luxexpress, site logo

Ida-Virumaa vaatamisväärsused, mida peaksid kindlasti külastama

5 min

Ida-Virumaa on paik, kust leiad mitmeid erinevaid vaatamisväärsusi ning tegevusi seiklusjanulisele perele.

Alustades muuseumitest lõpetades põnevate veematkadega - siit leiad 20 paika Ida-Virumaal, mida võiksid kindlasti külastada kui võtta ette teekond Lux Express Narva-Tallinn bussiga või muul liinil Narva suunas.

Rännak põlevkivi ajalukku

Eesti Kaevandusmuuseum

Soovid osa saada tõelisest kaevurielust? Siin saad avastada põlevkivi ajalugu, saada osa maa-alusest ekspositsioonist endises suletud kaevanduses, sõita ehtsa kaevurite rongiga ning soovi korral saada kõht täis kaevurilõunaga. Rikastusvabrik näitab Sulle põlevkivi teekonda maa peal, räägib energia tekkimisest ja energia valdkonna tulevikust. Territooriumil saab ronida koopa sisse ja avastada kaevandusmasinaid.

Adrenaatori matkad ja džiibisafari

Endine kaevandusala Aidu karjäär  on kindlasti Ida-Virumaal avastamist väärt. Adrenaator pakub jalgsi-, maasturi-, enduro- või veematku, kus giidid tutvustavad Aidu ajalugu ja salаdusi. Võta ette retk maasturitega vanas Aidu karjääris, mis on pooleldi kattunud metsaga ning pooleldi paekiviväljadega. Matk viib läbi kraavide, metsasihtide ja tehismaastiku, kus saab kohata veel tehisjärvi ning karjäärikanjoneid.

Kiviõli Seikluskeskus

Eesti põnevaim kogupere elamuspark suvisel ajal  ja suurte nõlvadega suusakeskus talvel. Pane oma osavus ja julgus proovile kõrgseikluspargis, kaeva päris ekskavaatoriga põnevkivikaevanduses, ole tuletõrjuja Tuletõrjeakadeemias, sõida paadiga tehistiigi saarestikus, lasku kõrgelt mäelt mööda Eesti pikimat trossi, sõida liikluslinnaku autorajal, osale teadusteatri etendustel. Ole valmis saama osa väga erilisest seiklusest!

Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum

Kuidas väljendub põlevkivi tähtsus, kui kaugele on see oma ajalooga jõudnud ning mida oodata tulevikus? Nendele küsimustele leiad vastused uuesti avatud Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumist, mis pajatab loo põlevkivi 100 aastat vanast ajaloost.

Eesti Kaevandusmuuseum

Mõisad ja nende põnev ajalugu

Purtse linnus

Narva maantee äärde jääva Purtse linnus on koos huvitava ajalooga Ida-Virumaa kindlus, mis pakub avastamist nii ajaloohuvilisele kui ka lihtsalt uudistajatele. Kindluses on võimalik läbiviia perekondlikke sündmusi, firmapidusi, koolitusi ja palju muudki. Kindlus on avatud ainult ettetellimisel, seega võta eelnevalt ühendust. Head kõhutäitu saab nautida esimese korruse restoranis Von Taube.

Saka mõis

Saka on üks vähestest Eesti mõisakompleksidest, mis on tervikuna taastatud. Saka mõis sobib koos võimalustega ideaalselt nii puhkuseks, tööalasteks väljasõitudeks ja pulmade pidamiseks. Mõisa park on ideaalne piknike pidamiseks, ajastute kivimeid avastamiseks ning ka niisama jalutuskäikudeks välja värske õhku kätte.

Jõhvi Mihkli kirik

Mihkli kirik on Jõhvi vanim hoone, mille omapäraks on 2m paksused müürid ja linnuslikud elemendid, mis teevad Mihkli kiriku kõige tugevamini kindlustatud kaitsekirikuks kogu Eestis. Täna saad tutvuda kiriku ajaloo ja legendidega ning selle keldrisse rajatud maa-aluse muuseumiga audiogiidi vahendusel kuues erinevas keeles.

Illuka mõis

Illuka mõis

Aastal 1888 ehitatud mõisakompleks pakub mitmeid erinevaid võimalusi koolituste, seminaride ja teemalaagrite korraldamiseks, aga ka erinevate sündmuste tähistamiseks. Illuka mõis ei jäta külmaks kedagi, sest see eriti eriline koht sobib ka privaatseks puhkuseks - seda pakuvad mõisapark ja lähipiirkonna kaunis loodus ning erilised vaatamisväärsused.

Vaivara Sinimägede Muuseum

Seal võid kohata relvi, mundreid, sõdurite isiklikke esemeid, sõjaaegseid fotosid, vaenupoolte propagandaplakateid ja palju muudki. Ekraanilt on võimalik näha ajaloolisi filme ja dokumentaalkaadreid. Vaatamata oma süngele sõjateemale sobib see tervele perele, kui teema aga vähegi huvitab.

Avasta kaunist Ida-Virumaa loodust

Aidu Veemaa

Võta kogu perega osa kanuu, kaatri- või raftiparve matkast Aidu kunagises põlevkivikarjääris ning saa osa vägevast kogemusest! Veeteede pikkus algab 5 km ja lõpeb koguni 25 km-ga, mistõttu on sobilikke teekondi välja pakkuda palju. See on koht, kust kokku koguda endaga kaasa väga meeldejäävaid seiklusi.

