luxexpress, site logo

Mida huvitavat teha Narvas?

5 min

Millal olete Teie viimast korda Narvas käinud? Mida otsivad turistid Eesti ja EL ning Venemaa piiril asuvas linnas?

Linna asukoht

Linna asukoht iseenesest tekitab suurt huvi, kuidas siin elatakse. Piir ei ole ju ainult eraldusriba, vaid ka kahe kultuurimaailma kohtumise ja vastastikuse mõjutamise paik. Just ida ja lääne ristumine on kujundanud Narva eripära ja kordumatuse. Avage oma meeled ja süda uueks ja unustamatuks retkeks ning te näete, kui ebatavaline koht see on ja leiate veelgi rohkem põhjuseid, et siia taas tagasi tulla!

Narva vaatamisväärsused

Ajaloolised vaatamisväärsused

Narvas on ajalugu materialiseerunud oma vastandlikkuses siiski terviklikus kaunis ja dramaatilises arhitektuurses ansamblis, mis on unikaalne Euroopa jaoks: jõe vastaskallastel, noolelennu või musketilasu kaugusel kõrguvad kaks kivikolossi – saksa rüütliloss Hermanni Linnus (Narva Linnus) ja vene Ivangorodi kindlus.

Narva Linnus on alati olnud linna peavaatamisväärsus. Narva Linnuse tornis asub Narva Muuseum, kus avati suvel 2020 uus interaktiivne ekspositsioon. Endiselt tegutseb suvehooajal Linnuse Põhjaõu. See on Narva Muuseumi poolt koostatud interpretatsioon XVII sajandi varauusaegsest käsitööliste linnaosast, kus vanaaja käsitöölised avavad oma kodade uksi ja näitavad oma oskusi, andes külastajatele võimaluse soovi korral ka ise kätt proovida. Samuti avati külastajatele linnuse konvendihoone jõepoolne idatiib, kuhu seni peale muuseumitöötajate polegi keegi pääsenud. Külastajad pääsevad nüüd ka konvendihoone müüriharjal kulgevale galeriile, kust avanevad suurepärased vaated nii Eesti poolele, Narva linnale kui ka Venemaale.  Seega leiab midagi huvitavat siin ka see, kes on linnuses juba varem käinud. Teile kindlasti meeldib!

Narva jõgi ja promenaad

Narva jõgi on Eesti veerohkeim jõgi, mis kannab oma kiired vood Peipsi järvest Läänemerre, asus juba keskajal ajalooline kahte tsivilisatsiooni eraldav piir, mis lahutas euroopalikku katoliiklikku  läänt slaavlaslikust õigeusklikust idast. Jõe läänekaldal asub Narva linn, selle vastas idakaldal Venemaal Jaanilinn (vene keeles Ivangorod).

Umbes 1 km pikk imeilus Narva promenaad on kahtlemata üheks tõmbekohaks linna elanikele ning külastajatele. Siin saab nautida suurepärast vaadet kahele kindlusele EL ja Venemaa piiri vahetuses läheduses. Iga ilmaga promenaadil saab näha nii jalutajaid ja sportalasi kui ka kalureid, kuna igaüks leiab siin midagi huvitavat enda jaoks: olemas on õuetrenažöörid, mänguelemendid, kontserdilava, päikesekell, purskkaev ning suvekohvik.

Jõepromenaadi kohal asetseb võimsaim seitsmest Narva bastionist - Victoria Bastion, mille sisekäikudes, kasemattides jagab giid selle sõjaehitise lugusid ja saladusi. Käikude sees olev ekspositsioon jutustab sellest, kuidas toimus bastionide ehitamine ning kuidas kasutati bastione nende pika ajaloo erinevatel etappidel, kes seal elas ja kes elab praegu. Promenaadi lõpus asub muuseumi ja vaateplatvormiga Narva Aleksandri kirik. Kiriku saalis näidatakse installatsiooni "Taevas Narva kohal". Vaatemäng kuvatakse otse kiriku võlvidele ning seda saab jälgida spetsiaalselt selleks kohandatud toolidest, suunates pilgu veerandtunniks üles, kus taaselustub Narva värvikas ajalugu.

Sealsamas ligidal asub Narva raamatukogu, kus saab alati külastada tasuta fotonäituse. Jalutuskäigu kaugusel asub Kreenholmi manufaktuur, mis oli avamise hetkel Euroopa suurim tekstiilivabrik. Hetkel toimuvad mittetegutseva tööstuskompleksi territooriumil vabaõhu kontserdid ja etendused, ekskursioonid giidi saatel ning spordiüritused. Kunstisõbrad kindlasti leiavad midagi huvitavat Narva Kunstigaleriist, kus saab näha nii kuulsate kunstnike nagu I. Šiškini ja I. Aivazovski maalide originaale. Seal on eksponeeritud ka kaasaegsete Eesti ja Lääne-Euroopa kunstnike külalisnäitusi.

