luxexpress, site logo

9 külastamist väärt Saaremaa vaatamisväärsust

5 min

Saaremaa loodus kutsub

Uurides inimestelt, mis neile Saaremaal kõige rohkem meeldib, on saare loodus alati olnud TOP3 põhjuse seas. Ega siin pole ka midagi imestada. Loodus - see on saartel tõesti kutsuv ja mitmekesine. Saare sümbolid on kadakased karjamaad ja kohisev meri. Sageli peidavad mereäärsed karjamaad endas ka põnevaid leide. Kas Sina teadsid, et Eestis on loendatud kokku 38 õitsevat orhideeliiki, millest koguni 36 võib kohata Saaremaa looduses? Suurim neist on maagiline kuldking. Looduse nautimine peaks olema kindlasti Sinu päevaplaanis, kui oled Saaremaale teel näiteks Tallinna-Kuressaare bussiga.

Küllaga jagub Saaremaal ka kauneid randu. Leidub nii mänguväljakute ja spordiplatsidega rahvarohkeid plaaže, aga ka väikseid rannaribasid, kus saad tihti suvitada uhkes üksinduses. Mitte kõik Saaremaa rannad pole liivased. Siin on palju ka pankrannikuid. Kõige enam tuntud on neist kindlasti Panga pank, aga omanäolisi rannaastanguid leidub tegelikult Muhust Sõrve sääre tipuni.

Saaremaa on suurepärane sihtkoht kõigile linnu- ja loomahuvilistele. Kaks korda aastas on saar rändlindude pika teekonnal üheks peatumispaigaks. Kevadel ning sügisel käib rannikul ja merel mitmekesine linnuelu, mille keskmeks on Vilsandi rahvuspargi alad ja Sõrve säär. Lisaks lindudele võib Saaremaa rannikul kohata ka hülgeid. Varakevadel, kui hülgepojad on pisikesed, võid neid suisa rannal kohata. Suve poole suunduvad need saare keeles "mustud" avamerele. Seal saab hülgeid vaatamas käia hülgeretkede raames. See on unustamatu kogemus.

Avasta Saaremaa vaatamisväärsused

Kui Sinu teadmised Saaremaast on võrdlemisi piiratud, oled sa tõenäoliselt siiski kuulnud Kuressaare lossist, Kaali kraatrist, Angla tuulikutest, Panga pangast ning Sõrve tuletonist. Just need viis on olnud saare kõige populaarsemad vaatamisväärsused läbi aastate.

Piiskopilinnus (rahvakeeli loss) jutustab oma ajalugu täis saalidega värvika loo Saaremaa minevikust. Kas teadsid, et piiskoplinnus (mis on pärit 14. sajandist) on üks Baltimaade parimini säilinud keskaegsetest linnusehitistest?

Kaali meteoriidikraater näitab looduse tohutut jõudu ja ettearvamatust. Meteoriidi langemise umbkaudseks ajaks on märgitud 7500-7600 aastat tagasi. Kas teadsid, et lisaks umbes 110 m diameetriga peakraatrile on Kaalis tegelikult veel 8 väiksemat kraatrit?

Angla tuulikumägi ja pärandkultuurikeskus tuletavad meile meelde esivanemate töövõtteid ja eluolu. Nelja pukktuuliku (millest vanim on pärit 19. sajandi alguses) ja ühe hollandi tuuliku (1927 aastast) kõrvale on ehitatud Angla Pärandkultuurikeskuse hoone. Seal on võimalik tutvuda ennemuistsete tööriistadega ja osaleda põnevates töötubades. Kas teadsid, et Angla tuulikud on üks Eesti suurim ning paremini säilinud tuulikutegrupp?

Panga pank maalib pildi jääajast, maapinna kerkimisest ja iidsete aegade putukatest läbi fossiilide. See on kõrgeim Saaremaa ja Muhu põhjaranniku pankadest, olles 21,3 meetrit kõrge. Kas teadsid, et panga kõrgemais kohas asub muistne ohvrikoht, kus vanasti oli toodud merele ohvreid?

Sõrve sääre tipus asub Sääre tuletorn, mis oma 52 meetriga on Läänemere kõrgeim ja pakub imelisi vaateid torni tipus olevalt platvormilt. Sinna tippu jõudmiseks tuleb astuda täpselt 242 astet. Majaka jalamil asub külastuskeskus, kus saad tutvuda Lääne-Eesti tuletornide ja Sõrve ümbruse laevahuku paikadega. Kas teadsid, et hea ilma korral on tuletorni tipust näha Lätit?

Hea saare söök ootab mekkimist

Saaremaa on aastakümneid (ilmselt isegi sadu) olnud tuntud musta leiva, suitsukala ja koduõlle poolest. Kõiki neid saab saarelt tänagi. Kui head leida toodetakse aastaringi, siis suitsukalaga on veidi keerulisemad lood. Kuskohast ja millist kala võiks otsida oleneb ennekõike hooajast. Särg, tuulehaug, lest ja angerjas - sellises järjekorras see kalapüügihooaeg sujub. Kui näed kohvikus või suisa restoranis kedagi näppudega kala söömas, ära imesta. See on siin tavapärane ning just sedasi saarlased kala söövadki.

