Mida teha talvel ja jõuluturud meie piirkonnas

Räägime täpsemalt, mida meie kandi linnades talvel teha saab.

Talved siinkandis on väga külmad, kuid samal ajal äärmiselt lummavad. Linnad kannavad pidurüüd nii lumiste katuste kui ka igasuguste jõulukaunistuste näol.

Mõnele meeldib talviti käia palju väljas ning nautida aktiivseid tegevusi, aga samal ajal leidub tegevust ka kõigile neile, kes eelistavad olla soojas ruumis. Kuhu linna aga tasub sõita? Heidame pilgu piirkonna suurimatele jõuluturgudele ja tutvume teiste toredate talviste tegevustega!

Mida teha talvel Tallinnas?

Tallinna jõuluturg

Tallinna jõuluturg on tõeline talve võlumaa. Turu keskmes asub imekaunis jõulukuusk, mille traditsioon sai alguse 1441. aastal ning selle ümber on kogu ala dekoreeritud kaunistuste ja tulukestega. Turul on elav kultuuriprogramm, sealhulgas elav muusika ja tantsuetendused. See on ideaalne sihtkoht jõuluaja võlu kogemiseks Tallinna vanalinna südames.

Tallinna jõuluturg
Foto: Tallinna jõuluturg (pildipank)

Igal aastal külastab jõuluturgu üle 200 000 inimese ning turg on tuntud maitsvate toitude, kuuma hõõgveini ning suveniiride poolest.

Tallinna jõuluturg sai alguse 1991. aastal. See on avatud 1. detsembrist 2023 kuni 7. jaanuarini 2024 ja muudab ajaloolise Raekoja platsi sel perioodil talve imedemaaks. Külastajad saavad nautida ainulaadset käsitööd, kohalikke hõrgutisi ja kuumasid pühadejooke nagu glögi.

Tallinnas viibides on jõuluturu külastamine kindlasti suurepärane idee, sest siis on Tallinna vanalinn oma tõelises säras ning see annab täiesti uue imelise kogemuse kõigile, kes seal veel käinud ei ole.

Mõned aastad tagasi sai Tallinna jõuluturg parima jõuluturu tiitli Euroopas.

Täpsemat infot saab Tallinna Jõuluturu kodulehelt.

Kohtuotsa vaateplatvorm

See paik pakub vaatepunkti linna uhketele tornikiivritele ja oranžikatele katustele ning see on üks parimaid ja kaunimaid kohti Tallinna ilu jäädvustamiseks. Nähtaval on ka moodsad kesklinna kõrghooned ning nii sadam, Soome laht kui ka Pirita.

Vaade kohtuotsa vaateplatvormilt
Foto: Vaade kohtuotsa vaateplatvormilt (pildipank)
Jalutuskäik Telliskivi loomelinnakus

Tellskivi on tööstuskompleks, mis asub Tallinna äärelinnas. Tegemist on Tallinna loomingulise poolega, seega kõik, kes armastavad lahedaid hipsterlikke poode ja kohvikuid - Telliskivi on neile loodud.

Telliskivi loomelinnak
Foto: Telliskivi loomelinnak (pildipank)

Tegemist on Eesti suurima loomekeskusega, mis koosneb paljudest omapärastest stuudiotest ja loomefirmadest. Piirkonnas toimub igal laupäeval kirbuturg ja aastas toimub ligi 600 kultuuriüritust.

Mine uisutama

Igal talvel avatakse Tallinna vanalinnas uisuväli. Harju tänaval Niguliste kiriku kõrval asuv liuväli töötab detsembrist märtsini ja on üks parimaid kohti, mida talvel Tallinnas külastada.

Uisutamine
Uisutamine

Seal on võimalus uisutama minna või lihtsalt mööda jalutada ja vaadata paljusid seal korraldatavaid üritusi, nagu hokimatše ja palju muud. Miski pole nii talvine ja pidulik kui uisuväljak keset kaunist Tallinna.

Mida teha talvel Tartus?

Tartu jõululinn

Tartu Raekoja platsil asuv Tartu Jõululinn on avatud esimesest advendist kolmekuningapäevani. Külastajaid tervitatakse imekaunite tulede ja klaaspaviljonidega, milles pakutakse jõuluhõrgutisi, nagu hõõgvein ja piparkoogid. Suudlevate tudengite purskkaevu ümbritsev keskne vaatamisväärsus on uisuväli, mis on avatud märtsini ja ootab kõiki huvilisi jõulutulede säras uisutama. Turul korraldatakse ka mitmesuguseid töötubasid, multifilmide linastusi ja live-esinemisi, mille seast leiavad igas vanuses külastajad midagi endale meeldivat. Traditsiooniliste pühadeelementide ja kaasaegse meelelahutuse segu teeb Tartu jõululinnast pühadehooajal sihtkoha, mida peab oma silmaga nägema.

