Mida teha Varssavis?

Poola pealinn Varssavi on üks mitmekesisemaid linnasid, kus leidub tegevust nii pere pisematele kui kõigile teistele.

Toome välja, milliseid tegevusi leidub Poola pealinnas kultuuri, meelelahutuse, maitseelamuste ja muu näol.

Varssavi elanikud oskavad traditsioone modernsusega sulatada, hoolimata asjaolust, et see on üks Euroopa kõige kiiremini laienevatest linnadest, millel on tohutu potentsiaal ja tohutu elujõud. Linna kaks külge sobituvad kokku ootamatult ja kordumatult igal sammul - kaasaegsed ja ajaloolised struktuurid eksisteerivad rahumeelselt koos. Et jõuda hõlpsasti omale sobival ajal mugavalt Poola pealinna, on Lux Expressi kodulehel leitav Tallinn-Varssavi sõiduplaan.

Kultuur

Varssavi vanalinn

Autentsed, muutmata hooned ja monumendid on need, mida otsitakse tavaliselt ajaloolises kesklinnas ringi sõites. Arvestades Varssavi 20. sajandi õudusi, seisneb selle piirkonna ilu kuni 1962. aastani lõpule viidud hoolsas ja täpses ümberehituses. Vanalinna erakordne taaselustamine pärast peaaegu 90% hävitamist on kandnud sellele vanalinna UNESCO maailmapärandi nimistusse. Minnes läbi Varssavi vanalinna alleede ja koridoride, kirikute ja häärberite, ei oskaks arvatagi, et ainult 70 aastat tagasi oli tegemist rusuhunnikutega.

Varssavi ajaloomuuseum

See muuseum on keskendunud Varssavi ajaloole, kultuurile ja kunstile, mida ülikool ja teised kultuuriasutused kogusid paljude aastate jooksul, kuni 1936. aastal sai sellest eraldi hoone. Sellest ajast alates on Varssavi ajaloomuuseum veidi kasvanud. Ajaloomuuseum on iseseisvaks organisatsiooniks, mis asub 11 majas Varssavi vanalinnas ja selle ümbruses. Muuseumis asuvad haruldased säilmed Teisest maailmasõjast ja 1944. aasta ülestõusust, mis toob esile kiired muutused Varssavis. Kui ajutisi eksponaate võib näha mitmes erinevas kohas, siis peamine näitus asub vanalinna hoones.

Varssavi kuninglik marsruut

Varssavi kuulus "kuninglik marsruut" kulgeb Zamkowy väljakul asuvast kuningalossist Wilanówi lossi samanimelises piirkonnas, läbides saarel asuva Łazienki pargi palee. Jalutuskäik mööda "Kuningate teed" on kohustuslik tegevus igal linnareisil, kuna see läbib oma 11 kilomeetri pikkusel teel suurel hulgal Varssavi ajaloolisi hooneid, parke, kirikuid ja monumente. Lisaks viib marsruudi keskne lõik mööda Krakowskie Przedmiecie ja Nowy Wiat teid otse paljude võõrastemajade, söögikohtade ja jaemüügiasutuste juurde. Kuigi mõned marsruudi kaugemad lõigud ei pruugi olla eriti tähelepanuväärsed, tasub armsa Wilanówi palee, aedade ja parkide vaatamiseks pingutada.

Jalutades mööda kuninglikku marsruuti jäävad tee peale järgnevad vaatamisväärsused:

  • Püha Anna kirik

Esimene panus Püha Anna kirikusse tehti 1454. aastal. Kirikus tehti mitmeid uuendusi. Praegune välimus ehitati ümber 1788. aastal.

  • Prażmowski maja

Pramowski maja algse 1660. aasta ehitus rekonstrueeriti rokokoo stiilis. Hiljem pärast sõda taasehitati 1660. aastate stiilis.

  • Adam Mickiewiczi mälestusmärk

Selle mälestusmärgiga austatakse läbi aegade tuntuimat poola romantilist luuletajat. Tema 100. sünnipäeva puhul 1898. aastal tehti monument avalikuks.

  • Karmeliitide kirik

17. sajandi lõpp karmeliitide kirik (Neitsi Maarja ja Püha Joosepi taevaminemise kirik) ehitati karmeliitide munkadele. Umbes 100 aastat hiljem muudeti fassaad selliseks, nagu see on täna.

  • Józef Poniatowski monument

Taani kunstnik Thorvaldsen lõi kuju prints Józef Poniatowskile, kes hukkus 1813. aastal Leipzigi lähedal toimunud lahingus.

Kopenhaagen andis Varssavile asenduskuju, kuna esimene sai konflikti käigus kannatada ja see on praegu välja pandud presidendilossi ees.

