luxexpress, site logo

Mida põnevat teha Kuressaares?

5 min

Eesti suurima saare pealinn on köitnud külalisi kaugemalt ja lähemalt juba aastasadu. 19. sajandi keskel oli Kuressaare tuntud kuurortlinnana. Täna saab Kuressaares lõõgastuda kuues spaahotellis, nautide hõrke maitseid hinnatud restoranides ning külastada suurt valikut kultuurisündmuseid. Siin leiab tegevust tervele perele ja kui soovid niisama olla ning puhata, siis selleks on ka kõik olemas.

Sisukas perepuhkus

Põnev on siin nii pere suurematel kui ka väikesematel. Kõige uuem pereatraktsioon on linna ääres asuv WOW elamuskeskus, kus avaneb võimalus pugeda seebimulli sisse, juhtida autosid laserkiirtega või joosta nagu orav rattas.  Palju põnevus ja elevust pakub ka keskaja elamuskeskus Archebald. Südalinnas avasta alternatiivajalookeskus Thule Koda, kus jutustatakse lugu Saaremaa erakordsusest maailmas, kuid seal olles pea meeles, et ära usu kõike, mida näed. Thule kojas asub ka Thule Kino, mis näitab teiste seas ka väärtfilme, Auriga kaubanduskeskuses asub aga Apollo kino. Kurssaares olles vaata ka, mida pakub Kuressaare Teater, sest repertuaarist leidub ka lastelavastusi. Kuid, kes armastab vees olemist, siis tuleb kindlasti minna spaasse - saab torust alla lasta, supelda välibasseinis või lustida lastebasseinis. Selline perepuhkus on juba väärt soetamist endale bussipiletid Tallinn-Kuressaare liinil.

Lõõgastu spaas  

Saaremaa ja Muhu peale on siin kokku kaheksa spaahotelli, neist kuus asuvad Kuressaares. Siin ongi kõige suurema spaade asustustihedusega linn Eestis. Iga kümne elaniku kohta on siin üks voodikoht spaahotellis. Valikus on nii suuremaid kui ka väiksemaid butiikhotelle. Ja vastavalt maitse-eelistusele saab võtta toa mereääres, vaatega Kuressaare lossile või ööbida hoopis mõnes ajaloolises hoones. Keeruliseks läheb, kui tuleb valida hoolitsus spaas. Kõikide spaahotellide peale on siin kokku ligikaudu 400 erinevat hoolitust, 25 sauna ja 12 basseini. Kuressaare on tõeline spaasõprade paradiis. 

Avasta Kuressaaret 

Kas teadsid, et Kuressaare on Eesti päikesepealinn? Nii see on, just siin on riikliku ilmateenistuse andmetel kõige rohkem päikesepaistelisi päevi aastas. Kliimapagulased, Kuressaare on Eesti sihtkohtadest teie jaoks just õige valik.

Kindlasti külasta lossi. Kuressaare piiskopilinnus on kõige paremini säilinud keskaegne linnus-kindlus Baltikumis, mis rajatud 14. sajandi teises pooles. Kuressaare piiskopilinnuse vahetus läheduses, Raiekivi sääre ääres, seisab aga ajalooline purjelaev Hoppet, kui see just väljasõidul ei ole. Suvisel ajal saad oma linnapuhkuse veelgi meeldejäävamaks muuta sõites Hoppetiga Abruka saarele.

Linnas ringi jalutades tasub sisse põigata ka Kuressaare raekotta ning suunata pilk lakke, sest raekoja teise korruse saalis asub Eesti suurim laemaal. Saali uksed on kõigile külalistele avatud, kui seal just mõni sündmus sees ei ole. Südalinnas jalutades tea, et sind ümbritsevad ajaloolised hooned. Mitme maja seinale on kinnitatud infotahvel, kus kõik oluline kirjas. Näiteks Lossi tänaval on mitu hoonet, mis kunagi ehitati ja olid kasutusel mõisate talvekorteritena.

Maitseelamused saarel

Olles piisavalt ringi jalutanud ning uudistanud, siis tasub võtta hetk maha ning nautida, mida kohalikud kohvikud-restoranid pakuvad. Siinsed kokad austavad kohalikku toorainet. Mitmete söögikohtade menüüdes on kirjas ka talude nimed, kust antud roa komponendid pärit on. Kohalik kvaliteedimärgis on ka Ehtne - sinine silt näitamaks, et antud toode on suures osas valmistatud ja valminud saarel kohalikust toorainest. Vaadates restoranide menüüsid, siis hakkab silma ka päeva kalasaak. See oleneb sellest, mida kalurid selle päeva hommikul on merest saanud. Just nii see on, kala, mis on hommikul püütud, on lõunaks restorani menüüs. Eriti rikkalik on kalavalik suvel. Suvekuudel on võimalus nautida ka suitsukala; proovi ka musta leiba ning meki (kodu)õlut. Siin asuvad ka ühed parimad restoranid Eestis - Kuressaares asub 8 White Guide tunnustuse pälvinud restorani. Hea on teada, et suur osa restorane küpsetavad ka omad saiad-leivad-sepikud ise ning joogimenüüst leiab palju kohalike ettevõtete loodud jooke. 

