luxexpress, site logo

Mida teha Haapsalus ja Läänemaal?

5 min

Kuurortlinn Haapsalu mõjub oma väljapeetud stiiliga justkui killuke teisest ajastust. Puitpitsiline arhitektuur vanalinnas, kaunis rannapromenaad, õdusad kohvikud, soe merevesi, kuulus ravimuda ning piiskopilinnuses resideeruv Eesti kuulsaim kummitus Valge Daam ootavad kõiki, kes oskavad hinnata mõnusat äraolemist, naudivad kultuuri ja kordumatuid toiduelamusi.

Läänemaa on tuntud kauni looduse poolest. Läänemaa on ka tõeline linnuvaatlejate paradiis – siin asub rahvusvaheliselt tuntuim ja Euroopa üks suuremaid linnukaitsealasid Matsalu Rahvuspark. Noarootsis ja Nõval asuvad kilomeetrite pikkused imelised liivarannad, kus näeb maaliliselt kauneid päikeseloojanguid. Sama piirkonna iidsetes metsades võib end tundideks matkaradadele unustada. Läänemaa saared, Vormsi ja Osmussaar, on tõeliselt põnevad enda looduse kui ka ajaloo poolest, mida tasub kindlasti külastada sõites otse Haapsallu bussiga.

Põhjamaade Veneetsia - Haapsalu

Haapsalu on ideaalne sihtkoht nii peredele, romantikat otsivatele paaridele, terviseturgutajatele kui ka lihtsalt nädalavahetusel elamuste otsijatele, kes soovivad ilusas kuurortlinnas jalutada, kultuurisündmusi ja spaasid külastada ning vastavalt aastaajale piknikku pidada ja rannamõnusid nautida või metsade süles suuskadel kilomeetreid mõõta. Siin leiab alati midagi, mida teha ja näha.

1279. aastal asutatud linn on läbi aegade vastu võtnud kuninglikke kõrgusi ja vaimuhiiglasi, olnud suveparadiisiks külalistele idast ja läänest, põhjast ja lõunast. Haapsalust kui Saare-Lääne piiskopkonna kunagisest uhkest keskusest annavad tunnistust iidsed lossivaremed ja toomkirik, mille aknal võib augusti täiskuuöödel end ilmutada salapärane Valge Daam.

Oma jälje linna aja- ja kultuuriloole on jätnud rootslased ja vene aadel. Vene tsaari Peeter I käis siin sobivat sadamakohta otsimas ja jättis siia endast hulgaliselt jälgi.

Põnevad vaatamisväärsused

Haapsalu vanalinna südames paikneval piiskopilinnusel on muljetavaldav ajalugu. 2019. aastal avati seal pärast põhjalikku renoveerimist Haapsalu Linnuse Muuseum.

Piiskopilinnuse hoov on aga läbi aastate olnud üks Eesti tuntumaid pika ajalooga festivalide toimumiskohti - Augustibluus, American Beauty Car Show, Itaalia Muusikafestival, Joogafestival, Rock in Haapsalu. Eesti suurimad kontserdikorraldajad on siia esinema toonud terve plejaadi maailmakuulsaid staare alustades Uriah Heepist kuni duoni 2Cellos.

Kuulsaim piiskopilinnusega seotud isik on muidugi saladuslik Valge Daam. Linnuse toomkiriku ristimiskabeli aknale ilmub augustikuu täiskuuöödel naise helendav siluett, mis andis põhjuse valge Daami legendi sünniks. Igal aastal toimub augustikuus Haapsalu tähtsaim kultuurisündmus - Valge Daami aeg, mille südameks on neljal järjestikusel õhtul vabaõhuetendus Valge Daamist.

Haapsalu kui tsaariaegadest kuulsa kuurortlinna hiilgust meenutab mereäärne jalutustee promenaad, mille pärliks on puitpitsiline Kuursaal. Selles kaunis majas tegutseb suviti kohvik-restoran, nädalavahetustel esinevad aga Eesti parimad artistid. Kaldapuiestee äärde jäävad mitmed Haapsalu skulptori Roman Haavamäe uhkeimad tööd nagu päikesekell, maailmakuulsa helilooja Pjotr Tšaikovski auks loodud pink ja Haapsalu tervistava ravimuda avastaja Carl Hunniuse ausammas. Promenaad ise algab eksootilise nimega Aafrika rannast, lõpeb aga nn Šokolaadi-Promenaadiga, mis sai nime kunagise kohviku järgi. Promenaadil on ka laste mänguväljak ja linnuvaatlustorn.

