luxexpress, site logo

Klassiekskursioon Tartus

Praegu õpib Tartus umbes 15 tuhat tudengit, mis teeb Tartust kaasaegse ja dünaamilise linna.

Jagame ideid ja praktilist infot, mida teha klassireisil Tartus!

Iidsetel aegadel asutas linna Jaroslav Tark ja kandis aastal Jurjevi nime (1030 - 1224 ja 1893 - 1919). Seejärel nimetati see ümber Dorpatiks (1223-1893). Kuid nüüd on Tartu tuntud, kui ülikooli ja teaduslinn. Just Tartus asub Põhja-Euroopa kõige esimene ülikool, Tartu Ülikool. Praegu õpib Tartus umbes 15 tuhat tudengit, mis teeb sellest loomulikult kaasaegse ja dünaamilise linna. 

Tartus saab enamus kohtadesse mindud jala ja ka bussijaam asub mugavalt kesklinnas. Kui aga mõni sihtkoht on kaugemal, siis ühistranspordis saab tasuda pileti eest ka Tallinna rohelise kaardiga, kui sellele on lisatud raha. Tunni piletihind 0.83€ ja õpilasele 0.51€. Ühe kaardiga saab osta kuni 5 piletit. Tutvu Tartu ühistranspordi piletite ja väljumisaegadega SIIT.

AHHAA teaduskeskus

AHHAA teaduskeskus avas 2. aprillil sporditeemalise näituse "Ahhaa, sport!", mis on äärmiselt põnev ja kaasahaarav. Näitus on algusest lõpuni välja mõeldud ja ehitatud AHHAAs ning see on käed-külge näitus, kus saab päriselt katsetada ja kogeda. Spordihuvilisi ja maailma avastajaid ootab terve saalitäis ägedaid eksponaate.

Näiteks kas tead, millise kiirusega lendab sinu visatud pall ja kui täpne see on? Või kui mitu meetrit suudad sa vastu pidada lõputul mägironimisel? Või kas sinu hüppekõrgus võiks ligilähedalegi küündida maailmarekordile? Spordinäitus on täis põnevaid vastuseid küsimustele, mis võivad ette tulla igapäevaelus või, vastupidi, mille peale sa just tavaelus üldse ei mõtlegi.

Oleks ju tore panna end proovile stardijoonel ja selgitada välja, kes on ikkagi kiirem. Võiks ka katsetada, kas laua all saab mängida jalgpalli ja kanalisatsioonitorus lauatennist. Või uurida, misasi on kehamassiindeks! AHHAA näitusel saad enda jõu proovile panna isegi köietõmbamises!

Päev täis sporditeemalisi ahhaa-elamusi, kulutatud kaloreid ja enese proovile panemist jääb kauaks meelde. Näitus sobib igas eas külastajate (aju)musklitele.

Võta vastu sportlik väljakutse ja külasta mAHHAAkera kõige ägedaimat teaduskeskust! 

Lisainformatsiooni leiad SIIT.

AHHAA teaduskeskus on mugavalt ligipääsetav Tartu Bussijaamast, kuna keskus asub bussijaama kõrval.

Eesti Kirjandusmuuseum

Eesti Kirjandusmuuseum ootab kooliõpilasi ekskursioonidele avastamaks arhiivide peidetud aardeid! Õpilastel avaneb võimalus oma silmaga näha sajanditevanuseid ja ka uuemaid arhivaale, alates kuulsate kirjanike käsikirjadest kuni vaharullideni, millele lindistati rahvaluulet.

Ekskursiooni käigus tutvustatakse väärika ajalooga maja, erinevaid kogusid, hoidlaid ning tööruume, et saada täielik pilt ühest mäluasutusest. Vastavalt klassi huvile on võimalik keskenduda üksikutele kogudele või teha pikem ekskursioon kogu majale. Et ekskursioon saaks võimalikult meelepärane ja õpilaste jaoks huvitav, on vajalik eelregistreerimine aadressil [email protected].

Vaata lähemalt SIIN.

Eesti Kirjandusmuuseum asub jalutuskäigu kaugusel bussijaamast. Lisaks võib ka  sõita ühe peatuse bussidega 1, 2, 3, 4 või 11 peatusest Kesklinn V ja väljuda peatuses Riiamäe, kust tuleb veidi veel edasi jalutada, et jõuda muuseumisse. 

Eesti Rahva Muuseum

Sel kevadel on Eesti Rahva Muuseum värviderohke – tooni annavad mitu kunstinäitust: „Värvide ilu. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist“ (kuni 2.10), Miljard Kilgi ülevaatenäitus (kuni 8.05) ning Lõuna-Eesti kunstnikke tutvustav „Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad“ (alates 3.06).

Giidituurid pakuvad tutvumist nii näitustega üldiselt kui ka põnevate eriteemadega alates raamatukultuuri kujunemisest kuni keskkonnaküsimusteni tuna ja täna. Lisaks saab tellida haridusprogramme ning töötube, mis täiendavad koolis õpitut ja näitustel kogetut.

Tutvu ERMi haridusprogrammidega SIIN

Tartu Bussijaamast edasi ERMi saab liinibussidega 25 ja 7. 

Lodjasõit Emajõel 

Lodjakoda kutsub seilama mööda kaunist Emajõge ja avastama Tartut arhailise puust kaubalaeva, lodi „Jõmmu“ pardalt. Tutvu laeva ja jõega, loenda Tartu sildu ja vaata, mis toimub kesklinnas. Lisaks oodatakse külalisi ka lodjakotta ekskursioonile, kus saab tutvuda laevaehitusega, Tartu ajalooga ja Läänemerd tutvustava näitusega.

Minnes klassiga lodjaretkele või ekskursioonile lodjakotta, aitate kaasa uue kahemastilise lodja valmimisele! 

Loe edasi SIIT.

Lodjakoda asub Tartus Emajõe kaldal 25 minutilise jalutuskäigu kaugusel bussijaamast. 

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Spordimuuseum kutsub kaasahaaravatesse haridusprogrammidesse, mis innustavad sportima ning samas jagavad teadmisi spordiajaloost ja -tänapäevast.

Kaasaegses muuseumikeskkonnas kasutatakse aktiivseid õppemeetodeid (sh. Digikaaslase rakendust) tänu millele on õppimine liikuv ja mänguline. Pärast haridusprogrammis osalemist saavad õpilased muuseumi interaktiivsetel atraktsioonidel ise erinevaid spordialasid järgi proovida ja avastusrõõmu tunda!

Tutvu spordimuuseumi haridusprogrammidega SIIN.

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum asub lühikese jalutuskäigu kaugusel bussijaamast.

Plaani oma koolireis Lux Expressiga SIIN.

Kopeeritud