luxexpress, site logo

Kuhu minna Eestis: parimad sihtkohad ja tegevused

Eesti on tuntud oma kaunite maastike, rikkaliku kultuuripärandi ja mitmekesise looduse poolest.

Sellel põhjamaa riigil on palju pakkuda nii kohalikele kui ka turistidele. Kui otsite ideid, kuhu minna Eestis, siis on teil palju valikuid.

Lux Express viib teid sihtkohtadesse üle Eesti! Toome välja mõned parimad kohad, mida Eestis külastada!

Tallinn

Üks populaarsemaid kohti Eestis on Tallinn, mis on tuntud oma ajaloolise vanalinna, kaunite vaadete ja maitsva toidu poolest. Vanalinnas jalutamine on nagu ajas tagasi minemine, kus saate nautida keskaegset arhitektuuri ja külastada põnevaid muuseume. Kui soovite kaasaegsemat kogemust, siis võite külastada Telliskivi Loomelinnakut, kus on palju kunsti, disaini ja toidukohti.

Tallinn

Lennusadam

Tallinnas asuv Lennusadama muuseum on üks piirkonna vaatamisväärsusi, mis on mõeldud merendusajaloo austajatele.

Muuseumis on säilinud vanaaegsed aarded, näiteks 1936. aasta allveelaev nimega Lembit, mis oli Eesti mereväe allveelaev, ja puulaeva Maasilinn vrakk.

Seal asub ka osa uue tehnoloogia eksponaate, sealhulgas allveelaevu ja lennusimulaatoreid.

Ükskõik, kas sind huvitavad vanad laevad, sõjaaegsed lennukid, Eesti ajalugu või tahad lihtsalt õppida allveelaeva juhtima, Lennusadama muuseumist leiad kindlasti enda jaoks midagi põnevat.

Huskypark

Kui eelistate aktiivset tegevust, siis miks mitte minna lumisel ajal Huskydega sõitma? Need koerad on uskumatult sõbralikud ja uudishimulikud uute külastajatega kohtuma. Sa naudid nende seltskonda peaaegu sama palju kui nemad sinu oma!

Eesti Huskypark asub Raplamaal, vaid tunni kaugusel Tallinna kesklinnast. See on kodu 40-le kelgukoerale, 2-le hobusele, kassile ja jänesele. Talvepakett sisaldab giidiga ekskursiooni, kelgutamist huskydega, sööki ja teed, rongijaama transfeere ja palju muud.

Estonian Golf and Country Club

Tallinna lähedal asub mainekas Estonian Golf and Country Club. Valige 9-rajalise links-stiilis Stone Course'i ja 18-rajalise meistrivõistluste tasemel Sea Course'i vahel.

Nagu võite ette kujutada, pakub Sea Course suurepäraseid vaateid. Stone Course mängib ümber ebatavaliste kiviseina kaljumoodustiste ja rändrahnude, muutes selle üsna ainulaadseks. Kui sul pole täisringi tuju, võid alati veeta aega ka harjutusväljakul.

Pärnu muul

Paarid, kes Pärnus puhkavad, ei tohiks seda paika külastamata jätta. 1860. aastatel algse 17. sajandi müüri jäänuste peale ehitatud muuli taga on rikkalik ajalugu.

Legend räägib, et paarid, kes kõnnivad muuli tippu ja jagavad lõpp-punktis suudlust, jäävad igaveseks kokku. Kindlasti tasub minna ainult mõõna ajal!

Jägala juga

Tallinnast umbes 30 minuti kaugusel asub Jägala juga. See asub Jägala jõe lõpus ning on Eesti kõrgeim (8 meetrit) ja laiem juga.

Talv on parim aeg selle vaatamiseks. Külmematel talvepäevadel juga jäätub ja külastajad saavad selle all kõndida.

Jägala juga

Narva linnus

Narva linnuse ülaosast saate teha postkaardi väärilisi fotosid. Ronige üles vaatetorni ja sealt avaneb vaade nii Venemaale kui ka Eestile. Tornis seisate peaaegu 800 aasta vanuse kindluse tipus.

