luxexpress, site logo

Klassiekskursioon Tallinnas

Tallinna uhkuseks on keskaegne vanalinn, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Jagame ideid ja praktilist infot, mida teha klassireisil Tallinnas!

Tallinn on atraktiivne klassiekskursiooni sihtkoht. Tallinna Bussijaam asub kesklinnas, kust saab mugavalt liikuda muuseumitesse ja muudesse soovitud kohtadesse. Sõiduplaanidega saad tutvuda Tallinna Transpordi lehel ja Trafi mobiilirakenduses. Lisaks, sõidavad Tallinna ühistranspordis õpilased (kuni 19 aastased k.a) tasuta. Tallinna ühistranspordi piletiinfo leiad SIIT.

Tallinna vanalinn

Tallinna  uhkuseks on keskaegne vanalinn, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Vanalinna tuntuim vaatamisväärsus on vanalinna süda - see on Raekoja plats koos Tallinna Raekojaga. Samuti on avastamist väärt Raekoja platsi ääres asuv, Euroopa kõige vanem siiani tegutsev Raeapteek, mis avati siinsamas 1422. aastal. Lisaks vanalinnale on ka muid huvitavaid kohti, mida klassiga külastada.

Energia avastuskeskus

Energia avastuskeskus
Energia avastuskeskus

Energia avastuskeskuse klassiekskursioon toob 1.‒9. klasside õpilased 3-tunnisele avastuskeskuse külastusele, või 5-tunnisele külastusele koos seiklusretkega vanalinnas.

Ekspositsioonid

Aeg Energia avastuskeskuses on täidetud käed-külge ekspositsiooniga kolmel eriilmelisel korrusel. Õpi elektritootmise ajaloo kohta, näe, kuidas põlevkivist elekter saab ja proovi, kuidas valgus ja heli looduses levivad. Aasta lõpuni on ka avatud helendav neooni näitus, mis selgitab, kuidas neoonsilte tehakse, ja kust kindlasti tulevad keskuse parimad pildid. Selleks, et majas rändamine veel põnevamaks teha, mängime ka kratimängu.

Lisaks sellele on avastuskeskuses Baltikumis ja Põhjamaades ainulaadne välgushow Tesla transformaatoritega (mis need veel on?!?), ise saab kogeda „Juuksed püsti!“ demonstratsiooni, ning Tallinna ainsas planetaariumis teha rännak kogu päikesesüsteemis filmiga “Tähetolm ja päikesepere”.

Vaata pakettide hindasid ja milliseid tegevusi need sisaldavad SIIT.

Kuidas avastuskeskusesse tulla?

Tallinna bussijaamast saad mugavalt minna Energia avastuskeskusesse trammiga number 2 – sisenedes Bussijaama peatusest ja väljudes Linnahalli peatuses.

Eesti Vabaõhumuuseum 

Eesti Vabaõhumuuseum
Eesti Vabaõhumuuseum 

Muuseumitunnid

Eesti Vabaõhumuuseumi hariduskeskuse kodu on Kuie koolimaja, kus pakutakse muuseumitunde erinevas vanuses lastele ja täiskasvanutele. Muuseumitunnid on elamuslikud, mängulised ja hästi seostatavad riiklike õppekavadega. 

Programmides saab põhjaliku ülevaate talurahva igapäevatöödest ja tegemistest ning rahvakalendri aastaringist. Seda kõike ehedas keskkonnas keset ajaloolist küla. Kevadisel ajal on võimalust käia teejuhiga ringkäigul muuseumis või võtta hoopis osa ajarännakust 1910. aasta koolitundi. Kevadine aiatund õpetab vahet tegema aias kasvavatel taimedel ning seemet mulda pistma. 

Nooremaid õppureid kutsume rahvalike mängude programmi, kus saab teha tutvust karjalapse lemmikmängudega. Vanemaid ootab aga seiklusmäng, mille käigus saab tutvuda muuseumikülaga ning lahendada põnevaid ülesandeid.

Kevad-suvisel ajal on vabaõhumuuseumis mitmeid looduskauneid paiku, kus pidada klassilõpu pikniku või tähistada mõnda muud toredat sündmust. Lõuna saab tellida Kolu kõrtsist. 

Vaata lähemalt SIIT.

Kuidas vabaõhumuuseumisse tulla?