Interaktiivsed seiklused

Kui aga eelistate interaktiivseid elamusi, siis võtke audiogiid Narva Turismiinfokeskusest või laadi linnamäng ühelt veebilehtedest: questme.ee või 360.ee. Pange end ja oma sõpru proovile interaktiivses mängus, jalutades linna ilusamates kohtades. Lahendage mõistatus ning õpige Narva linna alternatiivset ajalugu. Teekonnad sobivad kogu perele.

Romantika

Päikeseloojanguid nautimiseks suunake nn “Narva Veneetsiaase”, Narva elektrijaama kandis asuva Narva veehoidla Kulgu sadamasse, kus oli salvestatud muusikavideo kuulsale Nublu laulule "Für Oksana".

Söök ja jook

Arvestades linna kordumatut asukohta ootavad meie külalised ka erilisemaid gastronoomia elamusi. Siin saab külastada Narva Linnuse territooriumil asuvat restorani Rondeel ja Raekoja platsil asuva Narva kolledži kohvikut Muna. Need mõlemad Narva söögikohad on soovitatud Eesti restoranide teejuhi White Guide poolt.

Tähelepanuväärt on ka väike, aga väga stiilne kohvik No2, mis tegutseb teatrikeskuse Narva Vaba Lava seintes. Siin leidub kaasaegset eesti kööki ja ka meelelahutust – kontserdid toimuvad siin sageli. Lihasõpradele kindlasti meeldib uhiuus moodne industriaalstiilis restoran Narova Grill House. See asub endises Narva mööblivabriku administratiivhoones ja on naabriks äsja avatud kuulsale Vana-Narva maketile. Ja muidugi gurmaanide lemmikud Narva silmud, mida võib nimetada selle kandi sümboliks! Seda saab maitsta Narva restoranides Narva Pärl ja Rondeel. Parimaid magustoite, vareenikuid ja kuumi jooke leiate kõige hubasemast Narva kohvikust Bublik.

Shopping ja meelelahutus

Šoppama tule Ida-Virumaa suuremasse kaubanduskeskusesse Astri. Siin on peale kauplustele olemas ka Apollo kino, bowling ja planetaarium.

Sport ja aktiivne vaba aeg

Et ka puhkuse ajal ilma treeninguta mitte jääda, tule sportima Joaoru terviserajale kas või Joaoru rannahoone jõusaali. Äkkeküla puhkealal on ka olemas terviserada, suusarada, kelgumägi ja snowtubing. Septembrist maini võid osaleda Narva Jäähallis massuisutamisel. Myfitness klubi liikmetel on võimalik käia harjumuspärastel grupitreeningutel Narva Myfitness klubis Fama keskuses.

Majutus

Kuigi Eesti suuruselt kolmas linn on üsna kompaktne, soovitame parima mulje saamiseks plaanida ööbimisega reis. Narvas on olemas nii kesklinnas asuvad hotellid, kui ka soodsamad külalistemajad ja hostelid. Hotell Narva asub aga Narva bussijaama kõrval, mis on bussiga tuleva reisija jaoks väga mugav.

SPA

Spaa-hoolitsuste järele tulge kõigest 14 km kaugusel asuvatesse kuurortlinna Narva-Jõesuu spa hotellidesse: Noorus SPA Hotel, Noorus SPA Inn, Meresuu SPA & Hotel, Narva-Jõesuu sanatoorium. Siin puhkab nii keha kui ka vaim - kaasaegsed spaa-hotellid pakuvad aias valikus lõõgastusvõimalusi. Kaunis mererand pakub suvel rannamõnusid ja talvel palju silmailu. Männimetsa õhk tervistab ja rahustab. Samuti ärge jätke kasutamata võimalust teha lihtsalt üks jalutuskäik Eesti pikimal rannal. Ühendage linnapuhkus ja ajalooliste vaatamisväärsuste külastamine spaa-kuurordiidülliga!

Lisainfo

Infot Narva majutuse, toitlustuse, sündmuste kohta, interaktiivset kaarti,

Narva ilmateadet ja muud leiate veebilehelt www.visitnarva.ee

Kuidas tulla?

Tulge meile mugavate LuxExpress bussidega külla ja näete kõike oma silmadega! Meil Teid võetakse vastu ühtaegu eestipäraselt, kuid samas venepärase külalislahkusega.

Oluline info

Tähtsad telefonid:

Narva politseijaoskond ja päästeamet 112

Infoliin 1182

Piiripunkt +372 3566900

Narva Turismiinfokeskus +372 3599137, +372 3599087

Kopeeritud

Veebilehe kasutajakogemuse parandamiseks kasutame küpsiseid (cookies). Veebilehe kasutamise jätkamiseks palun nõustu küpsiste kasutamisega. küpsiste kasutamise tingimused