luxexpress, site logo

Mida teha Riias?

6 min

Plaanid võtta ette reisi Riias, ent ei tea millised on Baltimaade suurima linna populaarseimad vaatamisväärsused? Lux Express annab sulle järgnevalt ülevaate linna kõige põnevamatest paikadest, mille külastuse peaksid esmajärjekorras ette võtma ning ideid mida teha Riias.

Riiast lühidalt

Riia on Läti pealinn ning lisaks on see Baltimaade suurim linn. Riia kesklinn 1997. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse. Omalaadsed baarid ja kümnete riikide roogi pakkuvad uued restoranid avavad Riias uksi tempos, mida on raske ülejäänud maailmaga võrrelda. Linnaosad, mis kunagi olid popid, on nüüd vanamoodsad ja need rajoonid, kuhu veel paar aastat tagasi jalga tõsta ei julgenud, on täna kuumimate pidude ja moodsaimate inimeste poolt hõivatud. 

Riia kõrgustest

Riiat lummavaid vaateid saab kõrgemalt näha näiteks Läti Teaduste Akadeemia vaateplatvormil, Riia teletornis või 120 meetri kõrgune Püha Peetri kirikus.

Miljonivaateid saab kokteilide ja gastonoomilite elamustega kombineerida näiteks katusebaaris Radisson Blu Latvija hotelli 26. korrusel, katuserestoranis Gutenbergs või ühes mitmest restoranist-baarist Galleria Riga kaubanduskeskuse kõrgeimal korrusel.

latvia, riga, daugava

Kultuur

Teatrid

Riia pakub maailmatasemel ooperit, balletietendusi ja klassikalise muusika kontserte mõistlike hindadega. Enamasti on piletid etendustele saadaval lühikese etteteatamisega ning etendused toimuvad üsna tihti.

movie theater, curtain, theatre

Muuseumid ja ajalugu

Ajaloohuvilised ei tohiks mööda lasta võimalust avastada linna servas 100 hektaril laiuvat Läti Etnograafilist Vabaõhumuuseumi. Kui lätlastel on ajamasin, siis asub see just siin.

Ajaloo tumedamaid toone meenutavad Läti Okupatsioonimuuseum, endine KGB peakorter Riias ja Riia geto ja Läti Holokaustimuuseum.

Neile, kel Läti ajaloost ikka veel küllalt ei saa, on avatud Läti Rahvuslik Ajaloomuuseum ja Riia Ajaloo- ja Laevandusmuuseum. Kõige magusamad elamused ootavad turiste garanteeritult Laima šokolaadimuuseumis.

riga, latvia, museum

Kunst

Kui väiksemaid linnakunsti meistriteoseid võib näha igal pool, siis kuulsaima kunstiteose leiad Tallinas tänavalt. Tegemist on 800-ruutmeetrise seinamaaliga, mis kannab nime „Saule, Perkons, Daugava“ (Päike, Äike, Daugava).

Nüüdisaegset kunsti saab nautida ka Riga Art Space nime kandvas hiigelgaleriis. Klassikalisema kunsti nautijad on oodatud Läti Rahvuslikku Kunstimuuseumi, Riia Börsi Kunstimuuseumi ning näitusesaali Arsenals.

riga, house facade, art nouveau

Meelelahutus

Ööklubid

Kui soovid avastada Riia ööelu, siis kuumim paik selleks on Tallinna tänava kvartal ning seal asuv endine kiirabidepoo. Lähedal asub ka boheemlaslik Miera iela, mis tõlkes tähendab Rahu tänavat.

Kes eriti põnevate elamuste jahil, võivad seigelda üle Daugava ja uurida, mida on Kalnciema kvartali koduse agulimiljöö ööelul pakkuda.

Liikudes tagasi südalinna poole, on populaarsed peo- ja kohtumiskohad Gauja, Aleponija ja Vest – pakkudes melu nii šikile hipsterile kui ka klassikalisemale pidulisele. Mainimata ei saa jätta ka linna üht kuulsaimat ööklubi KKC.

nightclub, club, dj

Üritused

Lätis on üles astunud palju rahvusvaheliselt kuulsaid pop- ja rokkstaare. Et mitte järgmisest elamusest ilma jääda, hoia silm peal Arēna Rīga kontsertide ajakaval.

Riia loomaaed

1912. aastal asutatud Baltimaade vanimas loomaaias elab kokku rohkem kui 400 liiki ja 3000 looma maailma eri paikadest. Iga päev toimub loomaaias hülgeshow, kus mängitakse merekoertega jalg- ja korvpalli ning äraarvamismänge.

sea lion, seal, water

Maitseelamused

Korralik turg on tõeline elamus ja seda veel siis, kui tegemist on Euroopa suurima keskturuga, mis on rajatud sajandivanustesse tsepeliiniangaaridesse.

Foodie'd peaksid oma maitsete jahti jätkama teisel pool Daugavat, Kalnciema tänava kvartalis.

Unikaalse elamuse miljonivaatest, miljööst ja maitsetest leiad Galleria Riga kaubanduskeskuse kõrgeima korruse kohvik-baar Herbārijs.

Koha kontseptsioon, menüü ja joogikaart on inspireeritud taimeriigist, pakkudes nõnda uskumatult puhtaid naturaalseid maitseid, kuniks sinu pilk üle moodsa metropoli katuste lendleb.

Vaade saadab sind ka D'arte Terrace katuseterrassil, mis rõõmustab külastajaid hiliste õhtutundideni hea itaaliapärase toidu, otsatu kokteilivaliku ning soovi korral ka vesipiibuga.