  • Bristoli hotell

Kõige mõjuvõimsamad isikud ööbisid selles hotellis kohe pärast selle püstitamist umbes 1900. aastal.

Kuigi hotelli on hiljem renoveeritud, õhkub seest endiselt varasemate aegade hõngu, eriti tubades.

  • Püha Joosepi kirik

Kirikusse sisenemine on seda väärt, sest näete mõnda armsat rokokoo stiilis kunstiteost ja armsaid maale.

Kiriku ees asub monument austamaks kardinal Stefan Wyszyski teenimist Poola katoliku kirikus.

  • Tyszkiewiczi palee

Püstitatud enne 1793. aastat. Kuna Potocki perekond elas siin alates 1840. aastatest, nimetavad mõned seda hoonet Potocki paleeks. Praegu on see osa Varssavi ülikoolist.

  • Uruski palee

See ehitati 1845. aasta paiku. Tänapäeval on see samuti ülikooli osa.

  • Varssavi ülikool

Piirkond, kus Varssavi ülikool asub, on koduks suurele hulgale ehitistele, mis pärinevad erinevatest ajaloolistest perioodidest.

Näiteks Kazimierzowski palee, kus praegu asub rektoraat, ajalugu ulatub 17. sajandi algusesse.

Külastamist väärib ka Vana ülikooli raamatukogu.

Alates Varssavi ülikooli asutamisest 1816. aastal on arusaadav, et kõigile üliõpilastele ei jätku ruumi ja selle tulemusena on mitmed teaduskonnad ümber paigutatud Varssavi teistesse piirkondadesse. Tegemist on Varssavi suurima ülikooliga.

  • Püha risti kirik

Üks kohustuslikest vaatamisväärsustest on 1696. aastal ehitatud Püha Risti kirik. Frederic Chopini süda asub katedraali sees sambal. Chopini viimane palve oli, et ta süda naastaks kodumaale Poola.

  • Staszici palee

Stanislaw Stazici rahastusel ehitati Staszici palee 19. sajandi alguses klassikalises stiilis. Palee ees saab vaadata 1830. aastal avalikkusele avatud Nikolai Koperniku monumenti.

  • Kossakowski palee

Palee renoveeriti 19. sajandi keskel, andes sellele praeguse välimuse. Hiljem omandas Kossakowski palee, andes sellele nime, mida see kannab tänapäevani.

Ülejäänud kuningliku marsruudi rajatised ehitati peamiselt 19. ja 20. sajandil. Varaseimad restoranid ja kauplused hakkasid tekkima umbes 19. sajandi lõpus. Kaks tänavat - Foksal (millel on ilusad ehitised, nagu Zamoyski ja Przezdziecki palee) ja Chmielna on jätkuvalt kõige populaarsemad kohad jalutamiseks ja ostlemiseks.

Nende tänavate ristumiskoha lähedal on väga mitmed söögikohad, kohvikud, pubid ja ööklubid.

Kui reisite kaugemale lõunasse, möödute Rondo de Gaulle'ist, mis on Poola üksikule palmile koduks, Kolme risti väljakust, kus asub Püha Aleksandri kirik, Ujazdowski pargist, Łazienki pargist ja viimasena Wilanowi paleest.

Varssavi ülestõusu muuseum

Wola naabruses asuv kasutuseta trammijaama elektrijaam on muudetud 1944. aasta augusti-oktoobriülestõusule pühendatud muuseumiks. Varssavi ülestõusu muuseum, mis debüteeris 2004. aastal Varssavi ülestõusu 60. aastapäeva tähistamiseks, taasloob varssavlaste keskkonda, ajalugu ja kannatusi, püüdes vabastada oma linn natsi okupantidest.

Üks tänapäeva ajaloo kurvemaid perioode on Varssavi ülestõus, kuigi lääne kultuur ignoreerib seda sageli. Suur osa Varssavist hävitati ja tuhanded poolakad andsid oma elu oma iseseisvuse kaitseks. Mitte üheski teises linnas ei toimunud sellist inimeste tapmist ja kogu II maailmasõja ajal oli Poolas suurim suremus (suri 17% elanikkonnast).

Ülestõusu muuseumis saab kasutada sõjaeelseid telefonivastuvõtjaid, et kuulata osalejate mälestusi mässust.

Kino Palladium, teater, mis esitleb mässuliste kogutud videoklippe ja mida näidati ülestõusu ajal Varssavi Palladiumis, on üks paljudest geniaalsetest installatsioonidest.

Seal on ka hävitajate transpordisüsteemi ehk kanalisatsiooniteede koopiad ning linna enne ja pärast pildid näitavad sakslaste reaktsiooni jõhkrust.

