luxexpress, site logo

Mida teha Tartus?

Kindlasti oled külastanud Tartut, ent kas oled seal pikemalt peatunud?

Argielust puhkamiseks ja reisimiseks ei pea ilmtingimata minema välismaale - ka meie kodumaa on väga ilus ning sellel on palju pakkuda. Kindlasti oled külastanud ülikoolilinna Tartut, ent kas oled seal pikemalt peatunud?

Miks just Tartusse tulla?

Tartu on rahvaarvult Eesti teine linn, mis asub Emajõe kallastel ja on tuntud kui Eesti traditsiooniline intellektuaalse elu keskus. Veel kutsutakse Tartut näiteks ülikoolilinnaks, kuna just Tartus asub Eesti vanim ülikool ehk Tartu Ülikool. Tegelikult on Tartul ka teisi nimetusi - näiteks Emajõe linn, Emajõe Ateena, heade mõtete linn ning Eesti tarkuse-, ülikooli- ning tudengipealinn. Lisaks on 2024. aastal Tartu üks kolmest Euroopa kultuuripealinnast.

Puhka Tartus!

Kuna Tartu on heade mõtete linn, siis oleks hea mõte seda külastada - siin on hotelle, seminariruume, külaliskortereid, spaasid ja puhkemaju ürituste korraldamiseks või niisama puhkamiseks. Lisaks ei ole hotellid kallid ja ka meelelahutusest Tartus puudu ei jää - kinod, teatrid, muuseumid, ööklubid, kontserdipaigad ja kõik muu, mida hing ihkab on Tartus olemas. Tartu on linn, kuhu viivad mugavalt ka meie Tartu liini bussid otse Tallinnast, Narvast, Pärnust ning mujalt.

Mida Tartus teha?

Kultuur

Kindlasti peaks Tartusse tulles külastama kogu Tartu vanalinna ja sealset Suudlevate tudengite purskkaevu ning Tartu Ülikooli, aga mida teha veel?

Teatrid

Teater Vanemuine on Tartu kultuurielu üks vaieldamatult suurim alustala, kuid lisaks sellele tegutseb Tartus ka väiksemaid teatreid nagu Tartu Uus Teater, Teatri Kodu, teater Must Kast, Tartu Üliõpilasteater ja Vilde teater. Peale nende tegutseb iga suvi ka Emajõe suveteater ning sügisest kevadeni saab vaadata Karlova teatri etendusi.

Muuseumid

Tartu on tuntud oma arvukate muuseumide poolest. Kõige kuulsam neist on Eesti Rahva Muuseum, kuid tasub külastada näiteks ka Tartu Ülikooli muuseume või tähetorni, linnamuuseumi, Laulupeomuuseumi, Tartu kunstimuuseumi, Oskar Lutsu majamuuseumi, või Spordi- ja Olümpiamuuseumi. Tegelikult asub Tartus veel palju muuseume, alates KGB kongide muuseumist lõpetades A.Le Coq õllemuuseumiga.

Tartu maakond pakub veel omakorda Eesti Lennundusmuuseumi, Eesti Põllumajandusmuuseumi ning Jääaja Keskust, mis on kindlasti laste lemmikuks.

Lastega võib veel külastada näiteks Tartu Mänguasjamuuseumi, kus leidub tegevust ka lapsevanematele.

Muuseumide poolest on meie ülikoolilinn tõesti kultuuriliselt rikas. See tähendab, et kindlasti leiad ka sina ühe meelepärase muuseumi, mida külastada.

 

Eesti Rahva Muuseum

Kunst

Kunstihuvilistel tasub Tartus külastada Tartu Kunstimaja, Tartu Kunstikooli, Pallase galeriid ja eelmainitud Kunstimuuseumit. Kui kunsti vaadata ei soovi, siis kaks korda aastas toimub Tartus noore kunsti oksjon, kus on võimalik seda hoopis endale soetada.

Tartu puhul kehtib vanasõna „Heal lapsel mitu nime" ehk lisaks eelmainitud nimedele on Tartut nimetatud ka tänavakunsti pealinnaks. Kõigil tänavakunsti huvilistel tasub ette võtta jalutuskäik Pseudo Toursiga, mis annab parema ülevaate Tartu tänavakunstist. Lisaks toimub tänavakunsti pealinnas suviti tänavakunstifestival Stencibility.