Keda aga liharoad ja grilltoidud isutavad, on lahkesti oodatud 67 Grill & Lounge restorani burgereid, ribisid, särisevaid steike ja selle kõigega sobivat joogikaari nautima.

restaurant, table setting, table

Koolitused

Parim võimalus maitseelamusi kogeda on õppida maitseid tundma läbi erinevate koolituste. Hea söögi-joogi austajatele on saadaval arvukalt kokteilide valmistamise ja kokkamiskoolitusi. Õllesõbrad on oodatud rännakule käsitööõllede maastikule – saab piiluda pruulikodadesse ja muidugi pakutakse ka humalajooki mekkida.

drinks, alcohol, cocktails

Aktiivne puhkus

Riia reisi kohustuslik rannapäev

Läti legendaarseim rannajoon asub loomulikult Jurmalas, vaid üürikese auto- või rongisõidu kaugusel pealinnast. Euroopa kuurortide koorekihti kuuluv Jurmala pakub puhkajale moodsaid spaahotelle, rahulikke metsaradasid ja rattateid, kokteile rannabaarides ja suurepäraseid restorane. Loomulikult on linnakese suurim staar 30 kilomeetri pikkune valge liivaga kaetud rand.

Kes on Jurmalas juba käinud või otsivad alternatiive, leiavad selle Riiast põhjas, Vecakis. Kiviviske kaugusel vanalinnast leiab Daugava kaldalt Kipsala ranna. Veidi vähem tunnevad turistid Riia perede lemmikranda Lucavsalase saarel. Need, kes rannapidusid otsivad, leiavad need Cabo rannakohvikust, mis asub Mezaparks pargi järve kaldal.

jurmala, baltic sea, sunset

Sport

Lätlased on hokirahvas ja seepärast on rangelt soovituslik külastada Arēna Rīga siseareenil Riia  Dinamo kodumängu.

Korvpalli austajad on alati oodatud Euroliiga mängudele, kus võite tihti ka Eesti korvpallureid põrgatamas näha. Kummale meeskonnale kaasa elate on juba teie enda valik.

Lisaks hokile ja korvpallile saab Riias näha ka jalgpalli, võrkpalli, seda nii liival kui ka saalipõrandal, ragbit, iluuisutamist ja tunnikekse autosõidu kaugusel isegi bobikelgutamist.

Aktiivsed puhkajad on oodatud hüppama SUP-lauale, et liuelda mööda majesteetlikku Daugava jõge. Eriti unustamatu elamuse saavad need SUP-itajad, kes otsustavad sõita päikesetõusul või -loojangul. Kui SUP-laud veidi ekstreemne tundub, saab Daugava voogudel sõita ka kajakiga. Ekskursioone jõel juhib kogenud giid.

Loomulikult on Riias tegemist veelgi rohkem. Leia enda lemmik bowling'u, kardisõidu, ratsutamise, ujumise, laskespordi ja kümnete muude hobide ning spordialade hulgast.

audience, soccer, stadium

Loodus

Ilusal sinisel Daugaval

Majesteetlik Daugava jõgi on ajaloo vältel olnud Riiat läbiv tuiksoon. Ka tänasel päeval armastavad nii kohalikud kui ka külalised jõe kallastel jalutada.

Lisaks algavad Riia kanalitest SUP-ekskursioonid, mille käigus viib giid teid jõele ja saarekestele. Eriti meeldejäävad on need jõeekskursioonid, mis toimuvad päikesetõusudel või -loojangutel. Kui SUP-laud veidi äärmuslik tundub, võib ekskursiooniga liituda ka kajakil.

Riias on ka kaks kena jahisadamat – Andrejsala ja Pardaugava, kus on mõnus kajakaid kuulata ja sadamakail jalutades valgeid paate uudistada.

Mõlemas sadamas on stiilseid kohvikuid ja restorane, kus veidi puhata ja aega veeta. Need, kes Andrejsala sadamast veidi kaugemale uitavad, võivad end leida vanu tööstushooneid avastamas ja muulilt avanevaid linnavaateid nautimas.

latvia, riga, daugava

Riia on roheline linn

Riias ei jää rohelus sinust mitte kunagi liiga kaugele. Parimaks näiteks sellest on Riia südalinna läbiv parkide ja kanalite süsteem, mis moodustab kauni harmoonia linna sinise lindina läbiva Daugava jõega.

Kes soovivad kuulata metsakohinat ja linnulaulu, saavad seda teha kesklinnast vaid trammisõidu kaugusel asuvas Mezaparks pargi roheluses. Pargis on ka kena järv, kus end palaval suvepäeval kasta ning mille kaldal mõnusaid piknikke korraldada.

Riiast ei jää liiga kaugele ka kuurortlinna Jurmala legendaarsed liivarannad ja lõhnavad männimetsad. Samuti on Jurmalale üsna lähedal Kemeri rahvuspark, mille peamine tõmbenumber on rabamatk kitsal laudteel. Igal aastaajal kaunis Kemeri on koduks ka paljudele linnuliikidele – ornitoloogiahuvilistele kohustuslik!

riga, castle, fortress

Teadus

Riia on teaduse- ja tehnoloogialinn. Kui teadmishimu on juba ka pere pisematel, saab seda rakendada interaktiivses Zinoo Teaduspargis ja avastuskeskuses.

Tehnoloogia

Tõsisemad tehnikahuvilised leiavad põnevat uurimist Läti Raudteeajaloo Muuseumist. Loomulikult peab esile tõstma ka tõelise maiuspala igale autosõbrale – Riia Mootorimuuseumi, kus näeb sõidukeid minevikust ja peaaegu et tulevikust.

riga, latvia, museum

Kokkuvõttes

Riia on üks suurimaid ja huvitavamaid Baltimaade linnu, mida tasuks kindlasti elu jooksul külastada.Planeeri reis Lux Expressiga, bussiga Tallinn-Riia või Tartu-Riia liinil, juba täna!

Kopeeritud