Rohkem infot leiab siit veebilehelt.

Külasta Tartu Lumeparki

Tõeline lumine imedemaa ootab kõiki kaheksa hektari suuruses Tartu lumepargis, mis pakub erinevaid kelgu- ja tuubiradasid.

Lumepark
Foto: Lumepark (pildipank)

Lumepargis on lõbutsemiseks saadaval seitse erineva pikkuse, kiiruse ja iseloomuga lumeringrada. Nii lapsed, teismelised kui täiskasvanud saavad valida endale sobivaima raja.

Olemas on tasuta kelgumägi, kuhu igaüks võib tulla oma kelguga jäiseid nõlvu nautima.

Veekeskused Tartus
Spaa
Foto: Spaa (pildipank)

Kui talvised ilmaolud tekitavad soovi oma tervist ja füüsilist aktiivsust tõsta, siis võivad abiks olla kadakad, kuumad aurud ja lõhnad ning veerõõmud.

Näiteks Aura Keskuse terviseklubis võib minna põgusale saunamaratonile, sest seal on nii erineva astmega aurusaunad kui ka auru-, aroomi-, soolakivi-, auru-aroomi- ja iglusaunad.

V Spas asub aga vee- ja lõõgastusmaailm 11 erineva basseini ja mullivanniga, energiat andev soolamaailm ja rahustav saunamaailm. Lisaks on ka võimalus lõõgastuda väljas asuvas kuumas mullivannis.

Valgusküla raekoja platsil

Raeplatsile rajatakse advendiaja alguseks kaunis klaaspaviljonide küla, mis võimaldab seal toredalt aega veeta kuni talvise koolivaheaja lõpuni, õues viibida ja jalutada. Valguskülas on kohal kohvi- ja piparkoogimüüjad, saab teha saanisõite ja näha ponisid, ikooniline jõululinna Tartu põhumaja, multifilmipaviljon, lõkked ja puidust loomakarussellid.

Valgusküla
Foto: Valgusküla (Tiigi Seltsimaja/pildipank)

Puudu ei ole ka uisuväljak, mis asub suudlevate tudengite purskkaevu ümber. Tartus saab uisutada valguskettidest moodustatud tähistaeva all linna olulisimal väljakul.

Mida teha talvel Pärnus?

Pärnu jõuluküla

Iseseisvuse väljakul asuv Pärnu jõuluküla pakub pidulikku ja kultuuririkast elamust. Jõuluküla on avatud 16.–17. detsembrini 2023 ning toob endaga kaasa mitmesuguseid põnevaid tegevusi ja etendusi. Külalised on oodatud hubasesse õhkkonda, kus toimub jõululaat, ootab kohvik ja meelelahutusprogrammid lastele. See üritus ei ole lihtsalt jõuluturg; see on pidu tähistamaks jõulumeeleolu ning see kutsub peresid ja ka üksikseiklejaid nautima pühademeeleolu Pärnu südalinnas.

Rohkem infot jõuluküla kohta leiab siit veebilehelt

Soome kelgu matk

Pärnu läheduses Soomaal saavad tihti niidud üleujutatud ning seejärel talvise ilma tõttu külmuvad need kinni. Seetõttu avaneb seal suurepärane võimalus jalatõukekelguga sõitmiseks. Kui on külmem talv ning ka jõed on paksu jääkihi all, siis saab ka jõgedel soome kelguga sõita.

Soome kelgu matk
Foto: Soome kelgu matk (pildipank)

Matka viib läbi kohalik giid, kes valib teekonna matkajate soovide põhjal. Matk kestab 2 tundi. Ka lastele on mõeldud ning nende jaoks on olemas väikesed soome kelgud ning istmega kelgud, mida saab keegi teine lükata.

Lohesurfi koolitus

Pärnu rannas on võimalik selgeks õppida lohesurf. Seda saab teha nii suuskadel kui lumelaual ning neid veab edasi tuulelohe. Lohesurfi jaoks on oluline tuul, mistõttu on võimalik seda harrastada vaid tuulise ilmaga lumistel aladel.

Karta pole põhjust, kuna lohesurf ei ole keeruline ega raske ning see sobib kõigile.

Lohesurf
Lohesurf
Suusatamine ja kelgutamine Jõulumäel

Pärnu lähedal asub Jõulumäe Tervisespordikeskus, kus talvisel ajal on suurepärane võimalus suusatamiseks. 