Meelelahutus

Koperniku teaduskeskus

Poola parimas teadusmuuseumis, mis debüteeris 2010. aastal ja mis hõlmab erinevaid teemasid tsivilisatsiooni tekkest valgusallikani, on üle 400 interaktiivse väljapaneku.

Näited hõlmavad liikuvat koopiat inimskeletist jalgrattal ja maavärina simulaatorit. Inimese ja keskkonna tsoonis saab tutvuda linna ökosüsteemide ja ehitustehnoloogiatega. Lisaks edastavad kultuuri- ja teaduspalee ning Varssavi loomaaia veebikaamerad otsevideot vastavalt pistrikupesast ja gorillapuurist. Rajatises on ka tipptasemel planetaarium 3D-helisüsteemiga, mis esitab programme universumi, looduse ja inimkultuuride kohta.

Kultuuri ja teaduste palee
Kultuuri ja teaduste palee
Foto: Kultuuri ja teaduste palee (pildipank)

Tegemist on massiivse ehitisega, mida on näha peaaegu igalt poolt Varssavis. Kultuuri- ja teaduspalees, mis on 237 meetri kõrgune Poola kõrgeim ehitis, on 42 korrust nelja teatri, mitme saaliga kino, kahe muuseumi, 3000-kohalise kongressihoone ning valitsuse, akadeemiliste institutsioonide ja erasektori kontoritega.

See tohutu stalinistlik kompleks, mis ammutab inspiratsiooni Poola historismist ja art déco pilvelõhkujatest, oli 1955. aastal "Nõukogude Liidu kingitus Poola rahvale", mis on vaid üks põhjustest, miks see tekitab vastuolulisi emotsioone.

Kongressihoones toimuvad Varssavi suuremad rahvusvahelised üritused ning ehitise juurde kuulub ka vaateplatvorm, kust saab näha linna parimaid panoraamvaateid.

Multimeedia purskkaevude park

Multimeedia purskkaevude pargis, mis on üks Varssavi kõige olulisematest turismiatraktsioonidest, on kaks suurepärast purskkaevu, mis suudavad 367 düüsi kaudu toota kuni 30 000 liitrit vett minutis. Vaatepilt on öösel veelgi vapustavam, kui seda valgustavad 295 LED-prožektorit, nii et seal on palju liikuvaid osi, mis ühendavad ühe tõsiselt muljetavaldava koreograafilise kuva. Lisaks korraldab park igal aastal maist septembrini näitusi, kontserte ja elavaid etendusi!

Peredele

Varssavi loomaaed

Varssavi loomaaed, mis laiub mõlemal jõekaldal, on üks Poola pealinna Varssavi vaatamisväärsustest, mida on ideaalne lastega koos külastada. Terve sajand tegutsenud loomaaed, mis on nüüd üks Euroopa kõige aktiivsemaid, teeb koostööd teiste metsloomaparkidega üle kogu maailma, et säilitada loodust ja kõiki meie Maa loomi. Varssavi loomaaed on koduks rohkem kui 500 liigile loomadele.

Moczydło veepark

See veepark on ideaalne koht enda maha jahutamiseks kuumadel suvepäevadel basseinide, veekardinate, ülevooluämbrite, suplusbasseini, kilpkonnakujulise liumäe, veevulkaani ja turvalise väikese mänguväljakuga.

Kunstlik lainebassein, mis on nii täiskasvanute kui ka laste lemmik, on Moczydo veepargi kahtlemata kõige populaarsem koht.

AIRO park

See park pakub erinevaid tegevusi, et saaksite ringi hüpata nii palju kui soovite. Saate minikartidel võistelda teiste lastega, mängida mängutoa interaktiivses liivakastis, trotsida gravitatsiooni seinajooksuga ja palju muud põnevat!

Maitseelamused

Specjaly Regionalne

Specjaly Regionalne, mis on saanud sadu suurepäraseid hinnanguid, on ideaalne koht ehtsa Poola toidu proovimiseks. Saadaval on laias valikus maitsvaid eineid, mis ühendavad tervislikud kohaliku päritoluga koostisosad ehtsate maitsetega. Restorani kuulsaimad road on röstitud part ja pirukad, mida külastajad palavalt armastavad.

Kokkamiskoolitused

Kokandustunnid üks mõnusamaid ja kaasahaaravamaid tegevusi, mida Varssavis teha, olenemata sellest, kas teie eesmärk on süüa maitsvat rooga või meelitada oma sõpru koju oma äsja avastatud kulinaarsete oskustega.

Saate kohalikelt kokkadelt teada, kuidas teha traditsioonilisi Poola pirukaid, osaledes samal ajal traditsioonilistel likööri degusteerimistel. Seal on isegi mõned alkoholi valmistamise tunnid, mis pakuvad tõeliselt janulistele paar pudelit koju kaasa!

