Lux Express lõpetab Viljandi-Tallinn liinil opereerimise

Oktoobriga lõpetab Lux Express ära liini 135 Viljandi-Tallinn teenindamise. Tallinn-Viljandi kl 18.30 väljub viimast korda 30. oktoobril, 7.30 ja 15.15 Viljandi-Tallinn ning 8.30 Tallinn-Viljandi reisid toimuvad viimast korda 31. oktoobril.

Lux Expressi Eesti ärijuht Ingmar Roos selgitab: „Tallinn-Viljandi liini arendamisel katsetasime kahe aasta jooksul erinevaid variante, kuidas mugava bussi ja Tallinna kesklinna viivate ühendustega rongiga konkureerida. Reisijatelt, kes meiega sõitsid saime teenusele väga positiivset tagasisidet, kuid kahjuks ei õnnestunud isegi hooajaliselt saavutada selliseid reisijate numbreid, mis liini teenindamise kulud oleks katnud. Kui meie teistel liinidel on väljumisaegasid, mis teatud nädalapäevadel või talvekuudel on tugevas kahjumis, siis Tallinn-Viljandi liin oli kõikidel kuudel kahjumis. Viljandi liini edasine kahjumil opereerimine teiste liinide tulude abiga kahjustaks meie võimet arendada meie ülejäänud liinivõrku, investeerida uutesse bussidesse ja töötingimustesse. Bussipileti hinna kergitamine ei oleks liini tulusust parandanud sest hinnakäärid rongiga võrreldes oleks veelgi kasvanud.“ 

Roos lisas, et kui Tallinn–Viljandi bussipilet maksab viimase pooleteise aasta jooksul järsult kasvanud kulude taustal umbes 12 eurot, siis reisirongi pileti hind on püsinud muutumatuna – internetis ette ostes 8,33 eurot ja rongis ostes 9,80 eurot. Seega on bussi ja rongipileti hinnavahe 30 protsenti. „Kui enne koroonapandeemiat 2020. aasta alguses väljus Viljandist Tallinna iga päev kümme bussi, siis nüüd jääb pärast Lux Expressi liini sulgemist jääb järele ainult neli igapäevast väljumist. Seega on riigieelarvest toetatud rongiliiklus – mille piletihind on hoitud kunstlikult allpool turupõhiselt kujunenud bussipileti hinda – tinginud olukorra, kus Viljandi–Tallinna lõigult on kadunud viimaste aastatega 60 protsenti liinibusside väljumistest. Sellistes maksumaksja rahaga moonutatud turutingimustes ei ole ka Lux Expressil võimalik Tallinna-Viljandi bussiliini edasi teenindada,“ täpsustas Roos.

Vabandame meie reisijate ees reiside teenindamise lõppemisega kaasnevate ebameeldivuste pärast.