luxexpress, site logo

Riia – kultuur ja melu Baltikumi südames

4 min

Kristjan Jaak Peterson pidi rahapuuduse tõttu Tartust jalgsi Riiga minema – sellist otsust ei võeta ilma asjata vastu. Riia linna tasub minna igal juhul, ka siis, kui seal viibimiseks on vaid loetud tunnid.

Väike linnatuur ümberistumise ajaviiteks  

Jõudes bussiga Riiga on lihtne aega parajaks teha. Bussijaamast vaid 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel asub UNESCO kultuuripärandi hulka arvatud vanalinn. Lisaks väikestesse poodidesse juhuslikult sisseastumisele tasub ringi uidates sattuda Raekoja platsile, Peetri kirikusse või Kolme Venna juurde.

Kui Riiga saabudes kõht tühi on, tasub seada sammud Galleria Riga poole, mille katuseterrassilt leiab mitmeid hubaseid söögikohti.

Veganitoidu armastajad peaksid aga esimese asjana võtma ette jalutuskäigu taimetoitlaste meelispaika Terapija. Seal ootavad sõbralike hindadega päevapakkumised ja maitsvad küpsetised.

Spontaanse ühepäevareisi kontrollpunktid

Läti Kunstimuuseumit peavad kohalikud vaatamisväärsuseks, mida tasub külastada ka siis, kui näituseprogrammiga kursis ei olda. Erakordse arhitektuuriga muuseumis on näiteks 23. veebruarini avatud näitus „Unexpected Encounters”, mis vaatleb nõukogude aja ulmekirjanduse mõju Läti kultuuriruumile 20. sajandi teises pooles, ning näitus „Hot Babas”, mis keskendub 17. sajandist pärit müstilistele koopamaalidele. Lisaks korraldab muuseum huvilistele 5 euro eest töötubasid, mida viivad läbi kunstnikud, kelle tööd muuseumis esitletakse.

Läti Kunstimuuseum, Norbert Tukaj
Läti Kunstimuuseum, Norbert Tukaj

Lühikese päevareisi käigus tasub külastada ka Riias asuvat Telliskivi loomelinnaku väikevenda Tallinna tänava kvartalit, mis on kasvujärgus kultuuriürituste ja tänavatoidu meka. Kõhutäidet ja mitmekülgset muusikalist meelelahutust pakuvad hilistel õhtutundidel õdus kontsert-baar Tallinas Pagalms, aga ka Angārs Rīga, kus viiakse aeg-ajalt läbi nii toidufestivale kui ka Silent Disco peosarja.

Linna uusim vaatamisväärsus Hanzas Perons pakub nii huvitavat arhitektuurilist vaatepilti kui ka võõrustab suurüritusi. Näiteks toimub seal 20.−21. veebruaril tehnoloogiakonverents TechChill, 14. märtsil kogunevad sinna messile moe- ja disainitoodete huvilised ning 21. ja 22. aprillil annab seal kontserdi tunnustatud Läti popmuusika ansambel The Sound Poets.

Spontaanse reisi puhul tasub õhtuseks meelelahutuseks meelde jätta kaks nime: Rockabilly House ja Trompete. Trompete jazzbaari külastades võib lavalt leida jazzmuusikuid nii Läti Kultuuriakadeemiast kui ka rahvusvahelisi artiste, kes kolleege külastamas. 50ndate stiilis õlletuba Rockabilly House pakub temaatilist muusikat, aga ka spordiülekandeid.  

Päevad täis maailmatasemel kultuuri ja romantilisi vaateid

Riia kui Läti kultuuri kasvulava väärib kindlasti mitmepäevast külastust. Reisi pikemalt ette planeerides tasub melomaanidel vaadata pileteid nii rahvusooperisse kui ka kontsertidele Arena Rīga või Palladium Rīga kontserthallides.

Ewert and The Two Dragons kontsert Palladium Rīga kontserdisaalis, Krists Luhaers

 Sarnaselt popmuusika kontsertidele tasub ka rahvusvahelise kuulsusega Läti rahvusooperisse piletid aegsasti ette osta, kuid oma õnne ja etenduste saadavust tasub testida ka viimase hetke reiside puhul. Programmis on näiteks kogupere-balletid „Pähklipureja” ja „Lumivalgeke”, maailmakuulsad ooperitükid „La Traviata” ja „Carmen” aga ka paljud teised klassikalised balleti- ja ooperietendused. Klassikalise muusika ja koorilaulu austajatele on veel ka Ave Sol kontsertsaal, mis kannab vanima klassitsismi perioodil ehitatud kontsertsaali tiitlit.

Väiksema publikuga üritusi otsivale reisijale sobivad kindlasti paremini kodukontsertid. Sofar Sounds korraldab viimase minuti üritusi, mis võimaldavad hubases keskkonnas nautida kohalike artistide loomingut. Osalemiseks tuleb registreeruda nende veebilehel ning väljavalitud registreerunutele saadetakse päev-paar enne ürituse toimumist e-kiri täpse toimumiskoha aadressiga. Kohapeal antakse osalejatele võimalus end (ja oma telefon) täielikult välja lülitada ning saada osa poole- kuni kahetunnisest üllatusesineja kontserdist. 

Kalnciema väljak on laupäevane turg, kus müüakse Läti kohalikku toodangut alates põllumajandussaadustest kuni disainer-kottideni. Turg on avatud laupäeviti kell 11–16. Kevad- ja suvehooajal toimuvad kolmapäeviti väljakul tasuta kontserdid. Muul ajal on see populaarne koht, kus veeta sõpradega koos aega ning nautida head toitu ja jooki.  

Loodushuvilisele pakuvad kindlasti huvi Riia pargid, sealhulgas botaanikaaed koos liblikatele ehitatud kasvuhoonega. Ilusa ilma korral tasub aga võtta suund hoopis Ķīpsala promenaadile, kus jalutades avaneb suurepärane vaade päikeseloojangule. Promenaadi lähedal asub kohalike sõnul ka üks „varjatud vääriskivi”, milleks on väike ja hästi peidetud Žanis Lipke memoriaalmuuseum. Külastamist väärib ka 40 km Riiast väljas asuv Ķemeri rahvuspark, sealsed sood ja matkarajad, mis pakuvad erilist silmarõõmu fotograafidele ja matkasõpradele.

Avasta Riiat kohalike moodi:

  • Kohalik ühistransport on Riias mugavate ühendustega, võimaldades kõikidesse linnaosadesse lihtsat ligipääsu. Pileteid müüakse Narvesseni kioskis.
  • Kui valid liiklemiseks takso, kasuta libataksojuhtidest pääsemiseks taksorakendusi Bolt või Uber, mis garanteerib soodsaima hinna ja kiireima marsruudi.
  • Ilusa kevadilmaga tasub proovida jalgrattasõitu. Rattaid saab rentida ka koos giidiga, kes aitab ajapiirangutele vastava marsruudi luua.
  • Riga Original® mobiilirakendus näitab teed Riia parimatesse asukohtadesse. Kohalike soovitusel jagatud viited juhatavad külalised parimatesse kohvikutesse, kohalikke delikatesse pakkuvatesse toidukohtadesse, salajastele pidudele ja disainipoodidesse.

Autor: Ramona Dremljuga
Fotod: Krists Luhaers, Norbert Tukaj

Kopeeritud