Stary Dom restoran

Kõrgete lagede, šiki disaini ja laiaulatusliku veinivalikuga kõrgetasemeline Poola restoran kutsub esile armsa, ajaloolise ja külalislahke keskkonna. See on tõeline Varssavi ikoon, kus saab maitsta tõelisi Poola roogasid.

Vaatamata sellele, et see ei asu kesklinnas, pääseb väga populaarsesse söögikohta hõlpsasti ühistranspordiga ja see on oma tohutute portsjonite tõttu oma teekonda väärt

Aktiivne puhkus

Varssavi seikluspark

Köierada on lõbus ja põnev meetod teie isikliku kasvu ja meeskonna loomise võimete parandamiseks. See on pingevaba tegevus, mida tõenäoliselt naudib kogu pere. Kiigutage, ronige ja lukustage end läbi keeruliste köiel põhinevate takistusradade.

Köiepark asub mugavalt 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel vanalinnast ja pakub erinevaid kursusi nii täiskasvanutele kui ka kuni nelja-aastastele lastele.

Masuuria kõrgustik ehk Masuuria järvedelava

Masuuria kõrgustikus saab minna kanuuga sõitma, et saada reisil rahu ja vaikust!

See vapustav piirkond, mis asub linnast vaid mõne tunni kaugusel, on täis kõikvõimalikku taimestikku ja loomi, aga ka väga vapustavaid veekogusid.

Haarake oma aerud ja kogege seda rohelist piirkonda, liikudes mööda rahulikke jõeradasid mööda omapärastest linnadest, rohelistest metsadest ja vapustavatest linnuparvedest.

Lend kuumaõhupalliga
Kuumaõhupall
Foto: Kuumaõhupall (pildipank)

Minge kuumaõhupalliretkele taevasse, et nautida Poola pealinna linnulennult – see sobib suurepäraselt seiklejatele, loodushuvilistele ja romantikutele!

Saabute oma stardikohta pärast lühikest reisi väljaspool linna ja teie piloot saadab teid ühetunnisele lennule Kesk-Poola kohal pilvedesse.

Olenevalt reisi kulgemisest võite maanduda kas rohelises Narewi rahvuspargis või maalilises Tykocini külas, mis on tuntud oma barokkstiilis sünagoogide poolest.

Loodus

Varssavi ülikooli raamatukogu aed

See märtsist novembrini avatud ühe hektari suurune ala on väike unistuste maa, kus on purskkaevud, ojad, pergolad, lehtlad ja muruplatsid. Raamatukogu aknad ja katuseaknad annavad sellele fantastilise hõngu.

Selle eest vastutab ainuisikuliselt maastikuarhitekt Irena Bajersaka, alates 2002. aastast. Visla jõgi, PGE rahvusstaadion ja Koperniku keskus on kõik vapustavatest linnavaadetest nähtavad.

Juudi kalmistu Okopowa tänaval

See juudi kalmistu, mis pärineb aastast 1806, on 33 hektari suurune ja seega üks maailma suurimaid. Okopawa tänava kalmistul on rohkem kui 250 000 tähistatud hauda, samuti hulk ühishaudu Varssavi geto ohvritele.

Suure osa asukohast on üle võtnud loodus, mis koos juugendstiili ja historitsistlike monumentidega annab kalmistule suurejoonelise ja sünge kvaliteedi.

Varssavi tagasipöörduva juudi kogukonna jaoks avati pärast Teist maailmasõda taas väike osa kalmistust.

Saksi aed

Frederic Chopin, kes veetis oma elu esimesed seitse aastat Saksi palees, külastas sageli Saksi aeda. See on hämmastav kogemus jalutada mööda parki, mida külastasid proua Justyna Chopin ja tema väikesed lapsed Frycek ja Ludwika arvukalt.

Saksi telje nime all tuntud kompleksis asuvad park ja mitmed kuninglikud majad. See ehitis kuulus Augustus II Tugevale ja ehitati aastatel 1713–1733. Kuningas palkas hoonet ja aeda ehitama Jan Krzysztofi ja Mateusz Daniel Poppelmanni. 1727. aastal lubati avalikkus aeda. See oli renoveeritud, et imiteerida inglise aeda, kui Chopin oli elus.

Tänane Saksi aed asub Plac Pilsudskiego kõrval, kus on purskkaev, mis ehitati 1855. aastal. Henryk Marconi, kes lõi ka tuntud klassitsistliku veetorni, mida tuntakse "reservuaarina", oli selle peene karikakujulise purskkaevu looja 20. sajandi lõpukümnenditel lisati parki kaks monumenti. Stefan Starzynski sai neist ühe, Maria Konopnicka aga teise.