Vilnius tähistab oma 700. sünnipäeva!

Linn on teinud suurejoonelised plaanid nii 2023. aasta jaanuariks kui ka kogu aastaks.

Aastal 2023 tähistab 25. jaanuaril Vilnius oma 700. sünnipäeva!

Üks Leedu pealinna Vilniuse tähtsamaid sündmusi on saabumas 25. jaanuaril. Aastal 2023 tähistab sel kuupäeval Vilnius oma 700. sünnipäeva! Selles artiklis anname kokkuvõtte mõnest selle suure pidustuse jaoks kavandatud tegevustest.

Lux Express on siin, et aidata kõigil jõuda Leedu pealinna pidustuste keskmesse! Bussireisid toimuvad Tallinn – Vilnius ja Vilnius – Tallinn suundadel.

Vilniuse ajalugu

Kust sai alguse Vilniuse linn?

Tuntud legendi järgi käis suurvürst Gediminas jahil Vilnia ja Nerise jõgede ühinemiskohas oru metsaaladel. Pärast pikki ja viljakaid otsinguid otsustas rühm laagri püsti panna ja öö orus veeta, kuna hakkas pimedaks minema.

Leedu suurvürst Gediminas nägi unenägu raudhundist, kes ulub mäe otsas uhkelt näoga kuu poole. Sellest veidrast nägemusest jahmunud hertsog küsis kohe nõu paganliku preestri Lizdeika käest. Viimane teatas hertsogile, et unenägu oli jumalik märk. Preester nimetas raudhunti linna, võimsa metropoli, kujutuseks. See järgmine metropol on vastupidav kui raud ja maailmas sama tuntud kui sada ulguvat hunti!

Loomulikult sai selle hämmastava suurlinna loomine suurvürst Gediminase ülesandeks.

Leedu suurvürst alustas tulevase pealinna ehitamist kohe pärast selle unenäo nägemist, järgides jumalate käsku. Vilniusest taheti teha kõigi aegade parim linn, kuid Gediminasel nappis selleks vahendeid.

Paganlikud leedulased ei olnud linnades elamise poolest tuntud. Kirjutades lääneeurooplastele kirju, et julgustada inimesi ja kutsuda meistreid vastloodud linnas elama, alustas Gediminas 1300. aastate suurimat turunduskampaaniat.

Gediminase turunduskampaania

Gediminase kirjadest aastatest 1323–1324 on säilinud kuus ärakirja. Teine kiri, mis oli kirjutatud 25. jaanuaril 1323, saadeti mitmetele Saksa linnadele ning ka teistele Püha Rooma keisririigi linnadele.

Vaatamata paganlikule rahvale oli Leedu suurvürstiriik Gediminase sõnul kristlastele eriti vastutulelik. Ta esitas avatud kutse kaupmeestele, kirurgidele, rattaseppadele, kingseppadele, nülgijatele, möldritele ja teistele, et nad saaksid tulla suurhertsogiriiki ja tegeleda vabalt oma kaubanduse ja usuga.

Tema kutse paistis silma nii kristlaste kui ka Saksa juutide kaasamise poolest ning selle väljaandmine langeb kokku juudi kogukonna algusega Leedus.

Kümneks aastaks lubati talupoegadele maksuvabastust. Lisaks ei kehtestatud kaupmeestele mingeid tolle ega tasusid.

Vilniust tunnustatakse selles kirjas esmakordselt kui Leedu Suurhertsogiriigi pealinna! Sellest tulenevalt peetakse 1323. aastat Vilniuse tõeliseks asutamisaastaks ja kirja kuupäev, 25. jaanuar, on selle täpne asutamispäev. See ka selgitab, miks jaanuaris on linna üks olulisemaid pidustusi Vilniuse sünnipäev.

Vaatamata sellele, et linn asutati mitu aastat enne Gediminase valitsemist, peetakse Gediminast selle loojaks. Gediminas muutis Vilniuse tõeliseks linnaks.

Vilniuse sünnipäev 2023. aasta jaanuaris

Sünnipäeva pidustused saavad alguse jaanuaris. Toome välja, millised sündmused on suurejoonelise ja tähtsa sünnipäeva jaoks linnal planeeritud.

Vilniuse sünnipäeva üritus Toomkiriku väljakul

Juubelit tähistatakse 25. jaanuaril kell 19:30 Toomkiriku väljakul, kus tehakse ringreis läbi Vilniuse 700 aasta. Toimub suurejooneline etendus, mis austab nii Vilniust kui kogu Leedut.