Koduõlu - see on eriline jook, mille ümber keerleb palju lugusid ja legende. Selles magusamaitselises hägusas joogis on imeline vägi. Kohe nii imeline, et nõrgemad mandri mehed selle peale teinekord kõne- ja kõndimisoskuse kaotavad. On see tõsijutt või linnalegend, võta nüüd kinni.

Saarlane eelistab ikka oma kohalikku toodangut. Lisaks köögiviljadele, kalale ja lambalihale on paljudesse köökidesse ja poelettidele järjest enam jõudnud erinevaid maitsvaid moose, hoidiseid, kastmeid ning jooke, mis kõik valmistatud Saaremaal. Kaubanduses leiab Saaremaal valmistatud hõrgutised üles pisikese sinise kleebise ja kirja „Ehtne toode“ järgi.

Söök on Saaremaal kohe sedavõrd hea, et Eesti parimate restoranide nimistust ligi 10% asub juba mitu aastat just Saaremaal ja Muhus.

Mida lastega saarel teha?

Rahu ja vaikus on üks peamisi Saaremaa tõmbetegureid, aga lapsi see ülearu ei kutsu. Pole hullu, meil on piisavalt tegevust ka pere pisematele. Lossi salakäigud ja loodusosakond on lapsi alati paelunud. Nüüd asub linnas veel kaks põnevat kohta, kus saab lastega aega veeta. Äärelinna on ehitatud WOW elamuskeskus, mis pakub põnevaid elamusi nii suurtele kui väikestele. Just siin saab kogeda energia erinevaid vorme ning virtuaalreaalsust, lõputult joosta ning mängida veega, kogeda nii silmapetet kui kauneid vaateid keskuse kohvikust.

Kesklinnas avati 2019 aastal Thule Koja alternatiivajaloomuuseumi ekspositsioonid, mis tutvustavad Saaremaa maailmaloolist rolli Ultima Thulena. Vana-Kreeka maadeavastaja Pythease müütilisele reisile maailma äärele (mis on tänapäeval tuntud ka Saaremaana) saab kaasa elada erinevate ekspositsioonide ning mängude kaudu. Väljapanekud on humoorikas ja pisut eneseiroonilises võtmes ning nende moto on: „Ära usu kõike, mida sulle näidatakse!”

Suvisel ajal saavad lapsed enda julguse ja tasakaalu proovile panna seiklusparkides, avastada loodust spetsiaalselt lastele mõeldud loodusradadel või teha taludes tutvust loomadega.

Kõrgkultuurist külapeoni - Saaremaal on kõike

Kultuurisündmuste loetelu on Saaremaal muljetavaldav. Seda eriti suvekuudel. Ei möödu ühtegi nädalavahetust, kui ei toimuks mõnda suuremat festivali, kontserti või spordisündmust. Tihedam sündmuste hooaeg algab igal aastal mai lõpus tänavafestivaliga ning lõppeb septembris Saaremaa toidufestivaliga. Aasta tippsündmusteks on Saaremaa Ooperipäevad, merepäevad ja I Land Sound muusikafestival. Kõige rahvarohkem on saarel jaanipäeva aeg, kui külalisi on tihti pea sama palju kui kohalikke.

Suursündmuste kõrval soovitame kultuurikalendrist välja otsida ka väiksemaid tegijaid. Need sündmused võivad pakkuda tõelisi üllatusi. Kasvõi asukoha mõttes. Triigi Filharmoonia kontserdid toimuvad randa ehitatud paadikuuris, Mustjala muusikafestivali etteasted otse mererannal või rannakaitsepatareis, Eesti vanim purjelaev Hoppet pakub kultuurielamusi keset merd ning jazz-muusikud on enda lemmikuks tunnistanud Saare KEKi maja, mis on kunagi oli kolhoosidevaheline ehituskontor.

Hoia sündmuste kalendril silm peal nii Saaremaal kui Muhus, ning leia just endale meelepärased.

Puhka aktiivselt

Kuigi Saaremaa üks hinnatumaid "müügiargumente" on rahu ning vaikus, on ometigi siin ka palju võimalusi aktiivseks puhkuseks. Golfihuvilisi ootab vaid 5-minutise autosõidu kaugusel kesklinnast üks parimaid golfiväljakuid Eestis. Viimastel aastatel järjest populaarsust koguvaid disc-golfi väljakuid on kümmekond. Tennist saab mängida nii sisehallis, jahisadama vahetus läheduses kui ka lossipargis.

Saareriigile kohaselt pakub palju erinevaid aktiivse puhkuse võimalusi ka meri. Kanuu ning kajakimatkad, purjelauasõit ning sukeldumine. Saaremaa vetes asub muide ka ainuke veealune muuseum Eestis. Seal saab tutvuda I maailmasõja ja Eesti Vabadussõjaaegsete laevavrakkidega.