Kultuuripuhkus saarel

Üritusi on Kuressaares palju. Mai kuus peetakse Tänavafestivali, juulis on Saaremaa ooperipäevad, augustis toimuvad igal aastal Merepäevad, septembri alguses peetakse Saaremaa Toidufestivali ning tippsündmuseks on Tänavapiknik, sügisel toimuvad mitmed spordiüritused. Need on vaid mõned näited. Olle Kuressaares, tutvu Kuressaare Teatri mängukavaga ning vaata ka kultuurikeskuse sündmuste ajakava. Kindlasti leiad miskit põnevat. Talvel korraldavad erinevad ettevõtted jõulumaasid, kus on lastel tore lustida. Kuressaare on tuntud ka oma antiigipoodide ja teise ringi poodide poolest, külasta neid ning võid leida mõne pärli. Veel väärivad avastamist siinsed väikesed kunstigaleriid ja -stuudiod, mille näitused vahetuvad tihedasti ja eksponeeritakse kunsti nii saarelt, aga ka kaugemalt. 

Aktiivne puhkus  

Mida teha, kui on soov veeta puhkus aktiivselt tegutsedes? Kuressaares ja selle ümbruses on ligi 30 kilomeetri ulatuses rattateid. Laenuta ratas turismiinfopunktist või küsi võimalust oma ööbimispaigast. Roomassaare poolsaarel saab kevadel ja suve hakul näha orhideesid õitsemas, sealsamas asub ka linnuvaatlustorn, kust avaneb kena vaade. Avastada tasub ka kohalikke jahisadamaid Roomassaares ja Kuressaares, vaade on neis paigus kaunis. Sõida mõõda rannapromenaadi või avasta äärelinna, soovituslike marsruutidega kaarti küsi kesklinnas asuvast turismiinfopunktist. Kuressaare pakub palju rõõmu just golfisõpradele. Siin asub professionaalne golfiväljak, mis pakub pinget ka edasijõudnutele. Suvekuudel saad paadiga sõita lossi vallikraavis ning Titerannas saab laenutada SUPi laudasid. Kuressaare rand on populaarne talvel ka talisuplejate seas. Teha on palju!

Viikingite jäljed Saaremaal 

Aastaid on räägitud, et saarlastes on viikingite verd. Ligi kümmekond aastat tagasi leitigi Saaremaalt, Salmelt viikingilaevade leiud, mis arvatavasti pärinevad 8. sajandi keskpaigast. Nüüd kutsuvad saarlased kõiki külla ning Kuressaare piiskopilinnus saab olema paigaks, kus avatakse 2021. aasta mais viikingite näitus, kus needsamad 8. sajandist pärit leiud on kõigile vaatamiseks nähtavad. Seda peab vaatama tulema! Kogu 2021 aasta on Saaremaal kuulutatud välja Viikingiaastaks ning seoses sellega toimub mitmeid sündmuseid üle saarte. 

Roheline sihtkoht 

Eesti suurim Saar koos teiste Lääne-Eesti saartega kuulub UNESCO biosfääri programmialale. Saaremaal on sajandeid hoitud loodus ning saarlased teevad seda jätkuvalt. Hoia ka Sina kohalikku loodust. Samuti on Saaremaa 2020. aastast üks sajast rohelisest sihtkohast (Green Destinations) maailmas. Ka reisides mõtle, kuidas Sina saaksid oma panuse anda. Võimalusel sorteeri prügi; kanna kaasas täidetavat joogipudelit, et vältida plastikpudelite ostmist ning oma bussipiletid ja muud voucher’id salvesta oma nutiseadmesse, ära prindi neid välja. Avasta sihtkohta jalutades, vajadusel rendi ratas ning pikemate vahemaade läbimiseks kasuta ühistransporti. Väikeste sammudega hoiame olemasolevat ja muudame maailma paremaks. 

Kopeeritud

Veebilehe kasutajakogemuse parandamiseks kasutame küpsiseid (cookies). Veebilehe kasutamise jätkamiseks palun nõustu küpsiste kasutamisega. küpsiste kasutamise tingimused