Tänasel rahvusvahelisel bussijuhtide päeval kuulutati välja Aasta Bussijuht

Täna, 18. märtsil tähistatakse rahusvahelist bussijuhtide päeva. Lux Express kuulutas välja üheksa kuud väldanud konkursi tulemusel selgunud Aasta Bussijuhi, kelleks sai üle 30 aastase bussijuhi staažiga Toomas Raid, teise koha pälvis Märt Jätsa ning kõrgele kolmandale kohale tuli Raigo Raudsepp.

Aasta Bussijuhi väljaselgitamiseks hinnati juhtide võimeid viies kategoorias: teenindusoskus, tehniline sõiduoskus, liiklusteooria, kolleegide hinnang ning libedaõit. Kokku osales konkursil ligi 120 Lux Expressi Eesti liinivõrgu bussijuhti, kellest kümme – erinevate kategooriate parimad – jõudsid 17. märtsil Mulgimaal Vana-Võidus VIKK Autokoolis läbi viidud finaalvõistlusele, kus osavust prooviti libedasõidus.  

Konkursi võitnud Toomas Raid paistis eriliselt silma oma tehniliste sõiduoskuste poolest ning sooritas parima tulemuse ka libedasõidus. „Sõit on alati olnud üks minu tugevamaid külgi. Kõige keerulisem on alati klienditeeninduse pool – kliendid on erinevad, nõudmised on erinevad – ning kõigile meele järele olla pole kergete killast.“ Kakskümmend üks aastat Lux Expressi (ja tema eelkäijate) rooli keeranud Aasta Bussijuht lisas, et igapäevatöös on kõige meeldivamad aga just need olukorrad, kui keeruliste tee- ja ilmastikuoludega sihtkohta jõudes on kliendid pärast reisi siiralt tänulikud. 

Aasta Bussijuht Toomas Raid võidukarika ja auhinnaga. Fotograaf: Tanel Meos

Pärnumaalt pärit juhi jaoks ei ole tegemist esimese auhinnaga – Raid on 2017. aastal võitnud bussijuhtide kutsevõistlused ning tulnud veoki- ja bussijuhtide MM-võistlustel kõrgele neljandale kohale. Siiski möönab auhinnatud bussijuht, et seekordne võit tuli ikka üllatusena: „Enne võistlust oli väike närv sees, aga see on selline mõnus tunne. Kogu konkursi juures oligi kõige nauditavam just see finaalvõistlus.“

Vana-Võidus finaali jälginud Eesti Bussijuhtide Ühingu esimees Evald Lass peab taolise konkursi toimumist väga oluliseks: „Kindlasti võiks sellest võistlusest kujuneda traditsioon ning see võiks toimuda igal aastal. On näha, et see paneb juhte pingutama ning mis veelgi olulisem – väärtustab nende tööd.“

Aasta Bussijuht sai preemiaks 2000 eurot, konkursi teise ja kolmanda koha saavutanud juhid said auhinnaks spaapuhkuse. Kõikide kategooriate parimatele kingiti seljakotid ning konkursi finalistid lendavad koos Rootsi, kus külastakse Scania muuseumi, tutvutakse bussitehase tootmisliiniga ning tehakse testsõite demokeskuses.

Finaalvõistlusel osalenud bussijuhid (vasakult paremale) Raigo Raudsepp, Toomas Raid, Rünno Kask, Aare Järvik, Üllar Pahovski, Märt Jätsa, Mikhail Kolesov, Alar Kattai ja Lux Expressi Eesti ärijuht Ingmar Roos. Fotograaf: Tanel Meos

„Kui Lux Express 2021. aastal esimest korda transpordi ja logistika valdkonna number üks tööandjaks valiti, teadsime, et meie edu taga on meie klientide rahulolu. Klientidega on eelkõige otsesuhtluses bussijuhid, kes ka koroonaajal on tublisti eesliinil tööd teinud,“ rääkis Lux Expressi Eesti ärijuht Ingmar Roos. Ta selgitas, et konkurss saigi korraldatud selleks, et väärtustada bussijuhi ametit ning tunnustada parimatest parimaid. „Meile teadaolevalt pole teised bussiettevõtted ega bussindusega seotud ametkonnad varem nii mitmekülgset kutseoskuste hindamise konkurssi läbi viinud,“ lisas Roos.

Esimestel kuudel hinnati bussijuhtide tegevust nende tavapärase igapäevatöö käigus ning konkursil osalesid automaatselt kõik ettevõtte Eesti liinivõrgu bussijuhid. Teenindusoskuse kohta koguti reisijatepoolset tagasisidet paljude erinevate kanalite – klienditeeninduse, sotsiaalmeedia, kodulehe ja bussides paiknevate individuaalsete meediaekraanide kaudu. Kiitusi koguti 2021. a juulist käesoleva aasta jaanuari lõpuni ning enim kiitusi said reisijatelt suurepärased klienditeenindajad Rünno Kask, Alar Kattai ja Üllar Pahovski.

Tehnilisi sõiduoskusi hinnati poole aasta jooksul läbi Scania FMS-i statistika. Scania süsteem jälgib sõiduvõtteid ning tehnikaga ümberkäimist ja annab igale juhile individuaalse koondhinde A’st E’ni. Sooritus hindele „A“ ehk esmaklassilise sõidustiiliga paistsid silma bussijuhid Toomas Raid ja Raigo Raudsepp.

Liiklusjurist Indrek Sirk kaasabil valmis põnev ja keerukas liiklustest, millega hinnati teoreetilisi teadmisi. Üheteistkümnes küsimusest koosnev test nõudis korralikku süvenemist ning maksimumilähedase tulemuse saavutasid kolm bussijuhti: Märt Jätsa, Alar Kattai ja Peeter Likk.

Aasta alguses sai iga bussijuht hääletusel esile tõsta kahte temale eeskujuks olevat kolleegi, kes enda tööd erilise hoole ja armastusega teevad, reisijatega sümpaatselt suhtlevad ning professionaalselt sõidavad. Kõikidest kolleegidest on just Ervin Tolm, Hillar Kuusk ja Aare Järvik need, keda kolleegid eriti kõrgelt hindavad.

Rahvusvahelisel bussijuhtide päeval, 18. märtsil tänab Lux Express kõiki oma bussijuhte, et nad hoolivad reisijatest ja teevad oma tööd alati südamega!

Libedasõit. Fotograaf: Tanel Meos