Parimad rannad Balti riikides

Nendest põliste liivakallaste, selge vee ja kaunite maastikega riikidest leiab mitmesuguseid erinevaid rannasihtkohti. 

Olenemata sellest, kas otsid võimalust lõõgastumiseks, veespordialade proovimiseks või looduse ilu nautimiseks – Läänemere randade seast leiad igaks puhuks sobiva ranna. Uurime lähemalt, milliseid randasid Balti riikides leidub.

Eesti parimad rannad

Paralepa rand

Paralepa rand on ilusas ja ajaloolises Haapsalu linnas asuv looduskaunis rand. Seal saab nautida piirkonna rahulikku atmosfääri, päevitada, ujuda ja tegeleda erinevate veespordialadega. Turistid pääsevad Paralepa randa kerge vaevaga tänu Lux Expressi Tallinn-Haapsalu liinile.

 

Paralepa rand
Foto: Paralepa rand (Visit Haapsalu)
Pärnu rand

Pärnu rand on Pärnu linnas asuv pikk ja lai liivarand, kus on rohkelt ruumi päevitamiseks, ujumiseks ja veespordialade harrastamiseks. Rand asub kesklinna lähedal ning on populaarne suvituspaik nii kohalike kui ka turistide seas. Rannas asub promenaad, mille ääres leidub arvukalt kohvikuid, restorane ja poode. Mujalt tulijad saavad randa külastada Lux Expressi Tallinn-Pärnu bussi abil. Rand asub mugavalt kesklinna lähedal, vaid jalutuskäigu kaugusel hotellidest ja restoranidest.

 

Pärnu rand
Foto: Pärnu rand (Henri Holland)
Kuressaare rand

Kuressaare rand asub Kuressaare südames ning sealne kaunis liivarand on nii mõnegi saare külastaja lemmikpaigaks. Seal saab harrastada erinevaid veespordialasid ning mängida rannavõrkpalli. Rand on peresõbralik, madal vesi sobib hästi lastele sulistamiseks ning rannas on ka mänguväljakud lastele lõbusaks aja veetmiseks.

Mändjala rand Kuressaare lähedal

Mändjala rand asub Saaremaa lõunarannikul, vaid lühikese autosõidu kaugusel Kuressaare linnast. Mändjala randa saavad külastajad minna auto või ühistranspordiga, nautides teekonda läbi Saaremaa kauni looduse. See on ideaalne koht lohesurfi ja purjelauasõidu proovimiseks ning linnuvaatluseks. Rand on ideaalne paik looduse nautimiseks ja lõõgastumiseks.

Emajõe linnaujula Tartus

Emajõe linnaujula on Tartu südames asuv populaarne supluskoht. Rannas on olemas tualetid, parkimine on tasuta, mängida saab rannavõrkpalli ning ka laste jaoks paiknevad kogu rannas hajutatult kiiged, liumägi ja ronimisvahendid. Suvel on päevasel ajal rannas kohal ka rannavalve, et tagada suplejate turvalisus. Lähedal asuvas Lodjakojas saavad huvilised tutvuda lodjaehitusega. Tartusse pääseb mugavalt Lux Expressi Tallinn-Tartu bussiga.

 

Emajõe linnaujula
Foto: Emajõe linnaujula (Visit Tartu)
Tamula järv Võrus

Tamula järve kaunis liivarand ja puhas vesi teevad sellest mõnusa paiga ujumiseks ning see on Eesti parimate randade seas hinnatud lausa kolmandale kohale. Jalutades mööda järve kaldal looklevat promenaadi, saab nautida vaadet Haanja kõrgustikule ja Võrumaa metsadele. Tamula järve kaldalt saab üle rippsilla minna Roosisaarele, kus kunagi asus kiviaegne asulakoht, mis viitab sellele, et piirkonnas elati juba 5000 aastat tagasi. Tallinn-Võru bussiliiniga pääseb kerge vaevaga Võru bussijaama, millest Tamula järv asub vaid 20-minutilise jalutuskäigu kaugusel.

 

Tamula järv
Foto: Tamula järv (Visit Estonia, Gerta Hääl)
Narva-Jõesuu rand

Narva-Jõesuu paistab silma oma erilise looduskeskkonnaga. Männimetsaga ääristatud peene liivaga rand on Eesti üks pikimaid, laiudes 9,5 kilomeetri pikkuselt mööda Soome lahe lõunakallast. Rannaäärsel puidust promenaadil on mitmeid istumis- ja lõkkekohti. Rannas on vetelpääste, rannavõrkpalliplats, lastele mänguväljakud, riietuskabiinid ja välidušš. Narva-Jõesuu rand asub Narva lähedal, lühikese autosõidu kaugusel Narva bussijaamast.

