luxexpress, site logo

Riia, mu arm – otsatult võimalusi iga maitsega puhkajale

6 min

Plaanite külastada Riiat või olete sinna juba jõudnud, kuid ei tea, kus on linna kõige põnevamad paigad? Lux Express on teie rõõmuks teinud kokkuvõtte just nendest Läti pealinna kohtadest, mille külastuse peaksid esmajärjekorras ette võtma.

630 000 elanikuga on Riia Baltimaade suurim pealinn, mis tähendab loomulikult seda, et tegemist ja avastamist jätkub siin iga maitsega külastajale küllaga. Seda veel eriti siis, kui teil juhtub olema värskeimat siseinfot Riia kohalikelt elanikelt, mida kasutada plaanides reisi näiteks Tallinn-Riia liinil.

Riia toidunautlejale

Kui asi puudutab Riia toidumaastikku, saab see alguse värskeima kaubavalikuga Riia keskturult. Tegemist on Euroopa ühe suurima linnaturuga ning seda nii pindalalt kui ka külastatavuselt. Uskumatult põnev turukompleks on end sisse seadnud Esimese maailmasõja aastatel rajatud tsepeliiniangaaridesse. Täna on siin lennumasinate asemel lookas letid parimate maitsetega nii Lätist kui ka palju kaugemalt.

Sadades müügipaviljonides ootab külastajaid peadpööritav valik toiduaineid parimatest lihatükkidest kõige aromaatsete vürtsideni, värskeimast kalast eksootiliste puuviljadeni. Kui sa turistina seda kõike kohe osta ei soovi, pole ka hullu – kõik hea ja parem jõuab otsaga ka Riia restoranidesse ja kohvikutesse.

Foodie'd peaksid oma maitsete jahti jätkama teisel pool Daugavat, Kalnciema tänava kvartalis. Tegemist on unikaalse seguga agulimiljööst, mis tasapisi hakkab end hipsteritele avama. Moodne tänavatoit, põnevad restoranid, muusikaüritused ja värsket toidukaupa müüvad talumehed – kõike saab!

Unikaalse elamuse miljonivaatest, miljööst ja maitsetest leiad Galleria Riga kaubanduskeskuse kõrgeima korruse kohvik-baar Herbārijs. Koha kontseptsioon, menüü ja joogikaart on inspireeritud taimeriigist, pakkudes nõnda uskumatult puhtaid naturaalseid maitseid, kuniks sinu pilk üle moodsa metropoli katuste lendleb. Vaade saadab sind ka D'arte Terrace katuseterrasil, mis rõõmustab külastajaid hiliste õhtutundideni hea itaaliapärase toidu, otsatu kokteilivaliku ning soovi korral ka vesipiibuga. Keda aga liharoad ja grilltoidud isutavad, on lahkesti oodatud 67 Grill & Lounge restorani burgereid, ribisid, särisevaid steike ja selle kõigega sobivat joogikaari nautima.

Riia spordifännile

Lätlased on hokirahvas ja seepärast on ka rangelt soovituslik külastada Arēna Rīga siseareenil Riia  Dinamo kodumängu. Ajasta oma reis õigesti ja võid olla tunnistajaks lätlaste jäälahingule näiteks selliste hiiglastega nagu Moskva Dünamo või Helsingi Jokerit. 5000 fänni möirged ja maailmatasemel tippsport on maiuspala igale spordisõbrale.

Korvpalli austajad on alati oodatud Euroliiga mängudele, kus võite tihti ka Eesti korvpallureid põrgatamas näha. Kummale meeskonnale kaasa elate on juba teie enda valik.

Lisaks hokile ja korvpallile saab Riias näha ka jalgpalli, võrkpalli, seda nii liival kui ka saalipõrandal, ragbit, iluuisutamist ja tunnikekse autosõidu kaugusel isegi bobikelgutamist.

Aktiivsed puhkajad on oodatud hüppama SUP-lauale, et liuelda mööda majesteetlikku Daugava jõge. Eriti unustamatu elamuse saavad need SUP-itajad, kes otsustavad sõita päikesetõusul või -loojangul. Kui SUP-laud veidi ekstreemne tundub, saab Daugava voogudel sõita ka kajakiga. Ekskursioone jõel juhib kogenud giid.

Loomulikult on Riias tegemist veelgi rohkem. Leia enda lemmik bowling'u, kardisõdu, ratsutamise, ujumise, laskespordi ja kümnete muude hobide ning spordialade hulgast.

Riias on muusikat, üritusi ja ööelu

Maailmatasemel ooper, balletietendused ja klassikalise muusika kontserdid on mõistlike hindadega, toimuvad tihti ning enamasti on piletid saadaval väga lühikese etteteatamisega. Kultuursed elamused leiad Riias Suure ja Väikese Gildi hoonetest ja Riia katedraalist ning nendest vaid mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel asuvast maagilisest Riia ooperiteatrist.