Juubelipidustused aga ei piirdu ainult sünnipäeva endaga, vaid kestavad läbi terve 2023. aasta. Plaanis on kontserdid, teatrilavastused, näitused, festivalid ja muud elamused ning need üritused ootavad kõiki, kes seda igavesti noort linna tähistavad.

Vilniuse Gediminase kirjad

Arvatakse, et Vilniuse nimi esines esimest korda Leedu suurvürsti Gediminase kirjades, mis Vilniuse sündimise päeval olid adresseeritud Euroopa linnadele. Vilnius pakub ainulaadset võimalust näha kõigil huvilistel seda kirja ise.

Usaldusväärseim Vilniuse linna asutamist tõendav dokument on kohe pärast Gediminase algkirja kättesaamist Riias valminud ärakiri, sest Gediminase originaalkirjadest pole tänaseni säilinud ühtegi.

Interaktiivsel väljapanekul, mis on kogu 700. aastapäeva tähistamise keskpunkt, on võimalus Gediminase kirjade tähtsusest rohkem teada saada.

Üritust korraldab Leedu Rahvusmuuseum ning väljapanek kestab 25. jaanuarist kuni 27. augustini.

Vilniuse päev Suurvürstide palees

25. jaanuaril 2023 saab tähistada Vilniuse sünnipäeva, külastades uuesti Leedu pealinna ajalugu. Näidatakse Gediminase torni algupärast välimust Vilniuse 3D virtuaalset versioonina.

Linnaga tutvumiseks saab külastada näitust Gediminase linna koit. Vilniuse vanim puithoone ja selle ainulaadseimad leiud, et näha lossimäe nõlval 750 aastat tagasi seisnud ehitise jäänuseid, samuti valitseja ringis oleva tundmatu isiku varasid.

Ka lastele on mõeldud. Õppetubades, kus lapsed saavad joonistada pilte Vilniuse lossidest, kuulda linna mütoloogiat ja süveneda minevikku, saavad nad õppida Vilniuse ajalugu. Õppelavastuses Loome Vilniust!, õpetavad linna lugusid lisaks asjatundlikele giididele ka kõiketeadvad varesed.

Valgusfestival
Vilniuse valgusfestival
Foto: Vilniuse valgusfestival, allikas govilnius.lt

Vilniuse aastapäevapidustuste kõrghetk, mille käigus linn valgustatakse kümnete tuhandete sünnipäevaküünaldega, on Vilniuse valgusfestival. Lisaks linna ja selle elanikele energia ja elevuse toomisele tõmbavad valgusteosed Vilniuse vanalinna tänavatel ja väljakutel turiste ka välismaalt ning soojendavad linna jahedat kesktalve.

Külastajad saavad lummatud kuulsate maalikunstnike originaalsetest ideedest ning ühtäkki hakkavad ka linna pimedamad nurgad särama - saab näha, kuidas Vilnius öösel suurelt oma ilmet muudab!

Valgusfestival linna erinevates paikades toimub 25. kuni 28. jaanuarini.

Dokumentaalfilm: 700 aastat Vilniust. Reis ajas koos professor A. Bumblauskasega

Koos tunnustatud ajaloolase professor Alfredas Bumblauskasega viib režissöör Andrius Lygnugaris külastajaid ajarännakule. Selle dokumentaalse rekonstruktsiooni narratiivid köidavad kõiki olenemata sellest, kas nad on Vilniuse ajaloo eksperdid või tunnevad selle vastu vähest huvi. Saab vaadata 700 aastat Vilniust tervikuna. Igaüks neist sarja osadest on pühendatud Vilniuse erilisele sajandile - seega tasub vaadata kõiki 7 osa. Külastajaid tõmmatakse vaevata nende ajastute olulistesse sündmustesse ja nad saavad osaks kõigest, mis toimus.

Dokumentaali hakatakse näitama Forum Cinemas kinodes juba alates 16. detsembrist 2022.

Juubelikontserdid

Vilniuse Pokkeri kontserdi ja filmi treileri esitlus

Novembris Vilniuses täismajale toimunud Vilniuse Pokkeri filmikontsert ei jätnud kedagi liigutamata. Nüüd aga ootab ees ennenägematute stsenograafialahendustega silmapaistev jazzisündmus.

Seda saadab heliloojate Kipras Maanauskase ja Jievaras Jasinskise spetsiaalselt filmi Vilniuse Pokker jaoks kirjutatud muusika. Otseülekandes esineb Vilniuse JJAZZ Ensemble, 22 kogenud jazzmuusikust koosnev ansambel. Lisaks saab vaadata filmiteatrit Donatas Ulvydase filmile Vilniuse Pokker, mis põhineb Ricardas Gavelise tuntud raamatul.