Tallinna bussijaamast saad minna Eesti Vabaõhumuuseumisse bussidega number 17, 17A ja 23. Koidu peatuses tuleb istuda ümber bussile number 21 või 21B, mis peatuvad Eesti Vabaõhumuuseumi sissepääsu juures.

Proto tehas

Proto tehas
Proto tehas

Liikudes helgesse kevadesse jagame Teiega PROTO avastustehase parimaid uudiseid. Loodame, et Te leiate neist inspiratsiooni ja häid ideid, kuidas õpilaste kevadised tunnid arendavalt, lõbusalt ja turvaliselt sisustada.

Juhhei! Mõned kuud tagasi sai valmis PROTO avastustehase esimene virtuaalne õppeprogramm "kuumaõhupall".  See on mõeldud 5.-9. klassile ja toetab eeskätt loodusõpetuse õppekava. Virtuaaltund sisaldab grupitöid, videosid, meisterdamist, diskussiooni ja katsetamist ning palju muud põnevat. Tund sarnaneb oma ülesehituselt PROTO kohapeal toimuva õppeprogrammiga. Saamaks aimu leiutiste maailmast rändame läbi avastustehase. Tund koosneb kahest osast: PROTO juhendatud tund zoomis (45 minutit) + iseseisev katse koos õpetajaga klassiruumis (kuni 45 minutit). Zoomitunnis jagame vajalikud teoreetilised teadmised, mida saate juba praktilises tunniosas katsetada. 

Juba kolmandat aastat pakub PROTO 2. ja 3. kooliastme õpilastele programme “Kuumaõhupall” ja “Allveelaevad”. 90 minuti jooksul tutvutakse allveelaevade, kuumaõhupallide ja teiste leiutistega, mis on inimesi viinud  sügavale vee alla ja kõrgele õhku. Õpilased saavad uusi teadmisi tiheduse, soojuspaisumise, ujuvuse ja teiste füüsikamõistete kohta. Tund PROTO avastustehases sobib samade teemade lisakäsitluseks või kinnistamiseks.

Teame, et emotsioonidel on suur roll saadavate teadmiste kinnistamisel. PROTO keskuse saladuslik atmosfäär ja erilised lood on siin abiks – külastus pakub lastele nii hariduslikku sisu kui ka lõbusa elamuse, mida mäletatakse. Kui programm valitud, soovitame broneeringu juba ära vormistada kirjutades [email protected].

Kogu PROTO haridusprogramme puudutava info leiate SIIT. 

Kuidas tulla?

Tallinna bussijaamast saad minna PROTO avastustehasesse trammiga number 2 või 4 ja Mere Puiestee peatuses istuda ümber bussile number 73, millega soovitame sõita Noblessneri peatusesse, kust PROTO on vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel.

Tutvu Eesti kunstiga KUMUs

Ekspositsioonid

KUMU näol on tegemist Eesti Kunstimuuseumi peahoonega. Samuti on see Eesti näitusepaikadest esinduslikem ja suurim! Tegemist on muuseumiga, kus saab näha Eesti kunsti tänapäevast kuni 18. sajandini. KUMU püsiväljapanekus on esindatud eesti kunst alates 18. sajandist kuni 1991. aastani. Lisaks püsiväljapanekule on vahelduvad näitused, kus on näha kaasagset kunsti ning ka rahvusvahelisemat kunsti.

Giiditeenus

KUMU pakub muuseumi külastamise hõlbustamiseks giiditeenust ning seda saab tellida nii Eesti, Soome, Vene kui Inglise keeles.

Muuseumitunnid

KUMU pakub ka muuseumitunde koolidele ja lasteaedadele. Muuseumitund on aktiivõppemeetodite abil kunstiteoseid ja näituseid tutvustav tegevus. See toetab õpitulemuste saavutamist ning on suurepärane võimalus koos lastega õppimiseks.

Loe KUMUst lähemalt SIIT.

Kuidas tulla?

Ühistranspordiliinid, mis viivad KUMU juurde on järgmised:

  • tramm nr 1 (Kopli-Balti jaam-Hobujaama-Kadriorg);
  • tramm nr 3 (Tondi – Vabaduse väljak – Hobujaama – Kadriorg), Lõpp-peatusest „Kadriorg“ Weizenbergi tänava lõppu (teekonna pikkus u 10 min);
  • buss nr 31, 67, 68 (Estonia – Kivisilla – Kumu);
  • buss nr 1a, 8, 29, 34a, 35, 38, 44, 51 (Viru keskuse bussiterminal – J. Poska);
  • buss nr 5 (Männiku – Vabaduse väljak – Viru);
  • buss nr 39 (Veerenni – Autobussijaam – Kumu).

