallinn-Vilnius bussiga.

Vilnius – linnatäis häid restorane

Alustame hea uudisega – Vilnius on väidetavalt üks parimaid hinna ja kvaliteedi suhtega pealinnu, kui asi puudutab väljas söömist. Nii saab taskukohase hinnaga võtta ette maitserännakud näiteks Brasiilia, Liibanoni, Kreeka, Maroko, Gruusia ning paljude teiste riikide põnevatesse köökidesse. Veganrestoranidest burgeriteni ja bagelitest gurmeeni – toidunautlejal Leedu pealinnas elamustest puudu ei jää.

Eraldi tooksime välja autentselt itaaliapärase Trattoria de Flavio, mille joviaalne itaallasest omanik annab endast silmnähtavalt kõik, et rahulolevad külastajad naaseksid. Gurmaanide järgmine sihtkoht võiks olla vanalinna elegantne kalarestoran Žuvine, kus iga päev on kalapäev. Samuti on külastajate hulgas populaarne Šturmų Švyturys nime kandev mõnusalt lihtsa miljöö, kuid väga põneva menüüga restoran.

Tegelikult on Vilniuse 4-ruutkilomeetrine vanalinn heade söögikohtade ja kohvikutega tihedalt täidetud. Kindlasti leiad nende hulgast just selle õige, kuhu hing ja maitsemeeled ikka tagasi ihkavad. Nagu ikka moodsates linnades, tekib põnevaid hipster-restorane ka vanalinnast väljapoole, näiteks Užupise ja Zverynase linnaosadesse. Avasta kindlasti ka neid agulirestorane!

Spordipealinn Vilnius

Ilmselt ei kahtle mitte keegi, et Leedu rahvussport on korvpall. Tõestuse, et riik hingab palli põrgatamise rütmis, leiab Leedu alalisest positsioonist maailma korvpalliriikide TOP 10 nimekirjas. Euroliigas teeb tegusid Vilnuse klubi Rytas. Koondise ja tippklubide mängud leiad Siemens Arena ja Jeep Arena sisehallidest.

Fännide suur poolehoid on ka kohalikel hoki- ja jalgpallimeeskondadel, seda nii koondise kui ka klubide tasandil. Nagu Eestiski, toimuvad Leedus jalgpallimatšid kevadest sügiseni. Põnevaimateks vutilahinguteks tutvu LFF (Leedu Jalgpalliföderatsiooni) Staadioni ajakavaga.

Veel armastab Leedu rahvas vaadata ja tegeleda MMA, rattaspordi, kergejõustiku ja talispordiga.

Kontserdid ja sündmused Vilniuses

Vilnius sattus maailma meedia tähelepanu alla 2020. aasta aprillis. Põhjus oli põnev – nimelt otsustati terve linn kuulutada üheks suureks vabaõhukohvikuks. Nii said restoranid avalikus ruumis toitu pakkuda ja inimesed seda üksteisest turvalises kauguses nautida. Enamik sellistest terrasidest on külastajatele avatud Islandijos ja Vilniaus tänavatel.

Vilniuse on koduks paljudele erinevatele kohtumispaikadele, baaridele ja klubidele. Hubastest Iiri pubidest vibrantsete kokteilibaarideni, mis isegi Miami või Londoni kuumimatele kohtadele silmad ette teevad. Ööklubidest julgeme soovitada Ladina-Ameerika rütmidest kantud Pablo Latinot ja hipsterlikku Vejaid.

Õllesõprade rõõmuks on Vilniust tabanud tõeline käsitööõllede buum – uusi baare avatakse pea igal nädalal. Suurim neist on Beer House & Craft Kitchen, kus mekkimist ootab üle 300 erineva humalajoogi. Mõnusaks pärastlõunaks või õhtuseks meelelahutuseks piilu boheemlaslikku Užupise linnaossa.

Tehnika ja teadus

Kui kellelegi masinad ja tehnoloogia hingelähedased on, peab sammud sättima Energia- ja Tehnoloogiamuuseumisse. Vanasse elektrijaama rajatud muuseumis pakuvad auru jõul töötavad masinad ja erinevad interaktiivsed väljapanekud avastamist ja nokitsemist nii suurtele kui ka väikestele.

Järgmiseks võib lasta end vabalt lollitada. Jutt ei käi kahtlastest tänavakaupmeestest vaid põnevast Vilniuse illusioonide muuseumist. Kõige meeldejäävam on külastus siis, kui proovid illusioone ise mõista enne, kui muusemi giidid sulle saladused lõpuks avavad.

Kunst on Vilniust külastava turisti silmades

Kunstisõbrale on esmaseks kohustuslikuks huvipunktiks kindlasti 2018. aastal avatud kunstimuuseum MO. Moodsa muuseumi püsikollektsioon ja hooajalised näitused annavad põhjaliku ülevaate Leedu kunsti minevikust ja olevikust.

Vabas õhus on kunsti nautimiseks suurepärane paik Europos park, mille kerge kiiksuga skulptuurid lausa kutsuvad end pildistama. Eriti kontsentreeritud kunstielamuse leiab boheemlaslikust Užupise linnaosast, mis õigupoolest ei olegi osa Vilniusest, isegi mitte Leedust. Užupis on 1998. aastast nimelt vabariik, kus kehtib oma raha, põhiseadus ning lehvib isegi riigilipp. Mikroriik elab ja hingab kunsti, gräfitist galeriideni, ning on seda valmis lahkesti ka külastajatega jagama.

Vilnius – linna ja looduse roheline harmoonia

Need, kes Vilniusse esimest korda satuvad, on tihti hämmingus moodsa linna rohelusest. Jõed, metsatukad, pargid ja künkad on täpselt sama oluline osa Leedu pealinnast nagu ainulaadne arhitektuur ja ilusad inimesed. Vanalinnale lähim park on 25-hektarine Kalnu park, mille suurim väärtus on vaated Kolme Risti mäele. Minnes linnast veidi välja, saab jalutada Nerise jõe kaldal laiuvas 160 hektarile laotatud Vingio pargis. Kes kõrgust ei karda, saab siin pargis hüpata suvisel ajal kuumaõhupalli korvi ja nautida vaadet Vilniusele linnulennult.

Vilniuse väärikas ajalugu

Ajaloohuvilise avastusretk võiks tegelikult alata väljaspool Vilniust – Leedu Vabaõhumuuseumist, kus kohtuvad kaunis loodus ja ajalugu. Metsatukkade ja küngaste vahele rajatud külad on tõeline ajarännak. Olgu ka mainitud, et 200 hektaril laiuv muuseumikompleks on Euroopa üks suurimaid rahvusmuuseume.

Liikudes Vilniusele veidi lähemale, võib end avastada imetlemas muinasjutulist Trakai saarelinnust. Kui satud lossihoovi õigel ajal, võid osa saada kontsertidest ja etendustest, mida seal  regulaarselt korraldatakse. Kindlasti avasta ka lossi ümbritsevat järvede, metsade ja aasadega pikitud Leedu loodust.

Vilniuses ei pea muuseumi pikalt otsima – see ajalooline linn on juba ise omamoodi elav ja hingav muuseum, pakkudes eksponaatidena 28 kirikut, parke ja platse ning torne ja uhkeid losse. Loomulikult on hiigelmuuseumis nimega Vilnius ka pisemaid muuseume. Näiteks julgeme soovitada sünget KGB muuseumi ja Leedu Panga rahamuuseumi.

Autor: Justin Walley

Kopeeritud