Leidub sobilikke radasid nii algajatele kui ka tippsportlastele. Suusarajad on pikkusega 3-10 kilomeetrit.

Suusatamine
Suusatamine

Jõulumäe kelgumäel on kolm laskumisnõlva, kuhu tuleb kaasa võtta oma kelk. Üks neist on mõeldud kogenumatele kelgutajatele ning kaks on laugemad.

Üks laugematest radadest on õhtuti valgustatud ning kaetud kunstlumega. Teised rajad on kasutatavad siis, kui maas on päris lumi. Toas pakutakse ka küpsiseid ning sooja teed.

Mida teha talvisel ajal Riias?

Riia jõuluturud

Riia jõuluturu kogemust rikastavad mitmetes eri paikades asuvad jõuluturud, millest igaüks pakub ainulaadset pidulikku atmosfääri.

Vana-Riia jõuluturg Toomväljakul on keskne vaatamisväärsus oma puidust majakeste, imekauni jõulupuu, karusselli ning kingituste ja maiuspaladega. Līvu väljakul on veel üks elav turg, millel on eriline jõulupuu ja kus pakutakse kohalikke toite. Esplanaadi pargi jõuluturg pakub peresõbralikku meelelahutust, sealhulgas küülikutega asustatud küla. Lisaks pakub Kalnciemsi piirkond hooajalist laata maitsvate toitude, käsitöö ja elava muusikaga.

Jõuluturg
Foto: Jõuluturg (pildipank)

Toiduhuvilised saavad jõululaatadel nautida suitsuliha ja pühadejookide kõrval traditsioonilisi jõulutoite, sealhulgas hõõgveini, piparkooke ja röstitud mandleid. Lisaks on turul saadaval lai valik Läti käsitööd, mis sobib suurepäraselt jõulukingiks, sealhulgas keeruka mustriga labakindad, elegantselt valmistatud puidust küünlajalad, lõhnav Läti mesi ja aromaatsed vahaküünlad. Käsitsi valmistatud tekstiilid, ehted ja ainulaadsed mänguasjad lisavad samuti turule omapära.

Lumeratta rent ja ATV safari
ATV safari
Foto: ATV safari (pildipank)

Mitmes kohas Lätis, sealhulgas Riias on võimalik rentida lumeratast ning minna ATV safari tuurile.

Selline aktiivne ajaveetmisviis pakub lisaadrenaliini, energiat, hoogu ja palju emotsioone! ATV safari toimub ilma teedeta Läti metsades.

Eelnevalt annab juhised professionaalne treener ja selga tuleb panna spetsiaalne ülikond. Seejärel saab nautida imelisi maastikke värsket õhku hingates.

Riia Püha Peetri kirik

Riias asuv Püha Peetri kirik on üks keskaja monumentaalarhitektuuri vanimaid kui ka hinnalisemaid ehitisi Balti riikides. See lisati UNESCO maailmapärandi nimekirja 1997. aasta lõpus.

Kirik on üks peamisi vaatamisväärsusi Riias. Liftiga on võimalik minna kirikutorni tippu, kust on linnale hämmastav 360° vaade.

Riia Püha Peetri kirik
Riia Püha Peetri kirik

Lisaks toimuvad kirikus kunstinäitused.

Mida teha talvel Vilniuses?

Vilniuse jõuluturg

Jõululinnana tuntud Vilniuse jõuluturg on Leedus kujunenud talviseks tipphetkeks, mis toimub peamiselt Katedraali väljakul. Alates 25. novembrist 2023 kuni 7. jaanuarini 2024 on seal üks maailma vapustavamaid jõulupuid. Veel asuvad turud Vinco Kudirkose väljakul ja Odminių väljakul pakuvad erinevaid elamusi. Külastajatel on võimalik Lukiškės vanglas uisutada ning avastada Leedu kulinaarseid võlusid ja käsitsi valmistatud kaunistusi, millel kasutatakse traditsioonilisi motiive. Moodsa jõulupuuga turg kehastab ainulaadset segu traditsioonidest ja kaasaegsusest.

Vilniuse jõuluturul ning lähedal asuvates kohvikutes ja restoranides saavad külastajad nautida traditsioonilisi Leedu tänavatoite ja jõuluhõrgutisi. Jõulude tähistamine Vilniuses ja kogu Leedus kujutabki endast pühaderoogade nautimist ning kvaliteetaega pere ja sõpradega. See turg on pühadehooaja söökide ja jookide nautimise keskuseks.