Haapsalu vanalinn asub kahe oosiga poolsaarel, mis jätkub loodes mandriga ühinenud laidude ahelikuna - holmidega. Holmide vahel on madalad veekäärud - Suur ja Väike Viik. Haapsalu miljööväärtusliku vanalinna võib jagada keskaegseks ja 20. saj. alguse kuurordipiirkonnaks. Keskaegne osa on piiskopilinnuse ala koos keskaegse Kooli, Jaani, Vee, Linda, Rüütli ja Väike-Mere tänavavõrgu ja ehitistega. Seda ümbritseb kuurordi kõrgajast pärinevate puitpitsiliste majade vöönd koos Promenaadi, Aafrika ranna ja parkidega.

Bussiga tulles Haapsallu jõuad Haapsalu bussijaama, mis asub ajaloolise raudteejaama juures. Kultuurimälestise staatuses jaamahoone ehitati originaalkavandi järgi ja valmis 1907. aastal. Jaamahoone projekt koostati Peterburis. Selle suursugususega rõhutati Haapsalu kui kuurortlinna tähtsust ja vajadust vastu võtta Vene kroonitud päid. Jaamakompleks on neljaosaline: reisijatehoone, Imperaatoripaviljon, neid ühendav katusealune ja ainulaadne 216 meetri pikkune kaetud perroon. Esimene reisirong saabus Haapsalusse 1904, viimane lahkus 1995. Hoones asub ka Raudtee- ja Sidemuuseum.

Võrratud Läänemaa maitsed

Haapsalu ja Läänemaa valiti 2020. aasta Eesti maitsete piirkonnaks. Haapsalut iseloomustab 19.sajandi algusest sündinud kohvikukultuur, mis on eriti just viimastel aastatel jõudsalt edasi arenenud. Omanäolisi kohvikuid on täis pikitud kogu Haapsalu.

Kohvikukultuur andis hoogu juurde aga ka kohalikele tootjatele, kes teevad paljude söögikohtadega koostööd. See tähendab, on oluline osa toorainest on kohalik ja mahe. Läänemaa väheviljakas pinnas on õpetanud leidma toidulauale lisa ulukite, metslindude, rannikumere kala, marjade ja seente näol. Kui soovid kogeda head maitset, siis s

Läänemaal on viis restorani, mis on saanud White Guide tunnustuse. 

Põnevad muuseumid ja galeriid

Haapsalul ja Läänemaal on väga põnev ajalugu, mida tutvustavad põhjalikult Läänemaa muuseumid. Lisaks juba mainitud Haapsalu Linnuse Muuseumile tutvustab kuurortlinna ajalugu Haapsalu Raekoja hoones tegutsev muuseum. Raudteejaama asub Haapsalu Raudtee- ja Sidemuuseum. Kui otsid tegevusi, mida teha Haapsalus koos lastega, siis tasub kindlasti külastada Iloni Imedemaad. See on lastele ja peredele mõeldud teemakeskust, mis põhineb Astrid Lindgreni raamatute illustraatori Ilon Wiklandi joonistustel.

Läänemaa on tuntud Eestis unikaalse rannarootslaste kultuuri poolest, millega saab tutvuda Rannarootsi muuseumis.

Eesti kunstiajaloo suurkuju, Firenze Kunstiakadeemia auliikme Evald Okase Muuseum rikastab Haapsalu kunstielu alates 2003. aastast. Peamiseks magnetiks on pidevalt muutuv püsiekspositsioon ja näitused muuseumi galeriis.

Vanalinna peatänava ääres on aga tänapäeva Eesti ühe tuntuima kunstniku Epp Maria Kokamägi Galerii, mis asub huvitava ajalooga majas - esimese vabariigi ajal ehitati see maja kohvikuks. Epp Maria Galeriis vahetuvad ekspositsioonid aastaaegade järgi.

Täiesti ainulaadne on Haapsalu Pitsikeskus, mis loodi austusavaldusena Haapsalu sallile. Selle peenvillase kunstiteose sünniajaks loetakse 19. sajandi algust ja tänaseks on see kuulutatud Eesti rahvuskultuuri osaks.