Suisa paradiis on Saaremaa lohesurfaritele. Saarel leiab sobiva tuulesuunaga ranna maksimum poole tunnise autosõidu kauguselt. See muudab saare üheks parimaks surifikohaks Eestis. Sõidetakse ka väljaspool suve ning kõige “magusamaid” surfiilmasid pakuvad just sügistormid.

Kui tahaksid siiski olla kahe jalaga maa peal, soovitame ette võtta näiteks rattaretke. Kuigi Saaremaa on suurim saar Eestis, on vahemaad siin mõistlikud ja maapind tasane. Päevase rattaretke raames jõuab nii mõndagi põnevat näha.

Muhedad saarlased

Saarlased oma muheda olekuga on juba üksinda piisav põhjus Saaremaa reisi ette võtmiseks. Külalised võetakse alati avasüli vastu ja lisaks heale-paremale ninaesisele kostitatakse saabujaid tihtilugu ka saare huumoriga. Nalja armastavad saarlased väga. Teinekord mõnele mandrilt tulnule tunduvad saarlaste naljad isegi natuke kohatud või liiga järsud. Eriti soojad suhted teineteise tögamise osas on hiidlastega.

Lisaks huumorisoonele on omamoodi ka saarlaste kõnepruuk. Kui laulev kõneviis ja Ö tähe kasutamine on lihtsalt kena kuulata, siis tõsise saare murraku kasutamise puhul võib mujalt tulijale jutt üsna segaseks jääda. Mida arvad näiteks lausest “Katsu ilma kartsata elu peale minna”? See tähendab eesti keeles “Proovi ilma redelita pööningule minna,”

Süda on saarlastel kahtlemata suur. Külavaheteel vastutulevaid võõraid tervitatakse sõbralikult nagu ammuseid tuttavaid. Kätte juhatatakse köikse paremad rannad ja suitsukala ostukohad. Aga parimad seenemetsad jätavad saarlased siiski oma teada. Seda kohta ei reedeta.

Telgist lukshotellini - erilised majutused Saaremaal

Teiste Eesti maakondadega võrreldes on Saaremaa majutusasutuste arvu poolest kindlalt esirinnas. Siin leidub nii suuri spaahotelle (ja ka ilma spaata hotelle), mugavaid külaliskortereid ning maalähedasi turismitalusid. Aga siin on ka mitmeid põnevaid ööbimiskohti, mis muudavad reisielamusi tõeliselt meeldejäävaks ja on suisa omaette vaatamisväärsused.

Otsid majutuse osas aga midagi erilist? Miks mitte veeta öö tuulikus? Sind ootavad: merekohina taustal Ohessaare tuulik Sõrve säärel, Mardi talu uhke Hollandi tüüpi tuulik, Kongi talu keset kadakaid kõrguv tuulik ja äsja renoveeritud Ennu küla tuulik. Kui hing ihkab aga kõrgustesse, soovitame Sulle hoopis majakesi puu otsas. Kui tahad end tunda tõelise daami või härrana, võiksid öö veeta mõnes Saaremaa romantilises mõisas.

Neile, kes soovivad ennast muust maailmas täielikult eraldada, soovitame rentida mitte maja, vaid kogu saare. Viirelaiu majakavahikomplekt just seda võimalust pakub. Olgu Sinu valikuks milline iganes eelmainitud variantidest, Saaremaal on üle 350 majutusasutuse, mille hulgast leiad kindlasti endale meelepärase.

Mida teha mandri pealinnas?

Lux Expressi mugav buss toob Sind mandrilt otse saare pealinna. Linn pakub palju põnevat avastamist ja siin on kõik jalutuskäigu kaugusel. Aga ära piirdu vaid sellega. Sinu jaoks on valla kogu saar ja selle vaatamisväärsused. Kuigi mõnda kaugemasse kohata (nagu näiteks Sõrve sääre tuletorn või Koigi raba) on bussiga keeruline minna, siis paljud atraktsioonid saad külastatud liinibussiga, mis on kõigile tasuta.

Tasane maastik ja lühikesed vahemaad soosivad jalgrattasõitu. Linna ümbruses on umbes 30 km jalgrattateid, mida mööda saad minna näiteks Mändjala randa suvitama. Ka maantee on sõitmiseks ohutu, sest liiklustihedus on saarel võrdlemisi madal. Jalgratast ei pea bussiga saabudes kaasa võtma, seda pakuvad rattarendid. Neid, kes rattaga sõita ei viitsi, ootavad elektritõukerattad. Ja alati jääb võimalus ka auto rentimiseks. Rendi hinnad on väga mõistlikud, alates 25€ päevas.

Saarel ring liikumise kohta saad rohkem infot Visit Saaremaa veebilehelt

Istu bussi ja sõida üle mere!  Eesti suurim saar ootab Sind! 

Kopeeritud

Veebilehe kasutajakogemuse parandamiseks kasutame küpsiseid (cookies). Veebilehe kasutamise jätkamiseks palun nõustu küpsiste kasutamisega. küpsiste kasutamise tingimused