 

Narva-Jõesuu rand
Foto: Narva-Jõesuu rand (Visit Narva)
Sillamäe rand

Sillamäe linn on põnev turismiobjekt, kuna tegemist oli pikka aega suletud tsooniga, kuhu tavaline turist ligi ei pääsenud. Linna atmosfäär ja arhitektuur erinevad oluliselt teistest Eesti linnadest ning sealt leiab mitmeid hästi säilinud nõukogude ajastu arhitektuurilisi vaatamisväärsusi. Linnas asub ajalooline promenaad, mis ühendab kesklinna kauni mererannaga. Rannapromenaadil leidub tegevust kogu perele – sealt leiab mitmetasandilise vaatetorni, palliväljakud, laste mänguväljakud, lõkkekohad ja välijõusaali. Sillamäel teeb peatuse Tallinn-Narva buss, tänu millele on see väga kergesti ligipääsetav suvituskoht.

 

Sillamäe rand
Foto: Sillamäe rand (Visit Narva)
Pirita rand Tallinnas

Pirita rand on üks populaarsemaid ja kaunemaid randu Tallinnas. See Pirita linnaosas asuv liivarand ulatub piki rannikut ning sealt on suurepärane vaade Läänemerele. Vaikse õhkkonna ja puhta veega Pirita rand on paljude kohalike lemmikkoht ujumiseks, päevitamiseks, pikniku pidamiseks ja mere ääres jalutamiseks. Läheduses asuv Pirita jõgi annab askukohale erilise võlu, luues mõnusa keskkonna nii loodushuvilistele kui rannalistele.

 

Pirita rand
Foto: Pirita rand (Visit Tallinn, Kadi-Liis Koppel)
Kakumäe rand Tallinnas

Kakumäe randa ümbritsevad lopsakad männimetsad ja see on rahulik paik, kus saab puhata viibides eemal suuremast linnakärast. Kakumäe rannas on pehme liiv, millel on hea päevitada ja lõõgastuda. Ranna lähedal on rajad jalutamiseks ning rannas on võimalik proovida kätt nii purjelaua- kui aerulauasõidus.

 

Kakumäe rand
Foto: Kakumäe rand (Visit Tallinn, Kristi Eerik)
Harku järv Tallinnas

Harku järv on populaarne koht ujumiseks, kalastamiseks ja pikniku pidamiseks. Harku järve ääres saad nautida looduslähedust linnas olles.

Harku järv
Foto: Harku järv (Visit Estonia)

Läti parimad rannad

Liepāja rand

Liepāja on tuntud rannalinn, mille rand on olnud populaarne puhkekoht juba alates 1860. aastatest. Selles rannas leidub rohkelt tegevusi kõigile – lohesurfajatele, rahu ja looduse nautijatele ning neile, kes otsivad mõnusat kohta rannapuhkuseks. Tegemist on puhta supluskohaga, kuhu on hea ligipääs ka erivajadustega inimestel. Tugevad edelatuuled võivad rannale tuua merevaiku, kuid tasub olla ettevaatlik, et seda mitte segamini ajada seda ohtliku valge fosforiga, mis võib põhjustada põletushaavu. Liepāja randa pääseb Lux Expressi Riia-Liepāja bussiga.

 

Liepāja rand
Foto: Liepāja rand (pildipank)
Lielais Stropu järve rand Daugavpilsis

Lielais Stropu järv Daugavpilsis on populaarne suvituskoht, mille keskne rand kannab Sinilipu märgist. Rannas leidub mitmesuguseid vaba aja veetmise võimalusi: valgustatud jalutusrada, jalgrattatee, vabaõhu jõusaal, rannavõrkpalli plats ja suvekohvik "SÅN Beach Club". Rannal on pontoonkonstruktsioon koos promenaadi, välibasseini, hüppetorni ja lastebasseiniga. Peredele ühiselt aja veetmiseks sobivad järve madal kallas ja mänguväljakud ideaalselt. Aktiivset puhkust saab nautida tänu elektritõukerataste ja SUP-laudade rendile. Randa pääseb mugavalt Riia-Daugavpils bussiga.

Daugavgrīvase rand

Daugavgrīvase rand asub Liivi lahe ääres, Riias. Kesklinnast on see vaid lühikese auto- või bussisõidu kaugusel. Kuna randa on lihtne ligi pääseda ja sealt avanevad kaunid vaated merele, siis on sellest saanud paljude lemmikkoht päevitamiseks, ujumiseks ja lõõgastumiseks. Samuti on rannas olemas lastele mänguväljakud, tänu millele leidub rannas tegevust kogu perele. Kõrghooajal võib rahvast rannas olla palju, kuid ruumi jagub kõigile. Rannas saab harrastada lohe- ja purjelauasõitu, mängida rannavõrkpalli ja nautida ujumist vetelpäästjatega turvatud alal. Lähedal asuvad kohvikud ja restoranid pakuvad nii kohalikku kui ka rahvusvahelist toitu. Riia on Lux Expressiga hõlpsasti ligipääsetav Tallinn-Riia bussiliiniga.

