Muuseumikaart soovitab: 7 muuseumi, mida Tartus külastada

5 min

Kui sõidad Euroopa 2024 kultuuripealinna Tartusse, siis tasub kindlasti minna ka muuseumi. Eriti mugav on seda teha muuseumikaardiga, sest kõigis 15 Tartu muuseumis kehtib muuseumikaart, millega saad piiramatult ja tasuta muuseumielamusi nautida.
Eesti Rahva Muuseum

Eesti Rahva Muuseum oma ligi 6000 m² näitusepinnaga on vaieldamatult Eesti suurim muuseum ning seal jagub avastamist tundideks. 

Lisaks põhjalikule püsinäitusele eestlaste elust läbi ajaloo on seal praegu avatud salapärane ja kutsuv suurnäitus „Kellele kuulub öö?“. Näitus räägib Eesti linnaööst minevikus, annab võimaluse tunda end kui ööklubis ning nautida eksponaate kui kaasaegset kunsti.

Tartu mänguasjamuuseum

Tartu mänguasjamuuseumis leiab iga täiskasvanu üles oma lapsepõlve ja laps saab akaasa tõelise mänguelamuse. Seal saad uudistada nukke ja nukumaju, kaisuloomi ja mänguautosid, Eesti filminukke, suveniir- ja kunstnikunukke, töötavat mudelraudteed, üleskeeratavaid lelusid ja muid mänguasju.

Lisaks on seal praegu avatud käed-külge näitus „Euroopa mängib“, mis on kinnitus sellele, et vanas ja väärikas Euroopas on alati leidunud ning võib jätkuvalt leida lapselikku mängurõõmu.

KGB kongide muuseum 

KGB kongide muuseum asub majas, kus oli 1940.–1950. aastatel poliitilistel põhjustel arreteeritute eeluurimisvangla. Keldris originaalkujul taastatud kartserid toovad sinuni selle maja sünge ajaloo.

Muuseum räägib sulle Teisest maailmasõjast, Eesti sõjajärgsest vabadusvõitlusest, kommunistliku režiimi kuritegudest ning eluolust eeluurimisvanglas.

TYPA trüki- ja paberi kunstikeskus

Vanas saapatehases asuvas TYPA-s tutvustatakse sulle paberivalmistamise saladusi, trükikunsti ajalugu ning masinaid, mis on paberivalmistamise või raamatute tootmisega seotud. 

TYPA-s on eksponeeritud palju huvitavat hiinlaste paberist ja puulõigetest kuni 20. sajandi lõpul kasutusel olnud tehnoloogiateni ning sajandivanused masinad on endiselt töökorras ja trükivalmis.

Eesti spordi- ja olümpiamuuseum

Eesti spordi- ja olümpiamuuseum avab ausalt Eesti spordiloo eredamaid hetki suurtest võitudest valusate kaotusteni, kangelastegudest dopingudraamadeni.

Lisaks saad ka ise mitmeid spordialasid proovida – sõida superrealistliku rallisimulaatoriga, treeni end ajaloolises võimlas või pane end proovile interaktiivsel korvpalliplatsil.

Tartu Ülikooli loodusmuuseum

Tartu Ülikooli loodusmuuseum on Eesti vanim muuseum, kus saab uudistada umbes 8000 eksponaati maailma ja Eesti loodusest. 

Muu hulgas on loodusmuuseumis võimalik näha Eesti esimese šaakali topist, 7-meetrist kääbusvaala skeletti ja mammuti koljut.

Õllemuuseum

Õllemuuseumi südameks on ajalooline Tartu linnasetorn, mille tänapäevani säilinud hoone on unikaalne kogu Euroopas. Muuseum kutsub su rännakule, mille käigus saab näha, kuulda, maitsta ja tunda maailma vanima joogi lugu. 

Otsi kindlasti üles muuseumi tähteksponaat – maailma vanim säilinud õlu. See on enam kui 150 aastat tagasi toodetud, merehuku üle elanud ja praeguseni säilinud pudel A. Le Coq Imperial Extra Double Stouti.

Muuseumikaardi eripakkumine!

Lux Expressi klientidele on muuseumikaart -15%!

Mis on muuseumikaart?

Muuseumikaart on Eesti muuseumide digitaalne aastapilet, millega saad külastada

  • 100+ muuseumi ja elamuskeskust üle Eesti

  • tasuta ja piiramatult

  • terve aasta!

    Uuri lisa: www.muuseumikaart.ee