Aidu veematk

Valaste juga, Ontika matkarada

Soovid aega parajaks teha loodust nautides ning samal ajal ka seda tundma õppides? Siis sobib selleks Eesti kõrgeima punktiga pankrannikul ja Eesti kõrgeim juga. Valaste matka- ja õpperada kulgeb Ontika maastikukaitsealal ja raja kogupikkus on 1,5 km. Raja ääres on aga 22 infotahvlit, mis tutvustavad täpsemalt paiga ilu ja võlu.

Kurtna matkarajad

Siin asub Eesti suurim järvestik, loodusrikkad matkarajad ja RMK telkimiskohad. Tähistatud rada asub Kurtna maastikukaitsealal ja tutvustab erinevaid taimekooslusi, maastikuvorme ja järvetüüpe. Kogu matkaraja pikkus on 4,5-5,5 km, mille läbides näed 12 huvipunkti ning mitmeid järvi.

Alutaguse seikluspark

Alutaguse Rahvuspark

Eesti rahvusparkidest noorim tutvustab Ida-Eestis Alutaguse piirkonna soo-, metsa- ja rannikumaastike ning pärandkultuuri. Rahvuspargis saad osa võtta erinevatest matkaradadest, puhkekohtadest ja telkimisvõimalustest. Rahvuspargi serva jääb ka Alutaguse Puhke- ja Spordikeskus, kust leiad erinevad spordirajad treeninguteks. Mõnusatel radadel saab nii suusatada, rattaga sõita või jalutada ja aega veeta nii suvel kui talvel. Keskuses on ka seikluspark.

Toila Oru park

Mereäärsest orgust leiate liigirikka maastikupargi, kus saate läbi virtuaalreaalsuse tutvuda lossiga. Hästi viidastatud ja hooldatud pargis näha nii mõndagi - nagu näiteks erinevaid puu- ja põõsaliike, hõbeallika koobast ning vaadet merele ja päikeseloojangut pääsupesas. Blueray virtuaalsel ajarännakul on võimalik avastada vaateid lossist ja aiast - seda juba igalpool ei koge.

Toila Oru park

Kauksi rand

Peipsi üks tuntumaid ja ilusamaid randu asub Kauksis ja ka Ida-Virumaal. Kilomeetrite pikkusel liivarannale viib üle luidete randa trepp ja luite peal kulgeb puidust rannapromenaad. Liivaväljakul saad mängida võrkpalli, lastele on paigaldatud kiiged ja mänguväljak. Ranna vahetusse lähedusse jääb Kauksi Puhkeküla, kust saad osta jooke, jäätist ja suupisteid. RMK Põhjaranniku puhkealal ei ole puudu ka lõkkekohad ja telkimisalad, täpselt nagu puhkuseks tarvis on.

Saa osa Ida-Virumaa kultuurist

Narva linn

See on ja oli täiesti kahe erineva kultuuriruumi piirilinn. Nüüdseks on Narva üks suurima kultuurilooga Põhja-Eesti linnu, kust leiad nii linnuseid, muuseume, ajaloolisid vaatamisväärsuseid. Nendest saad lähemalt lugeda järgnevalt. Narva ja Ida-Virumaa suunas liiguvad ka Lux Expressi Tallinn - Narva ja Tartu - Narva bussid.

Narva-Jõesuu linn ja rand

Eesti pikim liivarand ja ajalooline kuurortlinn. Narva-Jõesuu on kuulus ainulaadse looduskeskkonna poolest. Omapärase männimetsaga ning peene liivaga Narva-Jõesuu rand on Eesti üks pikimaid mererandasid, kuhu minna nautima suve kogu perega. Seal leiad veel spaasid ja väga meeldivad peatumiskohti nagu Meresuu ja Noorus SPA.

Sillamäe linn ja muuseum

Kunagise tööstuslinnas saab tänapäeval tutvuda sõjajärgsest ajast pärinevate hoonetega, klassikaliste alleede ja muuseumidega, mis oli kuulunud stalinistlikku ajastusse. Vaid ettetellimisel pakub Sillamäe muuseum ja muuseumi filiaali ekspositsioon Sillamäe kultuurikeskuses eesti, vene ja inglise keeltes ekskursioone. Seega võta see siis kindlasti oma plaani, sest selle abil on võimalik kohta täiesti läbi ja lõhki tundma õppida.

Kuremäe klooster

Kuremäe klooster on 1891. aastal ehitatud Eestis ainuke tegutsev vene-õigeusu nunnaklooster. Kloostri väravad on avatud kõikidele külastajatele ilma tasuta ning ringi jalutades on võimalik näha nende eluolu. Kellele aga kloostrielu ja ajalugu sügavamat huvi pakub, see saab tellida nunnadelt tasuline ekskursioon, mille jooksul näeb kogu kloostrikompleksi ja seal olevaid erinevaid kirikuid, kuhu juba niisama ei ole võimalik sisse saada kui vaid nunnade abiga.

Kuremäe klooster

Kohtla-Järve kultuurikeskus ja promenaad

Kohtla-Järvel Järve linnaosas asuvas pargis saad jalutada tiigi kaldal ning suvel nautida purskkaevu vaatemängu. Lastele on mänguväljakud ja spordiväljakud, kus saab mängida võrkpalli või korvpalli. Linnaparki jõuad mööda kesklinnast algavat promenaadi ja purskkaevude alleed suundudes Kohtla-Järve kultuurikeskuse poole.

Kindlasti ei piirdu valik vaid nendega. Kui otsid eriti sisukat puhkust Põhja-Eesti piirkonnas, lisa oma ajakavva Ida-Virumaa külastus. Loe lähemalt Ida-Viru vaatamisväärsustest siit.

Kopeeritud