Rīta Buļļu rand

Rīta Buļļu rand asub Riia idarannikul. Rannal on pikk liivarand, mis sobib hästi nii jalutuskäikudeks kui päevitamiseks. Mängida saab rannavõrkpalli, sõita süsta või aerulauaga ning nautida purjelauasõitu. Loodusrajad ja piknikuplatsid täiendavad sealset looduses viibimise kogemust. See on ideaalne koht lastega aja veetmiseks, kuna vesi on madal ja olemas on mänguväljakud. Pärast pikka rannapäeva saab keha kinnitada sealsetes kohvikutes ja restoranides.

Vakarbuļļi rand

Vakarbuļļi rand asub Läti läänerannikul. Seal saab harrastada purjelauasõitu, lohe- ja aerulauasõitu, mängida rannavõrkpalli ja frisbeed ning osaleda isegi rannajoogas. Loodusrajad võimaldavad nautida linnulaulu ja uudistada sealset mitmekesist taimestikku. Rannas on peredele koos aja veetmiseks olemas mänguväljakud ja ka piknikualad.

 

Vakarbuļļi rand
Foto: Vakarbuļļi rand (Live Riga)
Vecāķi rand

Vecāķi rand asub Riia äärelinnas ja on tuntud oma rahuliku atmosfääri poolest. Seal on pikk liivarand, mis sobib päevitamiseks, pikniku pidamiseks ja loomulikult ka jalutuskäikudeks. Sealsete veetegevuste seas on populaarsed süsta- ja aerulauasõit ning purjelauasõit. Vecāķi rand on ideaalne koht ka päikeseloojangute nautimiseks ja kauni looduse jäädvustamiseks.

 

Vecāķi rand
Foto: Vecāķi rand (Live Riga)
Jūrmala rannad

Jūrmala linn asub mugavalt vaid 25 kilomeetri kaugusel Läti pealinnast Riiast, mistõttu on see hõlpsasti ligipääsetav nii kohalikele elanikele kui ka turistidele. Jūrmala asukoht rannikul ja Riia lähedus aitavad kaasa selle populaarsusele rannakuurordi sihtkohana.

Majori rand

Jūrmala südames asuv Majori rand on piirkonna üks populaarsemaid randasid. Rannas on peen kuldne liiv, millel on hea lõõgastuda ja päikest võtta. Majori rannas on elav atmosfäär tänu sealsetele kohvikutele, restoranidele ja poodidele.

Dzintari rand

Dzintari rand on veel üks pärl Jūrmalas, mis on tuntud oma ilu poolest - seal on imekaunis keskkond tänu luidetele, männimetsadele ja puhtale liivarannale. Dzintari rand sobib suurepäraselt pikkadeks jalutuskäikudeks, sörkimiseks või lihtsalt rahuliku ümbruse nautimiseks.

Bulduri rand

Bulduri rand on oma rahuliku õhkkonna ja lastesõbralike rajatiste tõttu perede lemmik. Kalda lähedal on madal vesi, kus lastel on ohutu ujuda. Rannas on ka mänguväljakud ja piknikuplatsid, mis võimaldavad peredel koos kvaliteetaega nautida.

Jaunķemeri rand

See Kemeri rahvuspargis asuv rand on tuntud oma ilu ja ökoloogilise tähtsuse poolest. Külastajad saavad uurida ümbritsevate märgalade mitmekesist taimestikku ja loomastikku või käia lõõgastaval jalutuskäigul mööda puidust laudteid läbi soode.

Lielupe rand

Lielupe rand on suurepärane valik neile, kes soovivad vaiksemat rannaelamust, eemal suurest rahvahulgast. Lähedal asuval Lielupe promenaadil saab jalutada ning nautida kaunist vaadet jõele.

Leedu parimad rannad

Roheliste järvede rand

Vilniuse Verkiai pargis on kuus uhket järve. Need järved tunneb ära nende erksa rohelise varjundi järgi, mis on tingitud karbonaadi kõrgest kontsentratsioonist vees. Lux Expressi Tallinn-Vilnius bussiliiniga on sinna mugav pääseda. Roheliste järvede rand annab võimaluse põgeneda linnakärast ja puhata koos loodusega.

Roheliste järvede rannas saab ujuda, päevitada või seigelda mööda lähedal asuvaid metsaradasid. Rannas töötavad vetelpäästjad, et tagada külastajate heaolu ning olemas on tualetid, riietusruumd ja dušid. Lähedusest leiab kohvikud, kus oma keha kinnitada ilma, et peaks rannast kaugele minema.

Valakampiai I rand

Valakampiai I rand Leedus on mõnus koht linnakärast eemal, kus saab nautida rahulikku keskkonda ja looduse ilu. Rannas saab nii ujuda, päevitada kui ka rannaspordiga tegeleda. Ujujate ohutuse tagamiseks töötavad rannas vetelpäästjad. Rannas on olemas piknikualad, mänguväljakud ja tualetid. Sealne madal vesi on ideaalne ka lastele sulistamiseks ja mängimiseks.