luxexpress, site logo

Mida teha Otepääl, Kärdlas ja Viljandis?

Mida põnevat saab nendes erinevates kaunites Eesti linnades teha ja vaadata.

Suvehooajal Otepääle, Kärdlasse ja Viljandisse

Lux Express on laiendanud suvehooajal oma marsruute võttes kasutusele uued bussid ning tuues klientideni uued sihtkohad. Nimelt saab juuni keskpaigast alates sõita Lux Expressiga lausa kolme uude sihtkohta - Otepää, Kärdla ja Viljandi. Järgnevalt räägime lähemalt, mida põnevat saab nendes erinevates kaunites Eesti linnades teha ja vaadata.

Otepää

Miks võiks külastada Otepääd?

Sportlikul Otepääl kihab elu igal aastaajal – lumega saab linn talvepealinna tiitli, suvel aga meelitab künklike matkaradade ja ilusate järvedega nii kalastajaid kui ka rannaelu nautijaid.

Kas teadsid, et Eesti lipp on õnnistatud ja alguse saanud Otepääl? Pühajärv on saanud Dalai-laama õnnistuse? Otepääl elavad olümpiavõitjad ning treenivad maailmakuulsad suusaässad? Otepää on oma nime saanud karupea järgi? Selle ja kõige muuga saate tutvuda Otepääd külastades. Lisaks on Otepääl pakkuda veel palju salapärast ja põnevat.

Mida teha talvepealinnas Otepääl?

Kultuur

Kultuurieelamusi otsides tasub kindlasti külastada Otepää kirikut, Eesti lipu muuseumi ning Talispordimuuseumi. Otepää Keskväljakul saab tutvuda Otepää ja Eesti lipu looga ning teha pilti lõbusa Otiga.

Lisaks tasub Otepää vallas tutvuda Sangaste lossi ja lossipargiga ning teha tutvust Sangaste rukkikülaga. Veel asub Otepää vallas näiteks Hellenurme vesiveski, mis on enam kui 130 aastat töötanud ning seega on see kindlasti huvitavaks vaatamisväärsuseks.

Meelelahutus

Meelelahutuse valdkonnas saab Otepääl proovida oma oskusi imekaunil Otepää golfiväljakul ning pidutseda ja lõbutseda Otepää pubides. Suveõhtutel on avatud näiteks ka KUUR, mille teeb eriliseks see, et kogu baarilett, mööbel, sisustus, on pärit kas lahkete külastajate käest või taaskasutusest. Kuur on avatud soojal ajal – maikuu keskpaigast kuni oktoobri keskpaigani ning on lühikese ajaga kujunenud üheks piirkondlikuks tõmbenumbriks.

Peredele

Suvel on perega ideaalne valik minna Pühajärve randa päevitama, ujuma ja mängima. Pühajärvel on kordumatult kaunid vaated ning Pühajärve pargis on mõnus jalutada. Rannas on mänguväljak ning kohvik, kust saab osta kuumal suvepäeval jäätist või jahutavaid jooke. Lisaks on nii rannas kui Otepää linnas palju mänguväljakuid. Talvel saab kesklinnas lastega uisuplatsil uisutada ning Otepää Winterplaces tuubitada ja kelgutada.

Maitseelamused

Otepääl on palju imekauneid restorane, mille terrassidel saab suvel nautida parimaid sööke ja jooke. Restoranidest tasub Pühajärvel tutvuda GMP Pühajärve restoraniga, mis kuulub Eesti parimate toidukohtade nimekirja White Guide ning seda on korduvalt hinnatud üheks paremaks ja stiilsemaks toidukohaks Lõuna-Eestis. Otepää südames (Keskväljakul) asub Ugandi resto, mis on tuntud kui heade toitude, meeldiva teeninduse ja maitseka interjööriga vaba aja restoran. Pitsasõpradele on otepääl pitsakohvik Pizza Merano ning koduste toitude nautlejatele sobib näiteks Edgari Trahter. Kuid Otepääl on veel mitmeid söögikohti - Grill & Pub, Elsa kohvik, Munaka Resto jpm.

Aktiivne puhkus

Aktiivse puhkuse nautijatele on Otepääl pakkuda mitmeid erinevaid võimalusi. Näiteks saab panna end proovile Otepää seikluspargis kõrgele puude otsa tõmmatud kõisradadel ja ronimisseintel. 

Otepää on väga tuntud talispordi- ja suusalinn. Mäesuusatamise fännidel tasub käia Baltikumi suurimas mäesuusakeskuses Kuutsemäel. 