Rohkem infot jõuluturu kohta leiab siit veebilehelt

Vilniuse lumised katusetipud

Vilniusel on oma eriline võlu, eriti talvisel ajal. Ronides Kolme Risti mäele, saab näha suurepärast vaadet lumega kaetud linnale. See on koht, mida tasub jäädvustada. Hea õnne korral on võimalik sealt jäädvustada ka elegantset lumesadu suurte aeglaselt langevate lumehelveste näol.

Lumised katused
Foto: Lumised katused (pildipank)
Trakai linnus

Trakai on ilmselt üks fotogeenilisemaid kohti kogu Leedus.

Trakai on saareloss, mis asub Galve järve keskel asuval saarel, Vilniuse lähedal. See 14. sajandil ehitatud punasest kivist loss ehitati Leedu Suurhertsogiriigi peamiseks keskuseks.

Trakai linnus
Foto: Trakai linnus (pildipank)

Selle ajaloolise linna säilitasid mitmekesised rahvused. Väidetavalt elasid linna karaimide, tatarlaste, leedulaste, venelaste, juutide ja poolakate kogukonnad harmoonias, mis oli tol ajal üsna haruldane.

Ajalooliselt on selle strateegiline asukoht saarel teinud Trakaist ühe piirkonna kõige hirmuäratavama kindluse, kuid tänapäeval on see muudetud muuseumiks ja sellest on saamas üks lahedamaid kohti Euroopas.

Sees asub püsinäitus igasuguste väljapanekute ja vanade esemetega, mis kõik on pühendatud Trakai linnas elanud inimeste, nende ajaloo ja selle losside säilitamisele.

Vilniuse katedraal

Üks silmapaistvamaid vaatamisväärsusi, mida tõenäoliselt Vilniusesse jõudes nähakse, on Vilniuse katedraal, klassikalises stiilis roomakatoliku katedraal, mis ehitati 18. sajandil paganliku templi kohale.

Vilniuse katedraal
Vilniuse katedraal

Nõukogude valitsusajal muudeti see laoks kuni 1988. aastani, mil Leedu iseseisvus ja see muudeti tagasi katedraaliks, kuhu igaüks võib siseneda.

Vilniuse katedraali taga asub mäe otsas Gediminase lossitorn, mille tippu saab ronida ning nautida vapustavat vaadet linnale.

Mida teha talvisel ajal Varssavis?

Varssavi jõuluturud
Varssavi jõuluturg
Foto: Varssavi jõuluturg (pildipank)

2023. aasta Varssavi jõuluturud pakuvad mitmekülgseid ja pidulikke elamusi üle linna. Peamised kohad on vanalinna jõuluturg Barbicanis, disainimess WZORY Best Gifts Elektrownia Powiśle'is ning šokolaadi- ja maiustuste festival Pasaż Wiechas. Igal turul on ainulaadsed vaatamisväärsused, alates käsitöökingitustest ja maiustustest kuni eriliste sündmuste ja etendusteni, mis näitavad Varssavi pühadehooaja elavat vaimu.

Rohkem infot Varssavi jõuluturu kohta saab siit veebilehelt. 

Varssavi tuur vanaaegse tuletõrjeautoga
Varrsavi
Foto: Varssavi (pildipank)

Talv Varssavis võib nii külmaks minna, et tänavatel käimisest saab ekstreemspordiala. Soovides siiski talvel linnas ringi vaadata, võib minna giidiga ekskursioonile Poola kommunistlikust ajast pärit taastatud tuletõrjeautos.

See on alternatiivne võimalus Varssavi ajaloo ja varjatud ilu avastamiseks. Nelja tunni jooksul sõidetakse linnaga tutvudes väikese grupiga Varssavis ringi, rääkides selle hämmastavast arhitektuurist, iidsest kultuurist ja ajaloost.

Näidatakse Varssavis asukohti, mida Teine maailmasõda mõjutas, sealhulgas sõja üle elanud linnaosasid. Õppida saab kõike Varssavi eluolu kohta ja vaadata ka linna uuemat ja kasvavat osa.

Kuulata saab mõnda kuulsamat laulu, mis olid populaarsed enne Teist maailmasõda.

See on üks harivamaid Varssavi talviseid tegevusi.

Kuninglik valguse aed

Kuninglik valguse aed Wilanówi kuningas Jan III palee muuseumis on imekaunis välivalgusnäitus, mis on avatud 13. oktoobrist 2023 kuni 29. veebruarini 2024. Sellel on tuhanded mitmevärvilised dioodid, mis on kujundatud keerukateks valgusskulptuurideks, et valgustada talveõhtuid. See näitus sobib igas vanuses inimestele ja pakub visuaalselt vapustavat kogemust, mis ühendab kunsti ja valguse Wilanówi ajaloolises keskkonnas.