Suundu Eesti kulinaariat tutvustavale ringreisile

Eesti on esimene Balti riik, kus on olemas Michelini restoranijuht

Planeerige kulinaarine reis ja külastage Michelini poolt tunnustatud restorane

Peent maitseelamust ei pea kaugelt otsima – sageli on see siinsamas ja siinsete maitsetega tasub lähemalt tutvust teha. Paljud ei teagi, et mitmed Eesti restoranid on saanud tunnustuse peene Michelini giidi esindajatelt. Sageli on just kohalikud maitsed need, mis kõige enam köidavad ja üllatavad! Lux Express annab võimaluse minna kohtadesse, kus saab tutvuda maailma tunnustatud restoranikriitikute poolt hinnatud peenete maitsete maailmaga - kutsume Sind minema Tallinna, Viljandisse ja Tartusse.

Michelini tärniga pärjatud restoranid

Ühe Michelini tärniga tunnustati restorane NOA Chef's Hall ja Matthias Dietheri 180°.

Restoran 180°

Restoran 180° pakub kõrgetasemelist kulinaarset elamust Noblessneri sadamas, Tallinnas. Avatud köögi ja ainulaadse degusteerimismenüüga on see ideaalne koht toidu nautimiseks ja uute maitsete avastamiseks. 180° restoranis serveeritakse 10-kohalise ühise laua taga 6-käiguline menüü, mille käigus saab kogu toiduvalmistamise protsessi lähedalt näha. Üksikute laudade juures saab valida 4-6 käigulise menüü vahel. Selle restorani kohta ütlesid Michelini hindajad, et peakoka kaasaegses loomingus on näha nii maitse kui ka tekstuuri kontraste ning pööratakse suurt tähelepanu detailidele. Lisaks ütlevad arvustajad, et teenus on soe ja kaasahaarav ning aitab luua pingevaba õhkkonna.

NOA peakoka saal

Selle Tallinna restorani kohta ütlesid arvustajad, et avatud köök on restorani süda ja lahtist tuld kasutatakse suurepäraselt. Luksuslikud koostisosad on prioriteediks ja need on pärit kõikjalt maailmast, olenevalt sellest, mis on parim. Peakokkade Roman Sidorovi ja Tõnis Siiguri koostatud loominguline 7-käiguline menüü hoiab kliente algusest lõpuni kütkes keeruliste ja ülimalt originaalsete roogadega, mis on täis üksteist täiendavaid maitseid ja tekstuuride kihte.

Bib Gourmandi auhinnatud restoranid

Gurmaanide jaoks on kõige populaarsemad restoranid, mille hinna ja kvaliteedi suhe on parim. Eestist pälvis selle tunnustuse viis restorani.

NOA

Tallinnas asuv NOA restoran on hindajate sõnul suurepärase mere- ja linnavaatega ning hubase interjööriga. Restoran keskendub erakordsele värskele kalale, kuid sellegipoolest on kogu kaasaegne menüü väga rikkalik.

Härg

Tallinni kesklinna südames ajaloolises Maakri kvartalis asuv restoran Härg pakub kvaliteetseid praade, madala kuumusega küpsetatud liha, maitsvaid grillitud roogasid ja tervislikke salateid, värskelt pigistatud mahlasid ja smuutisid. Muidugi on olulised ka parimad veinid ja muud joogid, eriti lai on veinide nimekiri. Härg kasutab söögikordade valmistamisel ainult väga kvaliteetseid tooraineid parimatest taludest. Seal on pandud rõhk tõelisele tulele - palju roogasid grillitakse otse söel ja osa lausa söe sees. Lisaks suurepärasele köögile ja parimale toidule loovad hubane õhkkond, hea muusika ja tõeliselt stiilne moodne interjöör ajaloolises hoones, suurepärase atmosfääri restoranis.

Selle restorani arvustajad ütlesid, et see on hubane koht, kus interjöörile lisab atmosfääri industriaalstiil, paksud kiviseinad ja kaunid vasklühtrid. Retsensentide sõnul on seal hea hinnaga modernsed road.