Pitsikeskuses on püsinäitus Haapsalu salli minevikust ja tänapäevast, seal saab tutvuda imepeenete mustritega ja osta ka endale see meistriteos koju või ammutada teadmisi, kuidas ise seda kuduma õppida.

Aktiivne kultuurielu – õudusfilmide festivalist suvekontsertideni

Haapsalu kultuurielu on aktiivne ja sündmusrikas, seda eriti suvel, mil on raske leida festivalidevaba nädalavahetust. Festivalide vahele mahub veel hulk väiksemaid kontserte ja etendusi. Toomkiriku ja linnuse kõrval on suvisel ajal suurepärased kontserdipaigad kuursaal ja Promenaad, rääkimata renoveeritud kultuurikeskusest, mis on talvine kultuurielu keskpunkt, kus on alati midagi teha ja kogeda.

Põhjamaade Veneetsiaks kutsutud linnakeses toimub suviti mitmeid rahvusvaheliselt hinnatud kultuurisündmusi. Hooaeg algab juba aprillis Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide festivaliga, mis toob mudalinna filmiinimesi üle kogu maailma. Riigipiirid ületab nii esinejate kui ka püsikülastajate poolest Augustibluus ja American Beauty Car Show, samuti Haapsalu Vanamuusikafestival, Joogafestival, TAFF:Fest ja Valge Daami Aeg. Hooaja viimaseks suurürituseks on Nostalgiapäevad, mis toimuvad septembris.

Kõik Haapsalu ja Läänemaa sündmused leiad SIIT.

Aktiivne puhkus Haapsalus ja Läänemaal

Haapsalu ja Läänemaa pakuvad väga mitmeid erinevaid aktiivse puhkuse võimalusi. Kuna Läänemaa on Eesti enim kaitstavaim maakond, saab võrratut loodust avastada erinevatel matkaradadel, kus on ka vaatetorne, mille kõrgustest avanevad imelised vaated Läänemaa loodusele. Läänemaal on mitmeid discgolfi radasid, mis on looduskaunites kohtades - näiteks Nõval, Roostal ja Paliveres. Loodust ja ka linna on väga mõnus avastada jalgrattaga, mille saab näiteks Haapsalu vanalinnast soodsa hinna eest endale rentida.

Adrenaliiniotsijatele on Läänemaal pakkuda kaks seiklusparki – üks Roostal ja teine Haapsalu külje all Paralepa parkmetsas. Haapsalu Seikluspark avati 2020. aastal. Haapsalu Spordibaasid pakuvad samuti mitmeid erinevaid sportimisvõimalusi vabas õhus - näiteks tenniseväljakud Haapsalu staadionil ning piiskopilinnuse vahetus läheduses Krahviaias.

Mereäärsele piirkonnale kohaselt on olemas ka võimalused veespordiks. Roosta rannas saab sealses surfikoolis õppida surfama, kibedamad harrastajad saavad kohe minna surfama Paralepa, Vasikaholmi, Roosta või Peraküla randa. Kui aga on soov merd nautida rahulikumas tempos, võib Haapsalus laenutada kajaki või meresüsta.

Kui ilm väliseid tegevusi ei soosi, pole sellestki hullu. Haapsalu spordihoones saad tennist mängida või rassida jõusaalis. Veemõnusid nautimiseks on valikuid mitu: Haapsalu ujula, Laine spaa ja Fra Mare Thalasso spaasse. Läänemaal on ka kaks bowlingusaali – kuue rajaga Vanalinna Bowling Haapsalus ja kahe rajaga Roosta Puhkeküla bowlingusaal.

Talvelgi leidub Läänemaal aktiivseid tegevusi nii suurtele kui ka väikestele. Suusatada saab laugetel Paralepa metsaradadel ja küngaste vahel asuvatel Palivere Tervisespordikeskuses Pikajalamäe järsumatel radadel. Äkilisemate elamuste tarbeks on hea võimalus aga Haapsalu Talisupluskeskus, kus huvilised talisuplust harrastavad. Korralikul talvel kaanetab jää madala rannikumere ja siis saab Haapsalu ümbruses unikaalse kogemuse merejääl ja Väikesel Viigil uisutades või tõukekelguga sõites. Haapsalust saab talveperioodil laenutada nii uiski kui ka tõukekelke ja tellida ka giidiga tõukekelgumatka näiteks ümber Hobulaiu. Hea teada: vastavalt ilmaoludele on autoga võimalik sõita jääteel Haapsalu-Noarootsi, Rohuküla-Vormsi või Rohuküla-Hiiumaa.