Seest leiate muuseumi, mis on täis põnevat lossi ja Narva enda ajalugu ning mõnikord ka kunstinäitusi.

Kuressaare linnus

Kuressaare külastajad, noored ja vanad, ei tohiks maha magada seda põnevat võimalust osaleda paljudes keskaegsetes tegevustes, mida sageli ainult filmides näeb!

Proovige mõnda vanakooli soomust, uurige raskerelvi, kasutage iidseid tööriistu või vermige isegi üks või kaks münti. Kui olete keskaegsest piinakambrist läbi käinud, rahustage oma närve, imetledes mõnda keskuse kohevat küülikut.

Kuressaare linnus

Nautige kultuuri Võrus

Võrus elab kaks erinevat põlisrahvastikku, mis teeb sellest huvitava kultuuripiirkonna.

Lisaks raamatukogudele, muuseumidele ja kultuurikeskustele leiate Võrust hulgaliselt traditsioonilisi ja kaasaegseid muusikafestivale, spordiüritusi ja isegi toidumessi.

Iloni imedemaa

Kui oled sattunud Haapsallu, siis ära maga maha Iloni imedemaad. See on üks lõbusamaid paiku Eestis, mis põhineb Astrid Lindgreni lasteraamatute sarjal, mille illustreeris Ilon Wikland.

See paik on huvitav nii täiskasvanutele kui ka lastele. Saate proovida kõmbikõndi, proovida kostüüme ja luua kunstiteoseid. Samuti saate teada kunstniku kohta, kes on kauni illustratsiooni taga, mis on ümberringi täpiline.

Tuhala nõiakaev

Alates 2012. aastast on see ainulaadne vaatamisväärsus olnud “Eesti ime”. Seda vaatamisväärsust peeti Eesti legendi järgi võitlevate nõidade asupaigaks!

Kaevu sissepääs on lihtsalt loodusliku allika tagumine ots, mis avaneb maa-alusesse jõkke. Aeg-ajalt, kui sajab tugevat vihma, tõuseb jõgi oluliselt, põhjustades nõiakaevu üle ujutamise.

Nii huvitav kui see ka pole, võib see ümbritsevatel aladel põhjustada tõsiseid üleujutusi. Aga külastada tasub ikka, kui oled sinna sattunud – kui paljud võivad öelda, et on käinud nõidade lahinguväljadel?

Kaali kraater

Kui otsid Eestis huvitavat tegevust, siis kindlasti ei tasu maha magada võimalust külastada tõsielulist meteooriõnnetuse paika! Selles paigas on üheksa kraatrit ja arvatakse, et kokkupõrge toimus umbes 3500 aastat tagasi, mistõttu on see üks Eesti vanimaid vaatamisväärsusi.

Kui te ei tea, mida vaatate, võib kraatreid olla lihtne segi ajada lihtsate väikeste järvedega, kuna need on praegu veega täidetud.

Soomaa rahvuspark

Eesti üks kauneimaid loodusobjekte, Soomaa rahvuspark on oluline Natura 2000 ala, seega on see väga hästi kaitstud.

Novembrist maini on pargis peamiseks tegevusalaks matkamine. “Viiendal hooajal” ehk kõrgveehooajal park ei ole suletud – jalgsi matkamise asemel saab piirkonda avastada kanuuga.

Pargi külastus märjal aastaajal on väärt kogemus. Isegi suvel ootavad teid ebatavalised elamused, sealhulgas palkidest paadiehituskursused ja rabamatkad.

Eestis on palju matkaradasid, mis sobivad nii algajatele kui ka kogenud matkajatele. Paljud matkarajad kulgevad läbi kaunite loodusmaastike ning läbivad raba, metsa ja mereäärseid alasid. Populaarsed matkarajad on näiteks Lahemaa rahvuspark, Soomaa rahvuspark ja Otepää looduspark.

