Lux Expressi Tallinn-Tartu täistunni bussides levib nüüd 5G

Lux Expressi kõikides Tallinn-Tartu Täistunni Ekspressi bussides levib nüüd kiirel 5G mobiilsel internetil põhinev Wi-Fi võrk, et reisijad saaksid sõidu ajal senisest veelgi mugavamalt tööd teha või videosid vaadata.

 “Otsus alustada üha väsiva 4G vahetamist 5G levi vastu oli iseenesestmõistetav, sest Lux Expressi üks eesmärk on olnud läbi ajaloo tagada reisijatele maksimaalselt mugavaim sõidukogemus,” ütles Lux Express Eesti ärijuht Ingmar Roos. “Piinarikkad leviaugud, millest pikemat aega on kõnelenud Tallinna ja Tartu vahel reisijad, on nüüd vähemalt meie bussides minevik.” 
 
5G-l põhineva Wi-Fi võrguga on varustatud kõik 10 uut mugavat ja säästlikku Scania bussi, mille Lux Express tõi liinile juulis, ja millele lisanduvad järgmised 17 juba 2024. aasta alguses. Lisaks uutele bussidele said oktoobriks endale kiireima 5G ruuteri üheksa Lounge bussi, millega teenindatakse Tallinn-Tartu liinil mõlemal suunal täistunnil väljuvaid reise. Kiirem internet levib kogu bussis ja on reisijatele tasuta.
 
5G-l baseeruv Wi-Fi levi paigaldati bussidesse koostöös Eesti edukaimate telekomiettevõtete TOPi võitjate RebelRoami ja Teliaga.

Telia iduettevõttete programmist kaheksa aastat tagasi alguse saanud RebelRoam ongi spetsialiseerunud pardainterneti kvaliteedi juhtimisele rahvusvahelistes liinibussides ja -rongides. “Kiiruse optimeerimine on väga oluline, et kiiret 5G-l põhinevat internetti saaksid korraga nautida kõik 50 reisijat. Näiteks kui üks neist tõmbab oma arvutist käima Youtube’i või Netflixi ja hakkaks 4K kvaliteediga filmi vaatama, siis ilma optimeerimiseta oleks teistel reisijatel ilmselt aeglasem netiühendus,” lausus RebelRoami juhatuse liige Tarvo Topolev. “Meie juhime oma lahendusega seda, et neid tõrkeid ja leviauke ei teki.”
 
Telia Eesti juhatuse esimehe Holger Haljandi sõnul on 5G kõige moodsam ja võimekam mobiilside tehnoloogia, mille pakutavaid eeliseid ettevõtted järk järgult kasutusele võtavad. „Suur heameel on näha kuidas mitme innovatiivse ettevõtte koostöös tekkis lahendus, mis oluliselt parandab ühistranspordis interneti teenuse kvaliteeti ja kliendikogemust. Telia ja Rebelroami koostöös sündinud ühistranspordi wifi-lahendus on ainulaadne maailmas, sest see kombineerib kõik Telia mobiilside tehnoloogiad kokku ühte liikuvasse bussi parima wifi kogemuse loomiseks. Telia ehitab oma 5G võrku järjest laiemaks ja tihedamaks ning Lux Expressi, Rebelroami ja Telia koostöö on heaks teejuhiks uutele 5G-projektidele,“ lisas Haljand

  
Ingmar Roos lisas, et töö kiirema interneti nimel Lux Expressis jätkub ning koostöös Telia ja RebelRoamiga tehakse järk järgult kiirusehüpe ka teiste liinide mugavates bussides.