Lisaks tasub proovida oma oskusi imekaunil Otepää golfiväljakul või sõita rattaga, rulluiskude/uiskudega, maastikutõukerattaga või lihtsalt matkata Otepää arvukatel ratta- ning matkaradadel. Peale selle saab veel panna oma julgust proovile Munaka Bike&Hike pargis.

Loodus

Otepääl on võimalik koguda energiat Otepää Energiasamba juures. Veel saab jalutada näiteks Kääriku järve ääres ning endise Soome presidendi Urho Kaleva Kekkose matkarajal. Peale selle saab ronida näiteks Harimäe torni ja nautida ilusaid vaateid, jalutada Linnamäel või leida Otepäält üles Armuallikas ning Emajõe lätte.

Kärdla

Miks võiks külastada Hiiumaad ja Kärdlat?

Hiiumaa on üks vanimaid saari maailmas - nimelt on välja tulnud hulgaliselt ajaloolisi leide, mis tõestavad elutegevust saarel juba iidsetel aegadel. Kuna vahemaad ei ole väga pikad ja loodus on kaunis, siis sobib saarega tutvust teha näiteks jalgsi matkates või jalgrattaga sõites.

Kärdla on Hiiu maakonna halduskeskus ja ainus linn maakonnas. Kärdlat ning Hiiumaad tasub külastada, et nautida puhast ja puutumatut loodust, nautida Hiiumaale omaseid maitseid ning tutvuda vaatamisväärsustega ning vanade lugude ja legendidega. Lisaks on Hiiumaal mõnus rahulik elurütm, mis sobib ideaalselt puhkamiseks.

Mida teha Kärdlas?

Kultuur

Hiiumaalt leiab palju legendaarseid inimesi, paiku ja lugusid. Hiiumaad avastades saad avastada rohkem hiidlastest, hiiu keelest, hiiu naljadest, lugudest mereröövlitest, nö vale tuletornidest, Ungru krahvist, Leigrist, rootslastest jpm.

Kärdlas tasub uudistada kultuurielemente nagu II maailmasõjas hukkunud hiidlaste mälestusmärk, Kärdla kirik, Mähle maja, vana kohtumaja, Hiiumaa Muuseumi Pikk Maja

ja Arteesiakaevud Kärdlas. Eriti palju arteesiakaevusid on just Tiigi ja Aia tänavatel ning sealt saab juua kristallpuhast vett. Lisaks tasub tutvuda Kärdla kultuurikeskuse erinevate sündmustega, kust on võimalik osa võtta.

Meelelahutus

Meelelahutuse vallas saab tutuvuda näiteks Priiankru pubiga. See on kodune pubi, kus on hea ja rahulik sõpradega aega veeta. Lisaks asub Kärdlas mitu baari, kus lõõgastuda ja suveõhtuid nautida (näiteks baar Ararat, Rannapaargu baar, Šampanjabaar ja restoran Kork jne).

Peredele

Lastega koos on Kärdlas teha nii mõndagi. Näiteks saab külastada Kärdla nukuteatrit või Hiiumaa kino. Hiiumaal ringi liigeldes tasub minna Eiffeli torni vaatama või külastada Madalseiklusparki Käinas. Kui aga Hiiumaal pikemalt peatute ning on soov tervele saarele ring peale teha tasub tutvuda Tuletorniringiga, mis on veel üks võimalus saarega tutvumiseks.

Maitseelamused

Hiiumaa on tänu oma erilistele Hiiu maitsetele võitnud parima toiduturismi sihtkoha auhinna 2015 Eestimaa Avastamata Aarete konkursil. Saarelt leiab just siinsele piirkonnale iseloomulikud maitsed, mille loomiseks kasutatakse kohapeal kasvavaid ja saadaolevaid tooraineid. Muidugi on saartele omapäraseks saanud kalatarbimise populaarsus levinud ka Hiiumaal. Läbi aegade on just kala saarerahvale põhitoiduks olnud ja seda osatakse siin valmistada peaaegu, et igat moodi.

Aktiivne puhkus

Suvel ujumiseks sobivad näiteks Kärdla ja Hausma supluskohad. Kärdla supluskoht on madal ja lauge ning pinnakate osaliselt rohune, kuid merepõhi liivane. Hausma supluskohas, asub aga paarisaja meetri kaugusel Kärdla uuest jahisadamast. 

Loodus

Hiiumaal on puutumatut loodust ja kauneid merevaateid, lõputuid männimetsi ja pikki liivarandu. See maalapike meres on Eesti kõige mitmekesisema ja vaheldusrikkama loodusega paik, mis paistab silma oma taimede- ja loomastiku rikkusega. Tänu ümbritsevale merele on Hiiumaa kliima pisut erinev kui mandril – päikesepaistelisi päevi on rohkem ja vihmast ilma vähem.