Peredele

Nagu eelnevalt mainitud, siis perega tasub kindlasti seada sammud UNICEFi hinnatud Tartu Mänguasjamuuseumisse ning pisiperega sobiks läbi põigata TÜ Loodusmuuseumist.

Kui muuseumid huvi ei paku, siis saab lastega minna näiteks AHHAA teaduskeskusesse, kinno, põgenemistubadesse, Aura veekeskusesse või V spasse. Muidugi saab oma lastega minna ka erinevatesse mängutubadesse või lustida lihtsalt mõnel Tartu arvukatest mänguväljakutest.

Meelelahutus

Meelelahutuskohti on Tartus veel mitmeid - alates põgenemistubadest (siin asuvad lausa 6 erinevat põgenemistuba, mille vahel valida) kuni ööklubideni. Muidugi on võimalus käia ka kinos, bowlingus, piljardit mängimas jms.

Maitseelamused

Tartus leidub söögikohti igale maitsele – nii hubaseid väikekohvikuid kui ka Eesti paremikku kuuluvaid restorane. Suviti on kesklinnas pea iga kohviku juures väliterrass, kus saab nautida maitseelamusi ja linnavaateid.

Truffe Cafe

Üritused

Toidunautlejaid ootavad nii suvine Tartu toidufestival kui ka veebruaris toimuv restoranikuu Maitsev Tartu.

Ostlemine

Suurimad ostukeskused Tartus on Lõunakeskus, Kvartal, Tartu Kaubamaja ja Tasku. Kohaliku tooraine huvilisel soovitame külastada Lõunakeskuses asuvat Taluturgu. Disainihuvilistel aga soovitame läbi astuda Disainimajast või Aparaaditehase loomelinnakust.

Aktiivne puhkus

Aktiivse puhkuse armastajatele soovitame külastada Aura veekeskust, Tartu seiklusparki, -lumeparki või V spahotelli.

Kui tahad aga ennast proovile panna spordis, tasub osaleda Tartu Maratoni võistlustel. Maratonisarjas leiab võistlusi igal aastaajal.

Loodus

Tartu on roheline linn – siin asuvad pargid ja iga aastaaja muudab kauniks läbi linna looklev Emajõgi. Suvel tasub seada sammud Emajõe kallastele ning sealsetele matkaradadele, imetleda taimestiku mitmekesisust TÜ botaanikaaias ja nautida laevareise Emajõel. Lisaks pakub Tartu maakond ja linna lähiümbrus palju looduskauneid kohti, kuhu jalutama minna.

Luke mõis ja park

Autovabaduse puiestee

Tasub ka ära mainida, et suvel on Tartus ka Autovabaduse puiestee, mis ühendab südalinna ja Emajõe-äärse ühtseks tervikuks ning eraldab sõidukid ja jalakäijad, luues koha turvaliseks liikumiseks. See tähendab, et programmi ja ürituste ajaks suletakse Vabaduse puiestee lõik autoliiklusele ning tänav jääb avatuks ainult kergliiklejatele. Autovabaduse puiestee toimub roheüritusena, et vähendada sündmuse keskkonnamõjusid ja näidata, et keskkonnaeesmärkide saavutamisel on oluline igaühe panus. 

Teadus

Tartut kutsutakse tänu ülikoolidele teaduslinnaks. Teadusega saab tutvust teha näiteks Baltimaade suurimas teaduskeskuses AHHAA, Tähetornis või Hullu Teadlase Kabinetis.

Teaduse populariseerimiseks korraldatakse nii Teadlaste Öö festivali,  õpilaste teadusfestivali kui ka muid põnevaid üritusi, mille kohta leiad infot Teadlaste Öö festivali ja Eesti teadusagentuuri kodulehtedelt.

AHHAA keskus

Innovatsioon

Tehnoloogia- ja IT-huviliste rõõmuks asuvad teaduslinnas Garage48 HUB, SPARK Demokeskus, Tartu Teaduspark ja üleilmne iduettevõtete ärikiirendi Buildit. Lisaks toimuvad siin populaarseks saanud muusika- ja tehnoloogiafestival Tartu Muusikanädal ja rahvusvaheline ärifestival sTARTUp Day.

Tule Tartusse!

Kogu Tartu maakond pakub palju, mida vaadata, uurida ja külastada. Kõige mugavamalt saad reisida Tartusse Lux Expressiga.

Piltide allikad: Visit Estonia pildipank Flickris.

Kopeeritud