luxexpress, site logo

Teeandurid Lux Expressi bussides

Ohutus suureneb: liinibussidele paigaldatakse uued teeseisu mõõtvad andurid

Maanteeameti, Teede Tehnokeskuse ning Lux Expressi koostööprojektina paigaldatakse enne saabuvat talve veel kolmele bussile teeolude mõõtmiseks optilised andurid, mis annavad teehooldajatele infot ning võimaldavad teid paremini ja kiiremini korras hoida.

Maanteeameti teehoiudirektor peadirektori ülesannetes Raido Randmaa ütles, et esimene andur paigaldati pilootprojektina neli aastat tagasi ning nüüd liigub igapäevaselt teedel seitse vastavate mõõteseadmetega varustatud bussi.

„Viimaste aastate talved on olnud väga keerulised just ilmaolude tõttu, kus temperatuur kõigub 0 kraadi ümber ning teeolud on väga muutlikud. Seda muutust oleme saanud jälgida teeilmajaamade ja -kaamerate kaudu, ent neid on riigiteedel siiski vaid piiratud hulk,“ selgitas ta. “Liikuvate sõiduvahenditega kogutud info on osutunud talviste hooldeotsuste tegemisel ja seeläbi ohutuse suurendamisel väga kasulikuks, mistõttu paigaldame selleks talveks andurid veel kolmele bussile.” .

Andurite paigaldamist ning saadava informatsiooni analüüsimist ja edastamist korraldab Teede Tehnokeskus, mille juhi Taivo Mölli sõnul tuvastavad mõõteseadmed erinevaid teepinna seisundeid. “Näiteks lumist teekatet või jää tekkimist selle varases staadiumis, õhu- ja teekatte temperatuuri, veekihi paksust ning lisaks saadab bussile paigaldatud kaamera teeoludest pilte,” ütles Möll.

Mölli sõnul võivad sõidutingimused maanteel poole tunniga täielikult muutuda, seega jõuab anduritest ja kaamerast laekuv informatsioon operatiivselt teehooldajateni ning võimaldab muutunud oludele kiiremini reageerida. “Ka bussidispetšerid ning -juhid saavad hakata enne teele asumist sõidutingimusi kontrollima,” lisa ta.

Andurid paigaldatakse just neile bussidele, mis liiguvad 3 ja 3+ tasemel teedel, kus on kõige kõrgemad teehooldusnõuded. Kaetud saavad Tallinna–Narva, Narva–Tartu, Tallinna–Pärnu, Tallinna–Tartu ja Tartu–Pärnu suunad.

Bussidele lisatud andurite info jõuab  ka Maanteeameti liiklusjuhtimiskeskusesse, mis aitab muutuvatest teeoludest liiklejaid hoiatada.

Lisaks bussidele kasutavad sõidukile paigaldatud optilisi andureid esimest talve kolme maakonna riigiteede hooldajad, et kiiremini tuvastada libedaid lõike, teha täpsemat teehoolet ning kontrollida tehtud hoolduse tõhusust.

Uued Lux Expressi bussidele paigaldatavad optilised mõõtmisseadmed soetas Maanteeamet, Teede Tehnokeskus korraldab paigalduse ja tagab andmete kättesaadavuse ning Lux Express võimaldab busside kasutamist ja hoolitseb nende katkematu liikumise eest teedel.