Suveõhtuti on mõnus jalutada näiteks Kärdla sadama ääres. Lisaks on võimalik jalutada RMK Kärdla matkaradadel - nimelt on Kärdla lähiümbruse metsadesse loodud matkarada, mis sobib nii puhkepäevaseks jalutuskäiguks kui ka looduse nautimiseks.

Peale selle tasub jalutada Kärdla linna- ja rannaparkides ning nautida ilusat loodust.

Hiiumaal on rahulik ning stressivaba õhkkond, mis viib igapäevased mured kiiresti meelest. Looduse nautimiseks sobib jalutada lõpututel metsaradadel ja liivastel randadel, nautida tuulekohinat, puhast õhku, meremüha ja metsarahu. Hiiumaal on kaunis ja eripärane loodus, Eesti suurimad merelained ja Euroopa pikim jäätee. Siin on Lääne-Eesti kõrgeimad mäed, madalaimad rannad ning kogu Baltikumis haruldased lookaasikud. See on Eesti suurima metsasusega piirkond, kus rohkem kui pool pindalast on kaetud metsaga.

Viljandi

Miks võiks külastada Viljandit?

Viljandisse sõit tähendab rohelust, võimsa linnuse varemeid, käänulisi munakivitänavaid, hubaseid kohvikuid ja kaunist järve, mille ääres asuvad tenniseväljakud, mänguplatsid, vettehüppetorn ja paadilaenutus. 

Mida teha Viljandis?

Kultuur

Kultuurielamust pakuvad aasta läbi Ugala teater, Viljandi Kultuuriakadeemia ning Kondase keskus. Kui Mulgimaale sõita, siis tuleb üle vaadata ka lossivaremed ja tutvuda lossimägede põnevate legendidega. Lisaks asub lossivaremete läheduses asub vahva kunstimuuseum.

Meelelahutus

Lisaks Eesti suurimale folgipeole toimub Viljandis muidki sündmusi: vanamuusika festival; kitarrifestival; sportlikest üritustest rattamaratonid ja iga aastane 1. mail jooks ümber Viljandi järve.

Varemete lähedal asub tuntud Pärimusmuusika ait, kus saab kuulata mõnusaid kontserte ning seminaridel ja loengutel tarkuseteri kõrva taha panna.

Peredele

Viljandis on mitu mõnusat randa. Ujumiseks sobivad nii Viljandi kui ka Paala järv.

Viljandi kesklinnast mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel asuvas Lastepargis on pere pisematel võimalik mängida liivakastis, lasta liugu, ronida mööda köisredelit ja kiikuda.

Maitseelamused

Maitseelamuste saamiseks on Viljandil pakkuda mitmeid kohvikuid ja restorane - näiteks kohvik Fellin, restoran Ormisson, Suislepa veski kohvik, kohvik PÄM, Villa Maria kohvik-restoran kokteilibaar jpm.

Aktiivne puhkus

Aktiivse puhkuse nautijatele on Viljandis näiteks vabaõhu-jõusaal, mis on ilusa järvevaatega sportimiskoht värskes õhus. Lisaks on Männimäe linnaosas on Viljandi Jäähall, kus pakutakse sportimisvõimalusi ning mõnusat vaba aja veetmist peredele ja sõpruskondadele. Veel saab Viljandis rentida aerulaudu Suppyst, mis on automaatne 24/7 avatud SUP aerusurfi varustuse rendipunkt Viljandi järve ääres. 

Loodus

Maalilise Viljandi järve rannaalal on mitmeid palliplatse, väliujula, hüppetorn, sõudepaatide laenutus ning terviseväljak, kus on kiiged, liurennid, ronimisredelid, rippumispuud jm. Osa atraktsioonidest sobivad täiskasvanutele.

Rannapromenaadil jalutades saab nautida vaateid järvele, ordulinnuse varemetele ja Viljandi imelisele vanalinnale. 

Kokkuvõttes

Otepää, Kärdla ja Viljandi on imeilusad Eesti linnad, mis ootavad külastajaid aastaringselt, kuid suvel jätkub neis kõige rohkem tegevust. Reisida võib üksinda või perega, aga kindlasti on Lux Expressiga reisides elamus kõige mõnusam! Nimelt saab Lux Expressiga kogu sõidu nautida filme ja muusikat ning muretsema kütusekulu pärast. Reisi Lux Expressiga uutesse sihtkohtadesse juba täna!

Kopeeritud