Fellin

Kui kõik eelnimetatud restoranid asuvad Tallinnas, siis Fellini restoran asub hoopis Viljandis. Michelini arvustajate sõnul on Fellini kohvik-bistroo sooja vastuvõtuga ja pisut boheemlaslik koht tänu oma plaaditud baarile, kunstiteostele ja rahulikule õhkkonnale. Seal pakutud hoolikalt valmistatud traditsioonilised Euroopa toidud pakatavad värskusest ja maitsest.

Lore Bistro

Lore Bistro on kaasaegne Tallinna bistroo, mis asub vanas laohoones vaatega Noblessneri sadamale. Michelini arvustajate sõnul annavad bistroos huvitava tausta terastalad, tõstukid ja betoonsambad ning avatud köök lisab hubasust. Teatud toidud menüüs on mõeldud jagamiseks ja on inspireeritud omanike reisidest.

Mantel ja Korsten

Restoran Mantel ja Korsten asub samuti Tallinnas. Kadriorus pesitsev väike roheline puumajake uhke mantel korstnaga, on arvustajate hinnangul ehtsa postkaardi välimusega. Heledate ja julgete kujundustega ruumi keskpunktiks on roheliste plaatidega kamin. Vahemeremaadest inspireeritud roogadega lähevad kokku hästi valitud orgaanilised ja biodünaamilised veinid.

Michelini rohelise tärniga pärjatud restoranid

Eestist pälvisid rohelise tähe tunnustuse kaks restorani, mis tähendab, et nende pühendumus toiduvalmistamise kunstile on jätkusuutlik. Need restoranid on Põhjaka mõis ja Fotografiska.

Põhjaka mõis

Järvamaal asuv Põhjaka mõis on kohalikku toorainet kasutav ja rahvusköögi põhimõtteid järgiv toidukoht, mis pakub soodsaid, lihtsaid ja maitsvaid roogasid. Restorani on oodatud nii möödasõitjad kui ka  pidevalt Tallinn-Tartu maanteed sõitvad seltskonnad. Majas on istekohti 60 inimesele ning seal on võimalik pidada sünnipäevi, pulmi, firmaüritusi ja seminare-konverentse. Kuna Põhjaka mõisa pakutavad toidud sõltuvad hooajast, koostavad nad igale kliendile alati personaalse pakkumise.

Fotografiska

Fotografiska ei ole lihtsalt restoran – see on Tallinnas asuv rahvusvaheline fotomuuseum, kus kohtuvad maailmatasemel fotokunst, aus ja maitsev toit ning avatud meel. Fotografiska meeskond seisab selle eest, et pakutaks alati head ja jätkusuutlikku toitu vastavalt aastaajale. Loominguline toidu- ja joogimeeskond püüab alati leida seda, mis tekitab maitseelamusi igal taldrikul ja igas klaasis, muretsemata selle naudingu jalajälje pärast.

Hindajate sõnul on mõlemad kohad tõelised inspiratsiooniallikad – nii nende asukoht, püüdlused restorani ökoloogilise jalajälje vähendamisel, toidujäätmete taaskasutamine, ise juur- ja maitsetaimede kasvatamine ning külaliste harimine keskkonnasõbralikuma mõtteviisi suunas.

Teised MICHELINI poolt tunnustatud restoranid Eestis

Lisaks eelnimetatud restoranidele tõstis Eesti Michelin restoranijuht esile järgmised restoranid Puri, R14, Gianni, Tchaikovsky, Cru, Horisont, Moon, Tuljak, Pull, Fii, Hõlm, Wicca, Ruhe, Lee, Rado, Mon Repos, Paju Villa, SMAK, 38 , Joyce, Lahepere Villa and Mere 38.

Kokkuvõttes

Suurepärase maitseelamuse saamiseks tasub kindlasti planeerida kulinaarne reis Michelini poolt hinnatud kodumaistesse restoranidesse. Kui te ei ela Tallinnas, siis tasub pealinna sõita Lux Expressiga, sest seal asub enamik Michelini tunnustatud restorane. Kui oled aga juba Tallinna restorane külastanud, saad nüüd Lux Expressiga reisida näiteks Viljandisse, et külastada kohvik-bistroo Fellin'it. Peale Tallinna ja Viljandi leiab Michelini restorane ka mujalt. Avasta kodumaa erinevaid maitseid ja võta ette kulinaarne reis!