Põnevad majutused Haapsalus ja Läänemaal

Haapsalus ja Läänemaal on väga palju erinevaid majutusasutusi. Siin leidub nii suuri spaahotelle, romantilisi külaliskortereid, mida leidub promenaadil, peatänava ääres või siis hoopiski vanalinna väikeste tänavate puitpitsilistes majakestes.

Läänemaal on ka palju puhkemajasid, mõned neist päris eraldatud kohas mere ääres. Mis saaks olla veel parem, kui eraldatud puhkemaja koos kümblustünni ja saunaga. Kui otsida aga midagi uut ja põnevat, siis Rooslepas on peegelseintega majad, kus võib terve öö tähti vaadelda.

Läänemaa põnev loodus

Läänemaa on Mandri-Eesti hõredaima inimasustusega maakond. Tänu sellele on Läänemaa suurepärane paik linnakärast eemaldumiseks ja endale energia ammutamiseks looduses. Loodus on siin tõeliselt mitmekesine: pilkupüüdvad orhideed, lummavad rabamaastikud, suurepärased linnuvaatluskohad, virgutust pakkuvad matkarajad ja muidugi põnevad väikesaared.

Läänemaa looduses tasub käia igal aastaajal. Kõige mitmekesisem ja põnevam aeg loodusretkeks on kevadel märtsi lõpust juuni keskpaigani ning sügisel septembris ja oktoobris. Parima elamuse saamiseks tasub kohale tulla juba eelneval õhtul, sest nii on hea võimalus osa saada looduse varahommikusest ärkamisest.

Läänemaa looduse tõeliseks pärliks on Matsalu Rahvuspark, mis on kahtlemata parim koht põtrade ja ka lindude vaatlemiseks. Matsalu Rahvuspargis asuvas Haeska linnutornis on tehtud ka Euroopa rekord ühepäevases tornivaatluses – nähti 128 erinevat linnuliiki. Matsalu rahvuspark hõlmab madalaveelist Matsalu lahte ja selle rannikut, Kasari jõe suudmeala ja ligi 50 saart ning laidu koos ümbritseva Väinamerega. Matsalu on üks Euroopa tähtsamaid veelindude peatuspaiku rändeteel Arktika ja Lääne-Euroopa vahel.

Haapsalu ravimuda

Haapsalu kuulsa ravimuda avastajaks peetakse sõjaväearst dr. Carl Abraham Hunniust, kes avas siin rahvusvahelist huvi pakkunud mudaravila juba 1825. aastal. Eriti hinnatuks muutus rohkete lahtede ja saarekestega pikitud kuurortlinn Peterburi rikka aadelkonna ja Vene keiserliku õukonna seas. Haapsallu tulid oma tervist parandama ja vaikelu nautima tsaarid Peeter I, Aleksander I, Aleksander II, Aleksander III ja Nikolai II.

Haapsalus on suvitanud ka mitmed kuulsused – 1867.aastal suvitas Haapsalus helilooja Pjotr Tšaikovski, kes lõi siin ühe osa oma esimeses ooperist “Vojevood” ning instrumentaalpalade tsükli “Mälestusi Haapsalust” . Kuurortlinna võlusid avastas ka maali- ja teatrikunstnik Nikolai Roerich, tema viimasest külaskäigust aastal 1910 pärinevad tuntud tööd “Merede taga on suured maad” ja “Varjaagi motiiv”.

Pärast II maailmasõda oli Haapsalu välismaalastele suletud sõjaväelinn, nii et iga soovija siinsesse sanatooriumi ei pääsenudki. Taasiseseisvunud Eestis alustati taas Haapsalu mudaravi traditsioonide taastamisega. 1994.aastal asus tegutsema uuenenud sanatoorium Laine, endise Bergfeldti ravila krundile tekkis samanimeline väike mudaravila. 1997. aastal valmis Paralepa mändide alla Tervise- ja Puhkekeskus Fra Mare. Nii Laines kui ka Fra mares saab ravimuda protseduurid omal nahal ära proovida.

Piltide autorid: Silver Raidla, Julia Kivelä.

Kopeeritud