Maarjamäe ajalookeskus

Püsinäitus "Minu vaba riik"

Maarjamäe ajalookeskus on veel üks hea paik, mida lastega Tallinnas külastada. Püsinäitus "Minu vaba riik" valiti 2018. aastal Eesti muuseumide aastaauhindade konkursil parimaks! Antud näitus on mõeldud näitamaks Eesti riiki läbi saja aasta - meie riigi sünnist kuni praeguseni. Olemas on interaktiivsed väljapanekud, mis aitavad külastajatel osa saada sellest ajaperioodist. Muuseum koosneb erinevate teemadega ruumidest.

Esimeses ruumis saab tutvuda Eesti Vabariigi sünni eellooga. Mis toimus 20. sajandil ja kuidas toimus Eesti Vabariigi väljakuulutamine? Seda saab teada just sellest ruumist!

Teises ruumis räägitakse Eesti Vabariigi ülesehitamisest. Kuidas meie riik sai alguse, millised olid raskused ja kuidas kõik helgemaks muutus - seda kõike näeb teisest ruumist.

Kolmas ruum näitab milline oli elu noores Eesti Vabariigis. Tegemist oli ilusa perioodiga, kus inimesed said mööda oma kodumaad ringi reisida, tööstus saab hoo sisse, kuid samas riigis olid asjad käärimas - kõigest sellest on juttu just siin ruumis.

Neljandas ruumis saab tutvuda sellega, mis juhtus II maailmasõja ajal. Tegemist on murerikka perioodiga, kus inimeste valikud olid piiratud.

Viies ruum räägib eluolust Nõukogude Liidus.

Kuuendas ruumis on juttu Eesti Vabariigi uuesti välja kuulutamisest. Inimesed tulevad kokku ja nõuavad vabadust ning see kulmineerub Eesti Vabariigi taasiseseisvumisega 20. augustil 1991. aastal.

Seitsmes ruum räägib sellest, milline oli elu taasiseseisvunud riigis.

Kaheksandas ruumis saab tutvuda fosforiidisõjaga.

Välinäitus

Ajaloomuuseumi välinäitusel on esindatud maha võetud monumendid. Seal on näha aastatel 1945-1990 loodud mälestussambaid ja ausambaid.

Ajutised näitused

Lisaks väli- ja püsinäitustele on muuseumis ka vahelduvad näitused.

Rohkem infot Maarjamäe ajaloomuuseumi kohta saab SIIT.

Kuidas tulla?

Maarjamäe ajalookeskuse juurde saab bussidega 1A, 5, 8, 34A ja 38.

Avasta Lennusadam koos elava meremuuseumiga

Eksponaadid

Lennusadamas on üks esinduslikemaid meremuuseume Põhja-Euroopas. Tutvuda saab paljude elusuuruses eksponaatidega ning ka interaktiivseid eksponaate uudistada.

Lennusadama püsinäituste seas on erinevad purjekad, paadid, miinid, allveelaev Lembit, mis pärineb 1930ndatest aastatest, aurik-jäämurdja Suur Tõll, koopia vesilennukist Short 184 ja palju muud.

Ekskursioonid

Lennusadamas pakutakse ekskursioone gruppidele kuni 15 inimest. Suuremad grupid jagatakse väiksemateks. Ekskursiooni käigus räägitakse lugusid, mis täiendavad muuseumikogemust veelgi.

Pood ja kohvik

Kohapeal on kohvik-restoran MARU ja muuseumipood.

Rajamine

Lennusadam on rajatud umbes 100 aastat tagasi Vene tsaari Nikolai II käsul. Angaar on erakordne, sest tegemist oli esimeste sellise suurusega ja sisemiste tugipostideta raudbetoonkuplitega maailmas.

Lennusadamas saab korraldada sündmusi kuni 1500 inimesele!

Rohkem infot Lennusadama kohta leiab SIIT.

Kuidas lennusadamasse tulla?

Täpselt lennusadama ette saab bussiga nr 73. Buss nr 3 ja trammid nr 1 ja 2 sõidavad Linnahalli peatusesse, kust edasi Lennusadamani jõudmiseks tuleb veidi kõnidida.

Plaani oma koolireis Lux Expressiga SIIN.

Kopeeritud