Lätis on üles astunud palju rahvusvaheliselt kuulsaid pop- ja rokkstaare. Et mitte järgmisest elamusest ilma jääda, hoia silm peal Arēna Rīga kontsertide ajakaval.

Riia saab uhkustada elust pulbitseva ööeluga, mis on täis tantsu, naeru ja ilusaid inimesi. Vibrantsete elamuste jahil võib vabalt jalutada vanalinnast välja, kust leiab meile tuttava nimega Tallina kvartali. Seal asuv endine kiirabidepoo on Riias noil päevil see-koht-kus-käivad-lahedad-inimesed. Riia peidetud hoovidesse rajatud hipsteribaarid on samuti üüratult populaarsed. Parimad näited sellistest kohtadest on Vest, Gauja ja suurepärane KKC.

Riia on roheline linn

Riias ei jää rohelus sinust mitte kunagi liiga kaugele. Parimaks näiteks sellest on Riia südalinna läbiv parkide ja kanalite süsteem, mis moodustab kauni harmoonia linna sinise lindina läbiva Daugava jõega. Kes soovivad kuulata metsakohinat ja linnulaulu, saavad seda teha kesklinnast vaid trammisõidu kaugusel asuvas Mezaparks pargi roheluses. Pargis on ka kena järv, kus end palaval suvepäeval kasta ning mille kaldal mõnusaid piknikke korraldada.

Riiast ei jää liiga kaugele ka kuurortlinna Jurmala legendaarsed liivarannad ja lõhnavad männimetsad. Samuti on Jurmalale üsna lähedal Kemeri rahvuspark, mille peamine tõmbenumber on rabamatk kitsal laudteel. Igal aastaajal kaunis Kemeri on koduks ka paljudele linnuliikidele – ornitoloogiahuvilistele kohustuslik!

Kunst elab Riias

Alustame moodsamate nootidega. Riia tänavakunst on imeline, unikaalne ja 100% avastamist väärt. Kui väiksemaid linnakunsti meistriteoseid võib näha igal pool, siis kuulsaima kunstiteose leiad Tallinas tänavalt. Tegemist on 800-ruutmeetrise seinamaaliga, mis kannab nime „Saule, Perkons, Daugava“ (Päike, Äike, Daugava).

Nüüdisaegset kunsti saab nautida ka Riga Art Space nime kandvas hiigelgaleriis. Klassikalisema kunsti nautijad on oodatud Läti Rahvuslikku Kunstimuuseumi, Riia Börsi Kunstimuuseumi ning näitusesaali Arsenals.

Riia ajalugu – sajandite jagu avastamist

Kui linnal on vanust väärikad 800 aastat, on seal nii mõndagi ajaloolist näha. Seda tõestab ka UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Riia ajalooline kesklinn. Lisaks vanalinnale võid leida end jalutamast puumajadega äärelinnas, meenutada halli lähiminevikku Nõukogude arhitektuuri uudistades või promeneerida pariisilikult mõjuvate juugendstiilis hoonetega ääristatud promenaadidel. Riia on tervikuna justkui elav ja hingav muuseum.

Ajaloohuvilised ei tohiks mööda lasta võimalust avastada linna servas 100 hektaril laiuvat Läti Etnograafilist Vabaõhumuuseumi. Kui lätlastel on ajamasin, siis asub see siin. Ajaloo tumedamaid toone meenutavad Läti Okupatsioonimuuseum, endine KGB peakorter Riias ja Riia geto ja Läti Holokaustimuuseum.

Neile, kel Läti ajaloost ikka veel küllalt ei saa, on avatud Läti Rahvuslik Ajaloomuuseum ja Riia Ajaloo- ja Laevandusmuuseum. Kõige magusamad elamused ootavad turiste garanteeritult Laima šokolaadimuuseumis.

Riia on teaduse- ja tehnoloogialinn

Hiljuti ületas Riia maailmas uudiskünniseid 6 meetri kõrguse kujuga, millega tehti kummardus kõigile meditsiinitöötajatele, kes on andnud oma panuse võitluses COVID-19 viirusega. Skulptuuri saab igaüks ise näha Läti Rahvuslikus Kunstimuuseumis. Kui teadmishimu on juba ka pere pisematel, saab seda rakendada interaktiivses Zinoo Teaduspargis ja avastuskeskuses. Tõsisemad tehnikahuvilised leiavad põnevat uurimist Läti Raudteeajaloo Muuseumist. Loomulikult peab esile tõstma ka tõelise maiuspala igale autosõbrale – Riia Mootorimuuseumi, kus näeb sõidukeid nii minevikust kui ka peaaegu et tulevikust.

Autor: Graham Williams

Kopeeritud