Matkamiseks on soovitatav varustada end mugavate ja vastupidavate jalanõudega ning kaasa võtta piisavalt vett ja snäkke. Lisaks on oluline järgida matkaraja reegleid ning mitte kahjustada loodust.

Mine suusatama!

Kui oled talveinimene, siis leiad Eestist suurepäraseid suusatamisvõimalusi. Riigi maastik on üsna tasane, nii et see on hea koht algajatele ja keskmise tasemega suusatajatele.

See on ideaalne talvine meelelahutus Eestis. Suusatada saab peaaegu igas metsas ja suusakeskustes pea igal pool üle Eesti. 

Suusatamine

Rakvere linnus

Põhja-Eestis asub Rakvere linn, kus inimesed on elanud ligi 1500 aastat. Linna suurim vaatamisväärsus on Rakvere linnus, mis on ehitatud 16. sajandil. Saate vaadata rüütleid, kes lihvivad oma raudrüüd, näha alkeemiku töötuba ja tutvuda iidse veinikeldriga. Lossi Shenkenbergi kõrtsis saate süüa isegi klassikalisi keskaegseid roogasid. Lossi külastamine on suurepärane viis ajalugu ellu äratada.

Lahemaa rahvuspark

Eesti üks populaarsemaid rahvusparke on Lahemaa rahvuspark. Kuna see asub pealinnast vaid tunnise autosõidu kaugusel, on see ideaalne päevareis. Viru raba on pargi kohustuslik osa. Viru raba avastamise hõlbustamiseks on 5 km pikkune laudtee, mis on tavaliselt kuiv, mis hoiab teid veest eemal, kuid on piisavalt maadligi, et imetleda maastikku. Pargi keskel on Sagadi küla, põnev koht, kus saate tutvuda Sagadi mõisaga ja tutvuda piirkonna kultuuri ja ajalooga.

Peipsi järv

Lääne-Euroopa üks suuremaid järvi on Peipsi järv, mis asub Venemaa ja Eesti piiril. Kalade rohkus ja laiad maanteed teevad sellest järvest populaarse puhkusekoha nii kohalike kui ka välismaalaste seas. Järve ääres saate uurida nii mõisaid, traditsioonilisi turge, tuletorne kui traditsioonilisi maju. Tegemist on ka Eesti pikima rannaga, mille kogupikkuseks on lausa 30 kilomeetrit!

Mõisad

Eesti mõisad on kaunid ajaloolised hoonekompleksid, mis on täis ajalugu ja kultuuri. Sagadi mõis Lahemaa rahvuspargis on tuntud oma kauni aiaga ja pakub külastajatele võimalust tutvuda mõisakultuuriga. Põhja-Eesti mõisad on samuti populaarsed turismiobjektid, kus külastajad saavad tutvuda erinevate mõisatega ja nende ajalooga. Kauneid mõisaid asub igal pool üle Eesti.

Muuseumid

Eesti muuseumid on täis kultuuripärandit ja ajalugu. Eesti Rahva Muuseum Tartus on üks suurimaid muuseume Eestis, kus külastajad saavad tutvuda Eesti rahvuskultuuriga. Eesti Ajaloomuuseum Tallinnas pakub samuti huvitavaid näituseid ja ajaloolisi vaatamisväärsusi. Teised muuseumid, nagu näiteks Kumu kunstimuuseum Tallinnas, pakuvad kultuurilist elamust kunsti kaudu.

Kokkuvõte

Eesti on täis huvitavaid paiku ja põnevaid kogemusi. Eestis ringi reisides tasub mitte maha magada neid toredaid külastamist väärt paiku!

Vaatamisväärsusi Eestis on palju erinevaid ning välja toodud on vaid mõned parimad kohad, mida külastada. Igaühele leidub midagi, seiklushimulistest kuni kultuurilihuvilisteni. See on kindlasti koht, kus saate planeerida oma ideaalset puhkust igal aastaajal.

Kopeeritud