luxexpress, site logo

Tallinn-Tartu bussiliin tähistab 50-ndat aastapäeva

5 min

1. juulil möödus Eesti ühe legendaarseima Tallinn-Tartu ekspressliini nr 724 käivitamisest 50 aastat, mille tähistamiseks tõi Tallinna Bussijaam välja ajaloolise Ikarus bussi ja kõige esimese tööpäeva sõiduplaani, et esile tuua poolesaja aasta kontrast.

1971. aasta 1. juuli Tallinna Autobussipargi ajaloolise sõiduplaani järgi tegi pehmeistmeline liinibuss “Ikarus-250 Turist” Tallinnast Tartusse ning vastupidi kõigest kaks sõitu. Pealinnast väljus buss hommikul kell 09.00 ja kell 16.05, Tartust kell 13.00 ja 16.50. 186 kilomeetrise distantsi läbis buss 2 tunni ja 45 minutiga, mille sisse oli arvestatud viie minutiline kohustuslik puhkeaeg Mäo teeristil. Täispilet maksis toona 3 rubla ja 70 kopikat ning lapsepilet 1 rubla ja 85 kopikat. Lisaks tuli 70 kopikat maksta pagasi eest.

Just ekspressliinist nr 724 on viimase paarikümne aastaga välja kasvanud Eesti populaarseim bussiliin Tallinn-Tartu „Täistunni Ekspress“, mis tippajal on sõitnud mõlemas suunas 17 korda päevas ning koos pooltunni väljumistega koguni 32 korda päevas. Tänu koroonapandeemia taandumisele on Lux Express sel kevadel ja suvel liini aktiivsuse pea maksimaalses mahus taastanud, et reisijad saaksid nautida taas mugavaimat ja turvalisemat võimalust Tallinnast Tartusse reisimisel.

Kui pool sajandit tagasi oli kogu liinibussi mugavuseks pehmed istmed, siis täna kasutab Lux Express „Täistunni Ekspressi“ teenindamiseks bussipargi lipulaevasid – mugavusklassiga reisibusse Irizar I8, mis on võitnud Euroopa Aasta Reisibussi auhinna. Milliseid võimalusi need bussid pakuvad – alates tasuta kuumadest jookidest ja internetist ning lõpetades kino ja muusika nautimiseni, teavad kõik, kes kordki on selle sõidu ette võtnud.

“Täistunni Ekspressi” juubeli puhul pakub Lux Express kuni 5. juulini kõikidele juulis toimuvatele Tallinn-Tartu ja Tartu-Tallinn reisidele pileteid hinnaga 5 eurot. Erihinnaga piletid on saadaval ainult luxexpress.eu lehel ning Lux Expressi mobiilirakenduses. Sünnipäevakuu saabumise puhul lisab Lux Express liinile ka täiendavaid väljumisi.

Numbri järgi kõige esimene Ikarus 250 Ülemiste pargis koos bussijuht Voldemar Piigliga. See oli üks kümnest bussist, mis saabusid Eestisse 1971. aasta juunis ja millest loodi eraldi brigaad uue Tartu kiirliini 724 teenindamiseks.
Foto autor: bussijuht Endel Pööbel
Taaslavastus – täielikult restaureeritud Ikarus 255 Tallinna Bussijaamas koos bussijuht Alar Kattaiga.
Foto autor: Sergei Zjuganov
Tallinna Autobussipargi ajalooline sõiduplaan 1. juulil 1971. aastal.