luxexpress, site logo

Mida teha Tallinnas?

Tallinna uhkuseks on keskaegne vanalinn, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Tallinna suurimaks rikkuseks on Tallinna eripalgelised linnaosad ja asumid.

Avasta Tallinna erinevad piirkonnad  

Tallinna  uhkuseks on keskaegne vanalinn, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Vanalinna tuntuim vaatamisväärsus on vanalinna süda - see on Raekoja plats koos Tallinna Raekojaga. Samuti on avastamist väärt Raekoja platsi ääres asuv, Euroopa kõige vanem siiani tegutsev Raeapteek, mis avati siinsamas 1422. aastal. 

Kui rääkida Tallinna suurimast rikkusest, siis selleks on Tallinna eripalgelised linnaosad ja asumid, kus leidub palju põnevat, mida teha koos sõprade, perega või üksinda. Sinna jõudmiseks tagavad Lux Express Tallinna bussid mugava reisikogemuse.

Kesklinn. Foto: Kaupo Kalda

Kesklinna rütmid

Tallinna vilgas kesklinn asub vanalinna servas Vabaduse väljakul, Eesti ajaloo tähtsündmuste ja linlaste armastatud kohtumispaigas.  Just siit leiad Eesti menukamad teatrisaalid, kinod ja kontserdipaigad ja palju mõnusaid rohelisi alasid. Rotermanni vanast tööstuskvartalist on saanud moodne linnaruum, mis on ka erinevate maitsete meka, see tähendab, et restorane, baare ja kohvikuid on siin igal sammul ja just siit leiab ka kohaliku disaini paremiku. Tallinn on parajalt väike ja kompaktne linn, kõik on siin käe-jala juures, ka kesklinnast välja jõuab kiirelt ja mugavalt.

Vanalinn. Foto: Kaupo Kalda

Mida teha Kadriorus ja Pirital 

Kadrioru keskpunkt on 300 aastat tagasi Vene tsaar Peeter I käsul rajatud Eesti ainus barokkloss koos pargiansambliga. Kolm sajandit on lisanud Kadriorule erinevaid kihistusi ning sellest on kujunenud kultuuripark, kus saab külastada seitset muuseumi, nende hulgas on kunsti- ja kirjandusmuuseume ning lastemuuseum. 

Omaette väärtuseks on Kadrioru tänavad, kus kõrvuti asuvad uhked villad ja suvemõisad, funkehitised ja lossialeviku aegsed lihtsad puumajakesed. Kadriorg on ideaalne jalutamiseks ja rattaga sõitmiseks. Kadrioru rahulikus olustikus pakuvad meelelahutust ja kõhutäit erinevad pargikohvikud ja -restoranid.

Pirita jõe kaldad, ürgorg, männimets koos seikluspargi ja üle kahe kilomeetri pikkuse liivarannaga on ideaalsed aktiivse vaba aja veetmiseks nii perele kui ka sõpradele.

Liigirikas Tallinna Botaanikaaed võtab taimehuvilisi vastu aastaringselt. Arhitektuuri- ja ajaloohuvilistele on pakuvad kindlast huvi 40 aastat vanad olümpiarajatised koos külastuskeskuseks muudetud teletorniga. Mõjukas Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaal ja Maarjamäe lossi väljapanek kõnelevad põnevalt meie lähiajaloost. Pirita torni- ja merevaatega söögikohad pakuvad nii ahhetama panevaid panoraame kui maitseelamusi. 

Reidi tee. Foto: Kaupo Kalda

Kalamaja kontrastid 

Vanalinnaga külgnev, linna üks vanim asum Kalamaja on praegu kõige uuemate trendide looja – väike ja roheline, justkui väikelinn suurlinnas. 

Kalamaja eripäraks on tema hästisäilinud puitmajad, nende hulgas majatüüp, mis kannab Tallinna maja nime. Kalamajas asuvad ka linna tehnoloogilisemalt uuenduslikumad vaatamisväärsused: Energia Avastuskeskus, Lennusadam ja Proto Avastustehas. Kalamaja kogukondlik keskus asub Telliskivi Loomelinnakus, kuhu on koondunud Eesti disaini paremik, fotokunstikeskus Fotografiska ning põnevad söögikohad, pubid ja baarid. Kui siia lisada ka sündmuste rohkus, polegi ime, et Kalamajast on saanud linna kohaliku elu keskpunkt. 

Noblessner. Foto: Kaupo Kalda

Uuri ajalugu ja loomariiki Rocca al Mares

Eesti Vabaõhumuuseum. Foto: Kadi-Liis Koppel

Endise suvemõisa alal laiub Eesti 19.-20. sajandi külaelu ja rahvatraditsioone tutvustav Eesti Vabaõhumuuseum, kuhu on koondatud pea 80 ehitist. Erinevate loomaliikidega on võimalik tutvuda Tallinna Loomaaias. Loodusnautlejale ja sportlasele pakub võimalusi Rocca al Mare promenaad, kulgedes läbi rahuliku rohelise elurajooni ja ühendades Stroomi ja Kakumäe supelrandu.

Seiklushimulised saavad ennast proovile panna FK Keskuse kardirajal ja värvisõjas, spordihuvilisi ootavad Rocca al Mare tennisekeskused ning Škoda jäähall uisutamiseks. Siin asub 10 000 külastajat mahutav Saku Suurhall ehk Eesti suurim spordi-, messi- ja meelelahutuskeskus. Tallinnas on teha paljut!

Milles peitub Nõmme võlu?

Nõmme hoogne areng tallinlaste suvituspiirkonnana algas 19. sajandi lõpus koos Tallinn-Paldiski raudtee valmimisega. 1920. aastate keskel sai Nõmme juba linnaõigused. Nõmme lugu on lahutamatult seotud selle rajaja, tarmuka mõisniku Nikolai von Glehni ja tema fantaasiamaailmaga. Lisaks on Glehni nimega seotud ka paljud Nõmme atraktsioonid - Glehni loss ja park koos palmimaja, tähetorni ja Kalevipoja ning krokodilli kivikujudega.

Nõmme on Tallinna hinnatud roheala koos seikluspargi, talviste suusaradade ja hüppetorniga, kust võtta endaga kaasa seiklusrohkeid elamusi. Nõmmel on ka head ujumisvõimalused, jalg- ja rattarajad. Nõmme turg on koht, kus meenub lapsepõlv ning kust kaasa haarata Eestimaist värsket turukraami.

Nõmme turg. Foto: Maret Põldveer

Rohkem infot Visit Tallinna kodulehel: www.visittallinn.ee 

Kopeeritud

Veebilehe kasutajakogemuse parandamiseks kasutame küpsiseid (cookies). Veebilehe kasutamise jätkamiseks palun nõustu küpsiste kasutamisega. küpsiste kasutamise tingimused