Antud üritus toimub 28. jaanuaril 2023.

Vladimiras Tarasovase kontsert Vilniuse Pokkeri näitusel

Vilniuse Pokkeri näituse avamine toimub MO muuseumis."Trummimäng" on Vladimir Tarasovi kingitus Vilniusele 700. sünnipäevaks.

Improvisatsioon, mis on džässmuusika võtmekomponent, peegeldub Ricardas Gavelise romaanis "Vilniuse Pokker" kui linna vabadus. Maailmakuulsa muusiku Vladimir Tarasovi "Trummimäng", mis viib teid romaani universumis kujutatud Vilniusesse, esitleb MO muuseumi järgmist näitust 18. jaanuaril, enne kui see 22. aprillil külalistele avatakse.

Näitused

Näitus: Olen vilnlane

Millised olid vilnlased 700 aastat tagasi? Kas nad tunneksid end tänapäeva Vilniuses koduselt? Näitus pakub võimalust end viia 50 loost koosnevasse muinasjuttu. Need jutud, mis hõlmavad 700 aastat, heidavad valgust Vilniuse elanike sisimatele mõtetele ja igapäevastele tegevustele. See näitus on külluslik ja mitmekesine, sarnaselt Vilniusega, kuid kõik jutud annavad tunnistust ühest ja samast tõest.

Näitus toimub alates 15. detsembrist 2022 kuni 27. augustini 2023.

Näitus: Muusika Vilniusele. 7 lugu

Milline on Vilniuse ja maailma tuntumate heliloojate suhe? Spetsiaalselt Leedu pealinna juubeliks loodud muusikat esitatakse erinevates kohtades üle linna. Projektis "Muusika Vilniusele" osalevad heliloojad:

Anna Korsun (Ukraina),

Michael Gordon (USA),

Heiner Goebbels (Saksamaa),

Agata Zubel (Poola),

Ivan Fedele (Itaalia),

Toshio Hosokawa (Jaapan),

ja Beat Furrer (Austria).

Iga etenduse komponent jutustab ainulaadse loo, mis võimaldab rohkem teada saada heliloojate ja Vilniuse asukohtade kohta, mille nad valisid oma suurepärase muusikalise inspiratsiooni allikaks.

Festivalid

Vilniuse Etenduskunstide Biennaal

Vilniuse Etenduskunstide Biennaali avaetendus on kingitus Vilniusele aastapäevaks. Pärast seda toimub esimene Vilniuse Etenduskunstide Biennaal 2023. aasta suvel linna lagendikel.

Rahvusooper ja Balletiteater täitub etendusega, mille on spetsiaalselt välja töötanud kunstnik Emilija Škarnulytė. Esitus annab võimaluse avastada žanri üksikasjalikumalt ja saada osa põnevast kogemusest.

Samuti tuleks valmistuda Vilniuse Etenduskunstide Biennaaliks, mis kestab 23. juulist 6. augustini 2023. Külaliskunstnikud esitlevad Vilniust biennaalil kui võrgustikku, mis on tihedalt põimunud nähtavate ja nähtamatute kiududega ning laetud erinevate pingetega.

Laste etenduskunstide festival KITOKS’23

KITOKS'23 on Leedu esimene ja suurim festival, kus esinetakse ebatavaliste etenduskunstidega. KITOKS'23 teema on "Inspireerivad ühendused," mis pole sugugi suvaliselt valitud. Teist aastakümmet toimuv festival, kus on rahvusvaheline esinemiskava, leedukeelsete teoste esitlus ja jätkuvad haridusprogrammid, on tänavu veidi teistsugune. Kõik sealsed algatused täiustavad ja laiendavad festivali tavapärast ajakava ning tervitavad Vilniust, mis on püsinud noor juba 700 aastat.

Sama Noor kui Vilnius Muusikafestival
Sama noor kui Vilnius muusikafestival
Foto: Sama Noor kui Vilnius Muusikafestival, allikas: govilnius.lt

Oluline on tähistada ka päeva Püha Kristoferile, kes on Vilniuse kaitsepühak. Tema on see, kes kaitseb Vilniust ohu eest ja hoiab seda õigel kursil. 

Vingise pargis saab terve päeva nautida tasuta muusikakontserte. Festival on mõeldud kõigile tänu klassikalise ja kaasaegse muusika kombinatsioonile, tuntud artistidele, ainulaadsetele audiovisuaalsetele efektidele ja suvisele atmosfäärile. 

Kogu pidustuse vältel kõlab Vilnius valjemini kui raudhundi karje suurvürst Gediminase unenäos. Vilniuse sünnipäev, elagu!